Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Περικλής και Κλέων: Ο πολιτικός των έργων και ο αδίστακτος δημοκόπος

Απόψεις Βασίλειος Παπαδάκης

Κατά την περίοδο του χρυσού αιώνα, της πολιτιστικής, πνευματικής και οικονομικής ακμής των Αθηνών, πολιτικός αντίπαλος του Περικλέους (495-429 π.Χ.) υπήρξε ο αδίστακτος δημαγωγός Κλέων. «οι αιώνες αντιγράφουν αλλήλους» έλεγαν οι σοφοί, αρχαίοι ημών πρόγονοι και πόσο δίκαιο είχαν. Στις επικείμενες εκλογές, 21 Μαΐου, αντιμέτωποι θα βρεθούν: Ο πολιτικός των λόγων και έργων και ο αδίστακτος δημοκόπος μιας κάποιας ανεμιαίας αριστερής παράταξης.

Το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. με ειδεολογικοπολιτικό υπόβαθρο έχει το προνόμιο της διάρκειας και συνέπειας. Βασίζεται στις εδραιωμένες, ουσιώδεις πολιτικές αντιλήψεις των πολιτών. Τα κόμματα αρχών διασφαλίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα εν αντιθέσει με τα προσωπικά κόμματα του ενός αρχηγού. Η δημοκρατία δεν είναι εξωτερική επίδειξη αλλά εσωτερική συνείδηση.

Τα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως παίζουν εν ου παικτοίς. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χωρίς την απαιτούμενη σοβαρότητα και στερούνται την απαραίτητη, κατά τον Αριστοτέλη, πολιτική και νομική γνώση. Κατατάσσονται στην κατηγορία των αστέρων νάνων (λευκών) με πολύ μικρή λάμψη και τετράχρονη διάρκεια. Στην ελάσσονα αντιπολίτευση ο τρίτος κατά σειρά αστέρας νάνος είναι (κόκκινος). Επί του παρόντος δεν έχει εντοπιστεί από τους μελετητές αστρονόμους και διερωτάται κανείς αν υπάρχει τέτοιος αστέρας στο σύμπαν. Εν αναμονή λοιπόν νέων αστρολογικών ανακαλύψεων, ήδη εμφανίστηκε νέος αστέρας νάνος (πράσινο & μωβ).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 2019-2023, μπορεί να έγιναν λάθη, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία και σε κάθε εποχή, αλλά επρυτάνευσε ένα κλίμα μεσότητας, ηπιότητας και λογικής στην αντιμετώπιση όλων των δεινών που έπληξαν την πολιτεία. Επεκράτησε περίοδος πολιτισμού, πνευματικής, τεχνικής προόδου και αμοιβαίου σεβασμού που τιμά τις Ελληνίδες και Έλληνες.

Η θετική πορεία διαταράχθηκε από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ανέδειξε τις ελλείψεις, παραλήψεις και την αναγκαιότητα προσλήψεως ικανών προσώπων με αξιοκρατικά κριτήρια σε κάθε τομέα του δημοσίου. Επιβεβλημένη η συνεχής αξιολόγηση και ο έλεγχος των υπό εκτέλεση έργων από τους διοικούντες. Τα ψηφοδέλτια να περιλαμβάνουν ανθρώπους αδέκαστους με υψηλό ηθικό ανάστημα ώστε να αποφεύγονται οικονομικές ατασθαλίες εις βάρος του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος. οι παρανομούντες βλάπτουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Την Ελλάδα της δημιουργίας, αισιοφροσύνης και εξωστρέφειας, της διεθνούς ακτινοβολίας, την Ελλάδα του Περικλέους επιθυμούν διακαώς οι πολίτες και όχι του Κλέωνος της πολιτικής δημοκοπίας.

Απευκταία μία δεύτερη (συμ)φορά αριστερά.

 

*Ο Βασίλειος Γεώργιος Γρηγ-Παπαδάκης είναι επίτιμο μέλος Ε.Ε.Δ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Η απειλή Τραμπ...

I. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Trump. Αυτός φοβερίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν εξοφλήσουν ό,τι οφείλουν (!!!). ΙΙ. Βρεθήκαμε εκτός κάλυψης ΝΑΤΟ τον...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...