Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι δημοσκοπήσεις και η διαμόρφωση του κλίματος στην τελική ευθεία

Τα νούμερα που προέκυψαν από τις μετρήσεις μετά τις διακοπές του Πάσχα προκαλούν εύλογα ικανοποίηση στα γαλάζια στελέχη τα οποία ανησύχησαν μετά την τραγωδία των Τεμπών. Η κυβερνητική παράταξη δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά επανασυσπείρωσης και να αυξάνει ελαφρώς τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπολείπονται τέσσερις περίπου εβδομάδες μέχρι την 21η Μαΐου. 

Ωστόσο, οι παγίδες που κρύβει η απλή αναλογική, αλλά και η υψηλή αδιευκρίνιστη ψήφος που ξεπερνά το 13%, δεν αφήνουν περιθώρια για σιγουριά και εφησυχασμό. Όπως αναφέρουν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις της στιγμής, αλλά μέχρι να έρθει η ώρα της κάλπης πολλά μπορούν να αλλάξουν, ειδικά σε μια προεκλογική περίοδο. 

Κανείς δεν μιλά για προϋποθέσεις πλήρους ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, αλλά τώρα σημασία δεν έχει μόνο ποιος θα είναι πρώτος, αλλά και τι ποσοστό θα καταγράψει για να βάλει στέρεες βάσεις ενόψει της δεύτερης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Το αριθμητικό όριο του 33% με 34% συνιστά ένα αποτέλεσμα που αφήνει πολλά περιθώρια για την Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει την επίτευξη του στόχου, δηλαδή μια δεύτερη αυτοδύναμη τετραετία. 

Όσον αφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο, στο πεδίο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται να επενδύσει σε ένα πειστικό αφήγημα, ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων τουλάχιστον εκείνων που δεν έχουν βάλει μια κάθετη διαχωριστική γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία. 

Ο χρόνος είναι πιεστικός και τα επιχειρήματα πρέπει να απαντούν ολιστικά στο ερώτημα για τους λόγους που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι αμφιλεγόμενοι για να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Την ίδια ώρα το θέμα της αποχής χρειάζεται ειδική ανάλυση από το γαλάζιο επιτελείο, καθώς δεν είναι μόνο οι νέοι που ούτως η άλλως στην πλειοψηφία τους δεν στηρίζουν το κυβερνών κόμμα, αλλά και παραδοσιακοί κεντροδεξιοί που δεν είναι ευχαριστημένοι από την Κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν να ταυτιστούν εκλογικά με την επιστροφή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν σενάρια και αναλύσεις με βάση τα σημερινά δεδομένα. Την απάντηση θα δώσουν οι πολίτες στις 21 Μαΐου στην κάλπη, η οποία μας έχει συνηθίσει πολλές φορές και σε εκπλήξεις.                      

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...