Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η πιο ατράνταχτη απόδειξη των δημοσκοπήσεων τα τελευταία 33 χρόνια και η... κρυάδα του Τσίπρα

Πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιλαμβάνονται ως ένα παιχνίδι λαϊκισμού, τυχοδιωκτισμού, ψεύδους και... ψυχασθένειας. Κατ΄ αρχάς, σε μια σοβαρή χώρα με υπεύθυνους και σκεπτόμενους πολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ 25, η Ελληνική Λύση και τα ακροδεξιά μορφώματα, θα συγκέντρωναν το πολύ έως 20%. Στην Ελλάδα, με την εμπειρία της Πρώτης Φοράς Αριστερά και της Πρώτης Φοράς... Καμμενοδεξιάς, που λίγο έλειψε να φάμε το... κεφάλι μας, αντέχουμε ακόμη να ακούμε και να... υπομένουμε τα ψέματα και τον τυχοδιωκτισμό του Τσίπρα, τις γνωστές... φαντασιοπληξίες του Κουτσούμπα  την... τρέλα του κάθε Βαρουφάκη και τις ρωσικής απόκλισης θέσεις ενός αρχηγού κόμματος που θέλει να μας πείσει κιόλας ότι θα βρούμε θεραπεία για τη φαλάκρα, το ισχίο, τη μέση, την καρδιά και τον... προστάτη.

Αν ρωτήσεις κάποιον ψηφοφόρο ενός εκ των ανωτέρω κομμάτων θα χαρακτηρίσουν ως... φυσιολογική τη δική τους επιλογή. Είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να δουν κατάματα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει σοβαρότητα, ειδικός βάρος, διαμέτρημα, πρόσωπο και αποδοχή. Από τη μία πλευρά υπάρχει ο Μητσοτάκης, από την άλλη ένας Ανδρουλάκης που κινείται μεταξύ... αγνώστου Χ και... πουθενά και όλοι οι άλλοι, οι οποίοι έχουν βαλθεί για να μας τρελάνουν. Η στήλη επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς είχε επισημάνει ότι οι μέρες του Πάσχα θα λειτουργήσουν ως ένα... ξυπνητήρι έγερσης για πολλούς σκεπτόμενους, οι οποίοι αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών είχαν αποστασιοποηθεί, αλλά στη συνέχεια με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον απίστευτο σταθμάρχη, το... ξανασκέφτηκαν.

Ναι, η ακρίβεια υπάρχει. Ναι, πολλά ζητήματα δεν θα μπορούσαν να επιλυθούν στο 50%, 80% ή και 100%, όταν η χώρα εδώ και 38 μήνες κινείται μεταξύ πανδημίας, ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έξαρσης της ακρίβειας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, με πιο καθαρό μυαλό, οι πολίτες βλέπουν ότι υπάρχουν δουλειές και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, δημιουργήθηκε πέρυσι πλεόνασμα αντί για έλλειμμα, η ανάπτυξη διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ο τουρισμός και οι εξαγωγές πηγαίνουν... τρένο, η αξία των περιουσιακών στοιχείων, πλούσιων και φτωχών, συνεχίζει να αυξάνεται. Τα χρέη ρυθμίζονται, το κόστος της κρίσης, λόγω των θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων, αντιμετωπίζεται με σειρά διευκολύνσεων και η γενική εικόνα, παραπέμπει σε μια χώρα που βελτιώνει το επίπεδο της, χωρίς να παραγνωρίζονται τα προβλήματα. Υπάρχει η σταθερά της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη.

Μπλέξαμε με... τρελούς

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας ανεκδιήγητος τύπος, που λέγεται Βαρουφάκης, ο οποίος, θα έπρεπε να έχει την τύχη του Κασιδιάρη, όπως ακριβώς την ίδια τύχη θα έπρεπε να έχουν και οι Τσίπρας-Καμμένος.

Γιατί; Μα και μόνο το γεγονός ότι το 2015 πήγαν τη χώρα στα Τάρταρα και αποδυνάμωσαν πλήρως την ισχύ και τη βούληση της, αυτό αποτελεί αιτία για κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις, οι οποίες δεν ασκήθηκαν για νομικούς αλλά και τυπικούς λόγους. Οκτώ χρόνια μετά τη θλιβερή εμπειρία του 2015, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25, αφού είχε ρίξει την... πιστολιά για την... ανατίναξη των τραπεζών, τώρα αρχίζει κα μιλάει για την εφαρμογή του "Σχεδίου Δήμητρα". Η... Δήμητρα, θα είναι αυτή που θα μας κάνει την... κηδεία, αν πέσουμε σε τυχάρπαστους και σε κυβερνητικά... τέρατα, που θα θελήσουν για ακόμη μία φορά να παίξουν τη χώρα στα ζάρια.

Ο τύπος αυτός... υπόσχεται στους συνταξιούχους ότι θα ψάχνουν για λεφτά. Ο ναρκισσισμός του δεν τον αφήνει να ξεχάσει ότι δεν ολοκλήρωσε την καταστροφή της χώρας το 2015. Τότε που οι τράπεζες έκλεισαν αναγκαστικά από τον Ντράγκι, γιατί θα γινόταν εμφύλιος πόλεμος, με υπαιτιότητα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καλά είναι τα θυμόμαστε όλα αυτά. Οι τράπεζες ήταν φουλ στα "κόκκινα" δάνεια και οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει στο χειρότερο επίπεδο, οπότε αποτελούσε μονόδρομο η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Αυτούς τους ανθρώπους που πήγαν να τινάξουν τη χώρα στον αέρα, τους έχουμε ακόμη μπροστά μας για να μας... τεντώνουν τα νεύρα! Είναι τρελοί; Απευθύνονται σε τρελούς; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βαρουφάκης, θέλει να μας τρελάνει, αλλά πολύ περισσότερο μάλλον στοχεύει να εισπράξει την αντισυστημική ψήφο από κάποιους που θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ και να στείλει και αρκετούς άλλους προς τη Νέα Δημοκρατία. Εν ολίγοις, θέλει να κάνει χαλάστρα σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη, γιατί ξέρει ότι αυτός σε κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω του βέτο από το εξωτερικό...

