Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

ΕΡΤ news: Η αξιοπρέπεια, η δεοντολογία και ο δημοσιογράφος

Απόψεις Νίκος Παπαποστόλου

Για την δύναμη επιρροής της τηλεόρασης έχω γράψει πριν πολύ καιρό. Αλλά ακόμα και πριν από εκείνο το γραπτό μου, δεν φεύγει από τη μνήμη μου, η απάντηση ενός ιδιαιτέρως εύστροφου και μορφωμένου γνωστού μου κατά την περίοδο της δικτατορίας: “το είπε η τηλεόραση”, ήταν η απάντησή του σε σχετικό δικό μου υπαινιγμό για κάτι που για μένα δεν ήταν λογικό για να είναι αληθινό.

Τα τελευταία χρόνια δεν άνοιγα το κανάλι ΕΡΤ1 για ειδήσεις. Χαιρέτησα την έλευση του ΕΡΤ news και σημείωσα ότι εξαιτίας αυτού πολλά θα χάσει κάποιο ή και κάποια ιδιωτικά κανάλια. Δημοσιογράφοι σοβαροί, που άλλους ήξερα και άλλους όχι, είδα ότι το στελέχωσαν. Έτσι, το άνοιγα ώρα εννιά το βράδυ όποτε ζήταγα ξεκούραση για το ταλαιπωρημένο σώμα και πνεύμα μου.

Γύρω στα 45 λεπτά της ώρας η συνολική διάρκεια των ειδήσεων “ώρα εννέα το βράδυ του ΕΡΤ news”. Πολλές φορές, όπως έκανα παλαιότερα και για τα ιδιωτικά κανάλια, το άνοιγα για λίγο στην αρχή, όπου και η συνοπτική παράθεση των κυριότερων ειδήσεων της ημέρας.

Και αυτό, μέχρι που η πρώτη είδηση ήταν μία και μόνη και αφορούσε κάποιο σκάνδαλο, κάποια κατηγορία για απαξιωτική πράξη γνωστού celebrity σε κάποια ξένη χώρα. Για 15 λεπτά της ώρας, δηλαδή για το ένα τρίτο του χρόνου των ειδήσεων της ημέρας του ΕΡΤ news, δεν υπήρξε άλλη σημαντική είδηση για να ακουστεί στην αρχή; Σημειώνω ότι ο παρουσιαστής - δημοσιογράφος ανήκε στους σοβαρούς, που από την αρχή του ΕΡΤ news είχα ξεχωρίσει ότι στελέχωσαν αυτό το κανάλι.

*Ο Νίκος Παπαποστόλου είναι μέλος της Association of European Journalists

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...