Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ο ενεργειακός και επιτοκιακός κλοιός και η νέα στήριξη στις τραπεζικές μετοχές του Χ.Α.

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Οι αντιφατικές αναλύσεις διεθνών επενδυτικών ομίλων και τραπεζών για την πορεία των τιμών της ενέργειας, σε συνδυασμό με τη στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της αντίστοιχης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, καθορίζουν το momentum στις αγορές.

Το ράλι των προηγούμενων ημερών σταμάτησε χθες, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν άνοδο των βασικών επιτοκίων του ευρώ κατά 0,75%, αλλά δεν ξέρουν τι θα ακούσουν από το στόμα της Λαγκάρντ σε σχέση με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό. Το ίδιο ισχύει και για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου χθες, ο Dow Jones παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, αλλά οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών, πίεσαν ελαφρώς τους δείκτες NASDAQ και S&P 500. Το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών ανακόπηκε, αλλά κάποιοι δείχνουν να μην ανησυχούν. Ωστόσο...

Η Goldman Sachs προβλέπει βουτιά

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι τα πράγματα είναι πολύ... σκούρα για τις αγορές, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός επιμένει και ο πόλεμος δεν λέει να σταματήσει, τροφοδοτώντας συνεχώς την ανοδική πορεία των τιμών της ενέργειας.

Ο χρηματοοικονομικός οίκος μέσω σχετικού σημειώματος αναλυτών του, επισημαίνει ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για επιστροφή των επενδυτών στις αμερικανικές μετοχές και προβλέπει πτώση ακόμη και κατά 25%! Μια τέτοια πρόβλεψη μεγάλου μεγέθους από έναν τέτοιο οίκο, προφανώς και έχει τεράστια αξία και σημασία. Το περιθώριο πτώσης είναι πολύ μεγάλο και πολλοί εκτιμούν ότι ίσως η FED την επόμενη εβδομάδα θα δώσει το σήμα της... υποχώρησης.

Η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι καμία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ δεν έχει τιμολογήσει το ενδεχόμενο ύφεσης και στα τρέχοντα επίπεδα, απλά οι επενδυτές ποντάρουν στο λιγότερο επιθετικό σενάριο. Προσθέτει δε ότι σε ενδεχόμενο σοβαρής οικονομικής ύφεσης, ο S&P 500 μπορεί να προσγειωθεί ακόμη και στις 2.888 μονάδες. Όλα αυτά διατυπώνονται σε μια περίοδο όπου η αμερικανική οικονομία παρουσιάζει κάποια αμυδρά σημάδια ανάκαμψης.

Ευθυγραμμισμένες με τις προβλέψεις της G.S. είναι και οι αντίστοιχες των οικονομολόγων του Blooberg, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως απαισιόδοξοι, δίνοντας πιθανότητες 100% για ύφεση, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Και αν οι ΗΠΑ... βήξουν, τότε η Ευρώπη μπορεί να υποστεί πνευμονία, ιδίως στην περίπτωση που θα έχει να αντιμετωπίσει ένα κακό ενεργειακό σενάριο...

 Σοκ στην Ευρώπη λόγω ρωσικού πετρελαίου;

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν υποχωρήσει καθέτως, αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται ότι μάλλον έχουν υποεκτιμήσει το σοκ που μπορεί να προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σημείο... μηδέν αποτελεί το εμπόριο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, το οποίο στις αρχές Φεβρουαρίου διακόπτεται. Μιλάμε για μια γραμμή ανεφοδιασμού 200 εκατ. βαρελιών, που μπορεί να προκαλέσει σοκ στην αγορά, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω και ενισχύοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό ή εμποδίζοντας την αποκλιμάκωση του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο σημαντικής ύφεσης, ανόδου των επιπέδων χρέους, αλλά και των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, κυρίως των αδύναμων χωρών της Ευρώπης. Η χθεσινή ενίσχυση του "μαύρου χρυσού" κατά 3% ίσως αποδίδεται εν πολλοίς στο συγκεκριμένο σενάριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, ενώ στην αγορά δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λόγω και της απόφασης του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή στα κράτη μέλη του, κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι ποσότητες πετρελαίου έχουν μειωθεί θεαματικά στην Ευρώπη και εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε ο εφιάλτης το 2023, θα είναι κάτι παραπάνω από... σίγουρος. Ίσως οι Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν στην πράξη ότι η απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, η οποία θα επιφέρει τεράστιο κόστος. Το πόσο μεγάλο θα είναι, ας κάνουμε υπομονή και θα το διαπιστώσουμε...

Πάντως, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει μείωση των τιμών της ενέργειας κατά 11% μέσα στο 2023, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι βαδίζουμε σε φάση ύφεσης. Αν το Bloomberg διαπιστώνει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου και η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει πτώση, τότε δεν ξέρουμε πραγματικά πώς μπορεί να διαμορφωθούν τα δεδομένα, αν στην... εξίσωση μπουν οι κακές καιρικές συνθήκες και μια νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία...

Η... Πατσο-περιπέτεια της κυβέρνησης

Η υπόθεση Πάτση είναι η δεύτερη πιο σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και λαμβάνει χώρα μέσα σε διάστημα περίπου 2 μηνών.