Σενάριο συμμετοχής του Βαρουφάκη σε κυβέρνηση δεν παίζει, γιατί τότε θα βρει τον μπελά του ο... Ανδρουλάκης! Γιατί μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡΑ 25, θα μπορούσε να σχηματιστεί στις εκλογές της 21ης Μαίου. Μια τέτοια κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι μετά από μερικούς μήνες θα κατέρρεε και θα έφερνε τον Μητσοτάκη με 45% και πάνω. Ωστόσο, θα είχαμε χάσει πάρα πολλά. Θα τρώγαμε στο... κεφάλι υποβάθμιση της οικονομίας, οπότε φτου και από την αρχή για να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα. Ακόμη και αν ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη εμφανιστούν ως λογικοί, είναι σίγουρο ότι όλα αυτά που υπόσχονται τώρα, απλά είναι ένας προεκλογικός... σανός για τους ψηφοφόρους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Τσίπρας δεν έχει ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές και η μοναδική του ελπίδα είναι να συγκεντρώσει με τον Ανδρουλάκη, ένα ποσοστό κοντά στο 45% για να... νομιμοποιείται να μιλάει για "προοδευτική κυβέρνηση μειοψηφίας". Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να κυβερνήσει, αλλά χωρίς να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Μόνη ελπίδα παραμονής θα ήταν η... ανοχή των κομμάτων ΚΚΕ, ΜεΡΑ 25 και Ελληνική Λύση. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους... παιχνίδια στην Ελλάδα, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει και ο διεθνής παράγοντας, ο οποίος δεν... μασάει και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί νέες... ζαβολιές από μια χώρα σαν την Ελλάδα. Εν ολίγοις, κυρίες και κύριοι, δεν έχουμε το δικαίωμα να αμαυρώσουμε με την ψήφο μας τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, κάνοντας το χατίρι σε πολικούς με χαμηλό επίπεδο, πλεόνασμα τυχοδιωκτισμού και έλλειμμα σοβαρότητας. Είναι αδιανόητο να θάψουμε τον τόπο μας, ενώ τον βλέπουμε να προοδεύει και σε μερικά χρόνια, με την πορεία που ακολουθεί, να αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα success story παγκοσμίως..

Το αλάθητο των δημοσκοπήσεων και η σημασία των ευρημάτων

Οι δημοσκοπήσεις σίγουρα αποτελούν μια φωτογραφία της στιγμής, αλλά πολλές φωτογραφίες μαζί τα τελευταία χρόνια, συνθέτουν ένα ολόκληρο... άλμπουμ, από το οποίο προκύπτουν σημαντικά ευρήματα και συμπεράσματα.

Η "ψαλίδα" στην εκτίμηση και στην πρόθεση ψήφου ανοίγει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έως τις εκλογές, μπορεί να έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών που κατέγραψε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μητσοτάκης έχει τον αέρα νικητή, κάτι που φαίνεται από τη σταθερή πρωτιά του, στο ερώτημα σχετικά με την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Προηγείται σταθερά του Τσίπρα τουλάχιστον κατά 10% και μάλλον είναι απορίας άξιο, γιατί είναι τόσο μικρή η διαφορά. Εδώ,  θα δεχθούμε ότι η καταλληλότητα ίσως να μην λέει και πολλά. Κατά το παρελθόν, απερχόμενοι πρωθυπουργοί που ηττήθηκαν στην κάλπη, προηγούνταν στην καταλληλότητα σε σχέση με τον αντίπαλο τους, που ερχόταν στην κυβέρνηση.

Πάμε, όμως τώρα στο... ζουμί. Από το 1989 και μετά, ποτέ ένα κόμμα που υστερούσε στην παράσταση νίκης, δεν κέρδισε τις εκλογές. Όποιος είχε τον αέρα του νικητή και διατηρούσε σταθερό προβάδισμα στην παράσταση νίκης, έκοβε πρώτος και το νήμα. Πάμε στο τρίτο στοιχείο τώρα. Όποιος ήταν διαχρονικά πρώτος στην στην πρόθεση ή την εκτίμηση ψήφου, κέρδιζε πάντοτε τις εκλογές. Ακόμη και στις εκλογές του 2000, όπου αρχικώς η Νέα Δημοκρατία πίστευε ότι τις κέρδιζε, στο τέλος επικράτησε το ΠΑΣΟΚ, με οριακή διαφορά 1%, κάτι που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις. Εν ολίγοις, οι δημοσκοπήσεις, επειδή γίνονται με επιστημονικά δεδομένα και μοντέλα και όχι με τις... ανοησίες που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν πέσει ποτέ έξω. Έτσι, φαίνεται ότι δεν θα πέσουν έξω και τώρα.

Βέβαια, οι Εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικά, καθώς η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει πρόκριμα για μεγαλύτερη και πιο άνετη νίκη σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στο τέλος της... ημέρας το ζητούμενο είναι να προκύψει μια ισχυρή κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη, η οποία θα σηματοδοτήσει την τελική λήψη αποφάσεων για την επενδυτική βαθμίδα, την προώθηση επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα είναι το καλό σενάριο για τη χώρα, κόντρα στα... εφιαλτικά σενάρια με τους τυχοδιώκτες που θέλουν να την στείλουν στον... αγύριστο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...