Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Οι παροχές Μητσοτάκη, οι χρησμοί Περιστέρη και το τριπλό deal του Μυτιληναίου

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης πηγαίνει με... φόρα προς τις εκλογές, μέσα από μια εναλλαγή παροχών και ανάδειξης του κυβερνητικού έργου.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και ο πρωθυπουργός έχει βάλει ως στόχο να αφήσει όσο γίνεται λιγότερους παραπονεμένους από το εκλογικό σώμα, χωρίς να προβαίνει σε δημοσιονομικές ακρότητες και έχοντας το μυαλό του στην επόμενη μέρα της επανεκλογής του, όπου πρέπει να συνεχίσει να έχει "μαξιλάρι" ασφαλείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της δεύτερης τετραετίας. Βέβαια, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς ο... κυρίαρχος Ελληνικός λαός θα εκφράσει την ετυμηγορία του και θα στείλει τη δική του εντολή...

Τα μεγέθη της οικονομίας εξελίσσονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία στο πρώτο δίμηνο του έτους έχει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, για να προχωρήσει σε παροχές. Η ενίσχυση με το "επίδομα προσωπικής διαφοράς" αποτελεί μια παρέμβαση του πρωθυπουργού έτσι ώστε να καλύψει τους... ριγμένους πολίτες, οι οποίοι νομίζουν ότι ο Μητσοτάκης έχει... προηγούμενα μεταξύ τους και τους γύρισε την... πλάτη με τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Η αλήθεια είναι ότι η προσωπική διαφορά του Νόμου Κατρούγκαλου δεν επέτρεψε την πραγματική αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση των πλειστηριασμών, όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατρέψει ένα πλαίσιο που θα ισοδυναμούσε με casus belli για τις αγορές και για το μείζον στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας. Και εκεί όμως η κυβέρνηση παρεμβαίνει με τις δόσεις αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για να διευκολύνει όσους κινδυνεύουν, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, αλλά και στο Δημόσιο.

Η προσωπική διαφορά είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι πλειστηριασμοί είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ επί εποχής Καμμενοβαρουφάκηδων!

Η ρύθμιση οφειλών που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη "όπλο" της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει και το εκλογικό σώμα να συνειδητοποιήσει ότι η διάθεση αυτής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει πραγματικά όλους και στο μέτρο που το επιτρέπει το... ταμείο, κι ας έχει γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα τα τελευταία τρία χρόνια με όλα όσα έχουν συμβεί.

Ο Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος και θεσμικός και μαζί με τον Σταϊκούρα αποκηρύσσουν τις δημοσιονομικές ακρότητες. Ο έλεγχος του πολιτικού παιχνιδιού βρίσκεται στα χέρια του Μητσοτάκη, ενώ ο Τσίπρας προσπαθεί να στερήσει από τον Μητσοτάκη την αυτοδυναμία κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, επιζητώντας διακαώς κυβέρνηση πλειοψηφίας με τους ηττημένους, για να διασωθεί πολιτικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, ξέρει ότι δεν πρόκειται να είναι πρωθυπουργός, αλλά το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης...

Γ. Περιστέρης: Ενεργειακή δύναμη η Ελλάδα

Εξαιρετικά σημαντική, διδακτική και ελπιδοφόρα ήταν η χθεσινή παρέμβαση του ισχυρού ανδρός του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, σχετικά με τη νέα τάξη πραγμάτων στη γεωπολιτική σκακιέρα και τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

Ο κ. Περιστέρης μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, παρουσία του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για μια "ημέρας περηφάνειας". Η ΔΕΗ και ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφτιαξαν ένα πραγματικό στολίδι που θωρακίζει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε την πολύ καλή συνεργασία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη ΔΕΗ, για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο στρατηγικής σημασίας.

Ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έστειλε το μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας, ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία. Τόνισε δε ότι ο λιγνίτης όντως έχει ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τις άλλες πηγές ενέργειας, αλλά με σταδιακή μείωση του φυσικού αερίου και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μπορούμε να κρατήσουμε την παραγωγή στην Ελλάδα και να είναι η Ελλάδα μια ενεργειακά ανεξάρτητη χώρα, ακόμη και εξαγωγέας! Λίγα λόγια, αλλά γεμάτα ουσία που δείχνουν τον δρόμο για το μέλλον...

"Ντιλάρει" συνεχώς ο Μυτιληναίος

Άλλα τρία deals με ξεχωριστή και ιδιαίτερη σημασία το καθένα, έχει να παρουσιάσει από χθες ο Όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Η Myttilineos προχώρησε σε μια ακόμη σπουδαία κίνηση στρατηγικής συμμαχίας καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με τον κολοσσό της EDP Renewables για την παραγωγή "πράσινης" ενέργειας. Αρκεί και μόνο να αναφέρουμε ότι η EDP Renewables αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από αυτό και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της συμφωνίας με τον Ελληνικό όμιλο, ο οποίος έχει απλώσει τις δραστηριότητες του σε πολλές γωνιές του κόσμου. Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς "πράσινης" ενέργειας, που θα παραχθεί από ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 78 Μεγαβάτ, τα οποία βρίσκονται στη Βοιωτία (2) και στην Αχαία.

Ο Όμιλος Mytilineos υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα και αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση "πράσινης" παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τις δικές της ανάγκες, όσο και για αυτές των επιχειρηματικών της εταίρων.

Το δεύτερο deal αφορά την έγκριση εξαγοράς της Watt & Volt, με την οποία, η Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου θα καταστεί ο πρώτος ιδιωτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ. Τέλος, το "κερασάκι στην τούρτα" των επιτυχιών ή των επιτυχημένων deals του Ομίλου Mytilineos, αποτελεί η αύξηση του ποσοστού που κατέχει το fund Fairfax του δισεκατομμυριούχου Πρεμ Γουάτσα, στο μετοχικό κεφάλαιο της φερώνυμης εισηγμένης, στο 6,43%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...