Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Ο εφιάλτης των τιμών καυσίμων και τροφίμων

Τα ακριβά καύσιμα και οι υψηλές έως ακραίες τιμές που καταγράφονται σε τρόφιμα όπως τα σιτηρά και το ελαιόλαδο, εντείνουν το σκηνικό αβεβαιότητας για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας το β΄ εξάμηνο του έτους.

Η ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, διαμορφώνουν εχθρικές συνθήκες για την πορεία των τιμών των σιτηρών και των αλεύρων, ενώ η ξηρασία και η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου φέτος, καθιστούν το πολύτιμο αγαθά, πραγματικό "χρυσάφι". 

Οι τιμές των διακοπών στις οποίες βρίσκεται ο... μισός πλανήτης είναι πραγματικά από... άλλον πλανήτη, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους προσεχείς μήνες. Τα νοικοκυριά, έχοντας φάει τα "έτοιμα" που συσσώρευσαν κατά την περίοδο της πανδημίας, τώρα θα βρεθούν με την... πλάτη στον τοίχο, μειώνοντας την κατανάλωση, λόγω συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματος τους.

Όλα τα παραπάνω ορθώνουν πρόσθετα εμπόδια στην αντιπληθωριστική πολιτική της Ευρωζώνης και είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αργήσει πάρα πολύ να... σκεφτεί τον χρόνο παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Το πιθανότερο σενάριο είναι να βρεθούμε σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, ενώ σε 2-3 μήνες θα έχουν εξαλειφθεί πλήρως και τα οφέλη από τη συσχέτιση των φετινών πολύ χαμηλών της ενέργειας με τις αντίστοιχες περυσινές. Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα μπορεί να δούμε αναζωπύρωση των πληθωριστικών τάσεων. Εν ολίγοις έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα και εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση των εντάσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και εξομάλυνση των αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, το... επόμενο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, προβληματικό και... περίπλοκο. Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν από το πουθενά και νέα προβλήματα, εκεί που τα είχαμε ξεχάσει ή δεν τα περιμέναμε...

Πάντως, χθες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης Dowu Jones ενισχύθηκε κατά 487 μονάδες ή 1,16%, καθώς οι επενδυτές αναμένουν θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και τις τιμές παραγωγού, Μάλιστα, σύμφωνα με τους επενδυτές, τα στοιχεία αυτά θα είναι καθοριστικά, προκειμένου η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της στο μέτωπο των επιτοκίων.

Η "Eris" μας... κλείνει το μάτι!

Η Μεγάλη Βρετανία φαίνεται ότι αποτελεί την εστία αναζωπύρωσης του κορωνοϊού μέσα από τη νέα παραλλαγή, την οποία οι επιστήμονες ονόμασαν "Eris" και αποτελεί εξέλιξη της μετάλλαξης "Omicron".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να έχει κηρύξει εδώ και μερικούς μήνες το τέλος της πανδημίας, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει η περιπέτεια. Ειδικά για την Ελλάδα, αξίζει να σημειώσουμε ότι η παρουσία Βρετανών τουριστών συνδέεται με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές.

Στην πρώτη θέση της έξαρσης των κρουσμάτων βρίσκονται τα Χανιά και ακολουθούν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται ραγδαία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων και το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ενώ όλοι μπορούμε να σκεφτούμε τι σημαίνει η επιστροφή σε κλειστούς χώρους...

Συμπέρασμα; Το κλήμα είναι στραβό και αν το φάει ο... γάιδαρος, τότε θα έχουμε σοβαρό θέμα. Έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα γιατί δεν είναι καιρός για νέες περιπέτειες. Πρέπει δε να ξέρουμε ότι η ανευθυνότητα κοστίζει, καθώς μεταφράζεται σε πρόσθετο σημαντικό κόστος για την οικονομία και την τσέπη μας. Η πανδημία του κορωνοϊού και όσα περάσαμε ιδίως το 2020 και το μεγαλύτερο μέρος του 2021, πρέπει να αποτελούν οδηγό για όλους μας, γιατί τα λάθη πληρώνονται...

Η UBS "ψηφίζει" με τα... μπούνια Ελλάδα! 

Οι δύο αναβαθμίσεις της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον Γερμανικό οίκο Skope και τον Ιαπωνικό R&I, ανοίγουν νέο κύκλο διθυραμβικών αναλύσεων, σχολίων και εκθέσεων από κορυφαίους οίκους του πλανήτη.

