Σαββάτο
18 Μαΐου 2024

Μια κοινωνία δίκαιη και συμπεριληπτική για όλους και όλες

Απόψεις Χρήστος Γκούτζιος

Με αφορμή την πρόσφατη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της ψηφιακής πλατφόρμας «Εθνική Πύλη Αναπηρίας» είναι πλέον εμφανές ότι η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Απλοποιώντας την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία και απαλλάσσοντας τους από μια πρόσθετη ταλαιπωρία, η κοινωνική ευαισθησία και η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποκτούν «σάρκα και οστά» προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι με αναπηρίες συνδέονται με κάθε έκφανση της ζωής τους, από τα πιο απλά έως τα πιο σπουδαία. Η απρόσκοπτη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η αδυναμία πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και οι περιορισμένες δυνατότητες απασχόλησής τους είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα, με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι.

Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούσαμε μεγαλεπήβολες εξαγγελίες για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς και την επίλυση των χρόνιων ζητημάτων που επιβαρύνουν τη διαβίωση τους, χωρίς όμως να γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Παράλληλα, η κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη είχαν μπει σε καθεστώς μονοπωλιακού χαρακτήρα, από ανθρώπους που περιορίζονταν στα λόγια χωρίς ποτέ να κάνουν πράξη καμία από τις δεσμεύσεις τους.

Πριν τρία χρόνια η πραγματικότητα αυτή άλλαξε, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μη μείνει αδρανής μπροστά στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία και να σκύψει ουσιαστικά πάνω από αυτά, ώστε οι συμπολίτες μας να δουν την καθημερινότητά τους αλλά και τη σχέση τους με τη Δημόσια Διοίκηση να αλλάζει προς το καλύτερο.

Έτσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας ανακοινώθηκε η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης με σκοπό την αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος ολιστικά μέσα από οριζόντιες πρωτοβουλίες. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη δημιουργία της ψηφιακής κάρτας Αναπηρίας, η καθιέρωση του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού για την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνική ζωή, αλλά και η καταγραφή των δημόσιων υποδομών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις κυβερνητικές δράσεις, που αποδεικνύουν τον έμπρακτο σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται καθημερινά επισκέψεις από κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ σε όλη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να συζητήσουν με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους αρμόδιους φορείς, να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να καταγράψουν τις ανάγκες τους με σκοπό την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου.

Για την αντιμετώπιση των παθογενειών μένουν να γίνουν ακόμη πολλά, ωστόσο για πρώτη φορά εδώ και καιρό οι άνθρωποι με αναπηρία δε βρίσκονται πλέον στο περιθώριο, μιας και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το σκοπό αυτό. Βελτιώνοντας στην πράξη την καθημερινότητά τους ερχόμαστε πιο κοντά στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης και συμπεριληπτικής για όλους και όλες και αυτή είναι η διαφορά της Νέα Δημοκρατίας από κάθε άλλο πολιτικό οργανισμό, η διαμόρφωση μιας δημοκρατικής κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες για κάθε πολίτη.

* Ο Χρήστος Γκούτζιος είναι Υπεύθυνος του Τομέα ΑμεΑ του Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι ωθεί τα χρηματιστήρια σε νέα ρεκόρ

Ιστορική μέρα η χθεσινή για τη Wall Street, καθώς έπιασε τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, έστω και αν το κλείσιμο δεν είχε μπροστά το ψηφίο τέσσερα. ...

Φόρτωση άρθρων...