Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Όσα κάνεις, Πολάκη, θα τα βρεις μπροστά σου

Απόψεις Γιάννης Μιχαήλ

Πολιτικοί και πολιτικάντηδες, αγράμματοι, αστοιχείωτοι, εχθροπαθείς, χωρίς την αίσθηση του χιούμορ- δυστυχώς- κυκλοφορούν πολλοί ανάμεσά μας.

Τους γνωρίζουμε πολύ καλά από τις αντιδράσεις τους, καθώς απαντούν με χυδαιότητα και απειλές, κάθε φορά που τα Μέσα Ενημέρωσης ασχολούνται με την «αφεντομουτσουνάρα» τους. Δεν αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτοί «των σπηλαίων», ότι ως δημόσια πρόσωπα, ενώ έχουν την δυνατότητα, να ομιλούν επί παντός του επιστητού και να καταχεριάζουν οποιονδήποτε «βάζουν στο μάτι», θυμώνουν κάθε φορά που κάποιος σκιτσογράφος «σχολιάζει» τις δηλώσεις τους.

Γράφει ο Γιάννης Μιχαήλ

Και απαντούν με απειλές και χυδαίες εκφράσεις. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος εξασκεί και το επάγγελμα του ιατρού, επιτέθηκε στο σκιτσογράφο Ηλία Μακρή αποκαλώντας τον «βδέλυγμα και λυξόνταρμα», επειδή τον ενόχλησε ένα σκίτσο του.

Ο μπρουτάλ Κρητικός, όχι μόνον δεν έχει την αίσθηση του χιούμορ, αλλά κάθε φορά σε ανάλογα δημοσιεύματα, αντιδρά με πεζοδρομιακές εκφράσεις. Δεν υποστηρίζω, ότι έπρεπε να διαθέτει ως πολιτικός άνδρας ένα εκατοστημόριο ήθους, αλλά- τουλάχιστον- να γνωρίζει, ότι οι πολιτικοί βρίσκονται πάντα στην προτίμηση των σκιτσογράφων, γιατί είναι πρόσωπα που με τις καθημερινές παρεμβάσεις, προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον μονίμως συνοφρυωμένο Παύλο, ο οποίος κάθε φορά είναι έτοιμος να τραβήξει από το θηκάρι του, την «κρητική μαχαίρα».

Πέρα από την νοοτροπία του αυτή, ο Πολάκης αγνοεί την πολιτική ιστορία της χώρας και την σχέση πολιτικών και γελοιογράφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Φωκίων Δημητριάδης, ή Φώκος όπως τον αποκαλούσαν όλοι.

Συνήθιζε να φιλοτεχνεί γελοιογραφίες πολιτικών, υπογραμμίζοντας ένα χαρακτηριστικό τους, το οποίο τους ακολουθούσε ως σημείο αναφοράς. Το 1959, ο τότε υπουργός Προεδρίας, κατέβασε μια παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη. Έκτοτε ο Δημητριάδης ζωγράφιζε διαρκώς στο «Βήμα» μια κότα δίπλα στον Τσάτσο. Όταν κάποτε βρέθηκαν σε μια εκδήλωση, ο Τσάτσος ρώτησε τον Δημητριάδη «γιατί με ζωγραφίζετε πάντα με μια κότα». Και ο μέγιστος Φώκος απάντησε: «Το ίδιο ακριβώς με ρωτά και η κότα». Αυτές ήταν στιγμές του ελληνικού μεγαλείου.

Σήμερα επικρατούν δυστυχώς, μίσος και εχθροπάθεια. «Ω καιροί, ώ ήθη», είχε πει ο Κικέρωνας, σε ομιλία του εναντίον του Κατιλίνα. Ισχύει και σήμερα η φράση εκείνη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...