Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ο τραπεζικός πονοκέφαλος στις ΗΠΑ και οι μνήμες του 2015 στην Ελλάδα

Στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για επέκταση της... φωτιάς και στις άλλες περιφερειακές τράπεζες, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων.

Εκατομμύρια Αμερικανοί καταθέτες είναι θορυβημένοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι οι οικονομίες τους είναι προστατευμένες. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι μεγάλο μέρος των Αμερικανών πολιτών είναι μέτοχοι τέτοιων τραπεζών, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Εκεί υπάρχει μόνο η... καταστροφή. Άλλωστε, "αυτός είναι ο καπιταλισμός", όπως είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Μπάιντεν. Αν το ντόμινο επεκταθεί και στα μεγάλα "πορτοφόλια", τότε το τσουνάμι δεν θα αργήσει να σηκωθεί και να... καταπιεί στο διάβα του ό,τι βρίσκει.

Σε όλες τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, παρατηρείται έντονη κινητικότητα κατά την τελευταία περίοδο. Μετά τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank, Sigjnature Bank και First Republic Bank, όλοι ψάχνουν να βρουν τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο αδύναμο κρίκο και πάει λέγοντας. Η στροφή των καταθετών προς τις μεγάλες τράπεζες είναι δεδομένη, ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Όποιο.... δοχείο αδειάζει δεν ξαναγεμίζει, αν δεν υπάρχει νερό και αυτός που θα ρίξει το νερό. Πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μια τραπεζική κρίση λειτουργεί ως λαιμητόμος για κλάδους, αγορές και οικονομίες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε θέση να στεγανοποιήσει το σύστημα και να σταματήσει τις όποιες διαρροές ή αν θα βρεθούμε σύντομα μπροστά στα αποκαλυπτήρια πολλών νέων... σκελετών στις ΗΠΑ, που με τη σειρά του θα αποκαλύψουν άλλους στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όλα όσα συμβαίνουν αποτελούν αρνητικά νέα για την παγκόσμια οικονομία. Το γεγονός ότι το πετρέλαιο παρουσιάζεται αδύναμο και βρίσκεται πάλι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι (παρά τη θεαματική μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια), φοβίζει τις κυβερνήσεις και τις αγορές. Όσο και αν νομίζουμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι θετική για την τσέπη μας και το... ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας!

 Αμερικανικός "έρωτας" για Ελλάδα

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκονται σε... αναμμένα κάρβουνα για τις τράπεζες, ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα, είχαμε πάρει την... κρυάδα από παρ' ολίγον κατάρρευση των τραπεζών το 2015, με τα... εξηντάευρα!

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις και το μούδιασμα για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, συνεχίζουν να... ερωτεύονται ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα! Ο... έρωτας αυτός επιβεβαιώθηκε χθες από τον κορυφαίο χρηματοοικονομικό οίκο Goldman Sachs, ο οποίος "ψηφίζει" Χρηματιστήριο Αθηνών και Ελληνικές τράπεζες. Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση του, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 1.200 μονάδες. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης διαμόρφωσε και το κλίμα χθες στο χρηματιστήριο, αφού οι αρχικές απώλειες μαζεύτηκαν και τελικώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 1.087 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της Goldman Sachs στις αναδυόμενες αγορές, καθώς είναι από τις φθηνότερες με δείκτη τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) 8,6 φορές. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι Ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να είναι φθηνές, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιτόκια στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος κορυφαίος επενδυτικός οίκος των ΗΠΑ, η Morgan Stanley έδωσε χθες νέες αυξημένες τιμές-στόχους για τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank, εκφράζοντας εξαιρετικά θετικά λόγια για τον εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

 Αναπτυξιακό άλμα ενόψει

Πέραν των Goldman Sachs και Morgan Stanley, για τις ισχυρές προοπτικές της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον, είχαμε και τις τοποθετήσεις της βρετανικής Barclays, της αμερικανικής BofA και των Brook Lane και Barings, που βλέπουν αναπτυξιακό άλμα στην Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια.

Οι τοποθετήσεις των στελεχών τους, όπως και αρκετών άλλων εταιρειών και funds στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εξελίχθηκε σε έναν ανταγωνισμό, σχετικά με το ποιος θα εκφράσει τα πιο εντυπωσιακά λόγια για την Ελλάδα! Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα θεαματικά βήματα που έχει κάνει η χώρα μας στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην "πράσινη" ενέργεια κ.ά. Όπως μάλιστα ανέφερε και ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στη χώρα μας επενδυτικά κεφάλαια 120-150 δισ. ευρώ, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της οικονομίας.

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος θα αναλάβει να υποστηρίξει πλήθος επενδύσεων, ιδίως τώρα που είναι πιο δυνατές, καθώς οι ξένες τράπεζες εμφανίζονται σχετικά απρόθυμες να αναλάβουν ρίσκο στην Ελλάδα, με δεδομένο το... κάζο που έπαθαν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την πλέον ουσιώδη... λεπτομέρεια, που δεν είναι άλλη από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, την οποία δεν πρόκειται να πάρουμε, εάν ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί...

 Οι τάσεις και οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για την Ελληνική οικονομία ενόψει εκλογών

"Κλειδί" για το μέλλον της χώρας αποτελούν οι εκλογές, καθώς θα κρίνουν εάν θα συνεχίσει να βαδίζει στην ίδια ρότα ή θα παρουσιαστούν από το... πουθενά μεγάλοι κίνδυνοι, ικανοί να οδηγήσουν σε πλήρη εκτροχιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της στήλης, η ανοδική κίνηση στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνδέεται με το άνοιγμα της "ψαλίδας" ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ενδεχομένως να απομακρύνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, καθώς θεωρείται ως πιθανότερο σενάριο η διεξαγωγή και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, απ΄ όπου, σύμφωνα με πολλούς διεθνείς οίκους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή ίσως είναι η καλή εκδοχή, γιατί υπάρχει και η πολύ κακή...

Η χειρότερη εκδοχή που μπορεί να ανατρέψει σχεδόν τα πάντα, συνδέεται με το ενδεχόμενο να προκύψει ένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα λάβει... αψυχολόγητες αποφάσεις για τα δημοσιονομικά και θα έχει εχθρική διάθεση απέναντι στο επιχειρείν και στις επενδύσεις. Ιδίως το τελευταίο, θα είναι ό,τι χειρότερο για το μέλλον της χώρας και θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό την προσπάθεια δημοσιονομικής σταθερότητας και της προόδου της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτή τη στιγμή, με αφορμή τον εκλογικό κύκλο, παρατηρείται καθυστέρηση αρκετών προγραμμάτων, γεγονός που απλά δημιουργεί ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς οι εταιρείες αναμένουν το ξεκαθάρισμα του τοπίου για την επόμενη τετραετία, πριν συνεχίσουν να υλοποιούν τα έργα τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και μεσομακροπρόθεσμοι κίνδυνοι, καθώς αν μπλέξουμε σε μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, τότε πολλά από τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να ανατραπούν. Η συνέχεια, προσεχώς...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...