Η περίπτωση των παρακολουθήσεων έχει... ξεχαστεί από την κοινή γνώμη, ωστόσο, η περίπτωση Πάτση "ακουμπά" πολύ ευαίσθητες χορδές. Πολλά είναι τα ερωτηματικά σε σχέση με τις δραστηριότητες του και κυρίως με τις δουλειές που είχε με το Δημόσιο. Πολλά τα ερωτήματα και για τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, η οποία, θα είχε δει άμεσα τις όποιες... παρατυπίες. Η άμεση διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με απόφαση Μητσοτάκη, δεν κλείνει το θέμα. Ίσα ίσα δημιουργεί ένα νέο μοτίβο με υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, καθώς μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τις ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή ενός παιδεραστή που φωτογραφιζόταν με στελέχη του κόμματος, στη γνωστή υπόθεση των Σεπολίων, ωστόσο, τραυματίζει το προφίλ της κυβέρνησης και του ιδίου του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα και η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, σήμερα στην Αθήνα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό, ώστε να αποσπάσει σημαντικές δεσμεύσεις για τα θέματα ενέργειας, τα Ελληνοτουρκικά και τις επενδύσεις. Η πραγματική πολιτική και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο εκπέμπει ευρύτερα μηνύματα, ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η κόπωση του εκλογικού σώματος και το ενδεχόμενο να ενταθούν οι γκρίνιες και οι αμφισβητήσεις...

Η ακρίβεια να αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες. Ωστόσο, η αίσθηση ότι ένας βουλευτής έχει εταιρεία που εμπλέκεται στην αγορά "κόκκινων" δανείων και... απειλεί τον δανειολήπτη "με έξωση από το σπίτι του", αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει πολλαπλασιαστικό αρνητικό αποτέλεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού, ωστόσο, το πόσο βλαπτική μπορεί να είναι αυτή η υπόθεση θα φανεί προσεχώς όταν θα ανακοινωθούν οι νέες δημοσκοπήσεις. Το χειρότερο σενάριο είναι η διαμόρφωση ενός τοξικού πολιτικού κλίματος, παράλληλα με την απειλή έντασης από τους Τούρκους και σε συνδυασμό με μια πιθανή εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, του ρεύματος, των καυσίμων και των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η... τσέπη καθορίζει την ψυχολογία και διαμορφώνει τις τάσεις και τις επιλογές του εκλογικού σώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μειονέκτημα ότι κυβέρνησε και τον μάθαμε. Δεν μπορεί και δεν έχει τις διαχειριστικές ικανότητες που απαιτεί η συγκυρία, προκειμένου να εκπέμψει ασφάλεια. Το 2023 συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να γίνει... 2015! Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποτρέψει νέα... αυτογκόλ και να διαμορφώσει μια επιθετική ατζέντα θεμάτων για την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Δεν είναι ώρα να μπλέξουμε σε νέες περιπέτειες με τα γνωστά αποτελέσματα που είχαμε την περίοδο 2015-2019. Τότε ήταν ο ΕΝΦΙΑ και τα μνημόνια. Τώρα είναι η ακρίβεια.

Η χώρα δεν έχει την... πολυτέλεια να μπλέξει σε πάσης φύσεως... Πατσο-περιπέτειες! Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει το καλό όνομα που "έφτιαξε" αυτή η κυβέρνηση και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και μη αμφισβητήσιμο. Ο Μητσοτάκης αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο asset σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Θα ήταν κρίμα, να χάσουμε το... δάσος και να μας αποσπάσει την προσοχή ένα... ξερό δέντρο! Γιατί όπως προκύπτει τόσο από το εκλογικό σώμα όσο και από τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας (πλην... Ερντογάν και Πούτιν), το... δάσος είναι ο Μητσοτάκης και το... ξερό δέντρο ο Τσίπρας!

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η στήριξη από ξένους και εγχώριους επενδυτικούς οίκους προς τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Έχουμε χάσει πλέον τον... λογαριασμό και αναζητούμε εκθέσεις οι οποίες να είναι... καταδικαστικές για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Χθες, είχαμε τη νέα στήριξη της χρηματιστηριακής εταιρείας Eurobank Equities, οι οποία, σε σχετική έκθεση της, διαπιστώνει ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής που τους αξίζει από τους επενδυτές και μάλιστα είναι αρκετά υποτιμημένες. Ωστόσο, επισημαίνει ότι έτσι όπως είναι σήμερα το κλίμα, είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξει ένα ράλι ανόδου, προκειμένου να "σκαρφαλώσουν" προς τα "δίκαια" επίπεδα τιμών.

Η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι Ελληνικές τραπεζικές μετοχές μπορούν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες στο εξωτερικό, καθώς έχουν βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα του ενεργητικού τους, βρίσκονται στην αρχή ενός νέου πιστωτικού κύκλου, δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον ανθεκτικότητας της οικονομίας και ευνοούνται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα, οι εγχώριες τράπεζες ευνοούνται και από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, καθώς θα αυξήσουν τα καθαρά έσοδα τους από τόκους, ενώ σημαντικό στήριγμα αποτελεί η άνοδος των τιμών των ακινήτων.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση, η χρηματιστηριακή συστήνει "αγορά" για όλους τους τραπεζικούς τίτλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αναπροσαρμόζει τις τιμές-στόχους για τις Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς. Για την πρώτη, η οποία αποτελεί κορυφαία επιλογή, η τιμή-στόχος ανεβαίνει στα 4,58 από 4,50 ευρώ πριν, για την Alpha Bank στα 1,50 ευρώ από 1,42 ευρώ και για την Πειραιώς τα 2,02 από 1,80 ευρώ πριν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...