Χθες, η Ελβετική τράπεζα UBS δημοσιοποίησε νέα ανάλυση της για το οικονομία μας, υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στη μείωση του δείκτη χρέους", όπου επισημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν το δημόσιο χρέος να αυξάνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η Ελβετική τράπεζα αναφέρει ότι η Γερμανία και η Γαλλία ξεχώρισαν στο "καλάθι" των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης με αυξήσεις του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Μάλιστα, ως προς τα ποιοτικά στοιχεία αυτών των αυξήσεων αναφέρει ότι αυτές προήλθαν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τη γενική κυβέρνηση, ενώ οι δείκτες χρέους στον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν να μειώνονται. Στο επόμενο διάστημα, καθώς ο πληθωρισμός και οι αποπληθωριστές του ΑΕΠ μειώνονται, η UBS αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της μείωσης των λόγων χρέους προς ΑΕΠ και ενδεχομένως περισσότερες χώρες να παρουσιάσουν αύξηση.

Η UBS με την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρα όπου το δημόσιο χρέος σημειώνει ταχύτατη υποχώρηση, ουσιαστικά στέλνει μήνυμα στους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης για να αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα. Αναδεικνύοντας την πραγματική διάσταση του Ελληνικού success story, αρκεί να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει ξένος οίκος, ο οποίος να μην αναφέρεται στη χώρα μας με διθυραμβικά σχόλια. Το στοιχείο αυτό αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αλλαγή... πίστας για την Ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας το success story, μετά τη μιζέρια και τον πόνο των μνημονίων.

"Έρωτας" της Morgan Stanley για τις Ελληνικές μετοχές - Ξεχωρίζει Mytilineos και Πειραιώς

"Μέλι" στάζει για τις Ελληνικές μετοχές,, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός Morgan Stanley, ο οποίος... προειδοποιεί ότι θα αυξήσει τις τοποθετήσεις της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ξεχωρίζει ως κορυφαίες επιλογές, τους τίτλους των Mytilineos και Πειραιώς.

Η ΜS θεωρεί ότι οι δύο μετοχές θα υπερ-αποδώσουν σε σχέση με το γενικότερο ποσοστό του Γενικού Δείκτη, δίνοντας ως τιμή-στόχο για τη Mytilineos τα 43,00 ευρώ (ποσοστό ανόδου 16%) και για την Πειραιώς τα 4,27 ευρώ (περιθώριο ανόδου 22%). Σύμφωνα με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό, η Mytilineos προσφέρει ένα μοναδικό τρίπτυχο με επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν ισχυρές συνέργειες, διαφοροποιημένη ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας και μια επιχείρηση μετάλλων που έχει ταμειακή ρευστότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Morgan Stanley, η μετοχή προσφέρει μια συναρπαστική σχέση ρίσκου-απόδοσης με βάση την ποιοτική ανάπτυξη, το σταθερό ιστορικό εκτέλεσης, τις προοπτικές αναβάθμισης των κερδών, καθώς και τη φθηνή αποτίμηση της σε 6,0 φορές τον δείκτη EV/EBITDA το 2024, έκπτωση της τάξεως του 19% και 9% σε σχέση με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αλουμινίου, αντίστοιχα.

Ο Όμιλος της Mytilineos αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, καθώς προσφέρει ένα μοναδικό τρίπτυχο ανάπτυξης με: επιχειρηματικό μοντέλο με συνέργειες και βρίσκεται σε μοναδική θέση για να αντλήσει αξία μέσω διαφόρων συνεργειών σε όλους τους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων, όπως η φθηνή προμήθεια φυσικού αερίου. Οι μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια βασικού φορτίου για τις δραστηριότητές της στον τομέα του αλουμινίου, και οι σταθερές ικανότητες παραγωγής έργων EPC για μονάδες ΑΠΕ και θερμικών σταθμών. Η παραγωγή μετρητών από την ολοκληρωμένη μονάδα αλουμινίου είναι εξαιρετικά αποδοτική ταμειακά και, μαζί με την παραγωγή θερμικής ενέργειας η οποία προσφέρει ταμειακές ροές άνω των 300 εκατ. ευρώ ετησίως, προσφέρουν ζωτικής σημασίας κεφάλαιο ανάπτυξης, όπως αναφέρει η Morgan Stanley.

Για την Πειραιώς, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η μετοχή έχει σημειώσει έντονη υπερ-απόδοση φέτος, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης της κερδοφορίας, τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις. Η Morgan Stanley εξηγεί ότι με 30% μέση άνοδο από τους στόχους τιμών, η ελληνική τραπεζική αγορά στο σύνολό της είναι προτιμητέα, αλλά η Τpάπεζα Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή στον τομέα. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης μέσω της στροφής προς τις προθεσμιακές καταθέσεις είναι το βασικό στοιχείο κερδών για το μέλλον και η Πειραιώς φαίνεται να έχει μια πιο αμυντική καταθετική βάση σε σύγκριση με τη Eurobank.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...