Τρίτη
16 Απριλίου 2024

Πολεμικός πυρετός και η νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Γερμανία προετοιμάζεται ακόμη και για το ενδεχόμενο σύρραξης με τη Ρωσία, όπως αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Αμύνης, ο Πούτιν συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους και οι χρηματιστηριακές αγορές κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα!

Η χθεσινή μέρα δεν ήταν καλή για τα χρηματιστήρια, ενώ οι φόβοι της ύφεσης πίεσαν την τιμή του πετρελαίου. Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία και φοβούνται ότι προετοιμάζεται κάτι... άσχημο τις προσεχείς εβδομάδες. Δηλαδή, κλιμάκωση της εκδικητικότητας του Πούτιν, ο οποίος δεν προλαβαίνει να μετράει θύματα και απώλειες στρατιωτικού υλικού στο πεδίο των μαχών. Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας, αφού θα πληγούν περισσότερο απ΄ όλους από τις εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο καιρός σιγά σιγά δεν θα είναι σύμμαχος των Ευρωπαίων και σε συνδυασμό με την ακρίβεια που πλήττει τους πάντες, μπορεί να τινάξει το... καπάκι από τη χύτρα και να γίνει η ζημιά!

Η παρέμβαση Σιάμισιη και την ενεργειακή κρίση

"Η σημερινή ενεργειακή κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά έχει δομικό χαρακτήρα", όπως προειδοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ ENERGY (τέως Ελληνικά Πετρέλαια), Ανδρέας Σιάμισιης σε συνέντευξη του σε περιοδικό των Σκοπίων.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεν θα ξεπεραστεί εύκολα μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά θα συνεχιστεί. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι η στροφή της διεθνούς κοινότητας προς την "πράσινη" οικονομία θα έχει τίμημα, αλλά αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον.  Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ ENERGY έστειλε το μήνυμα ότι ο όμιλος με το "Όραμα 2025", θα μεταμορφωθεί σε μια "πράσινη" μηχανή παραγωγής υπεραξιών και θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η παρέμβαση του κ. Σιάμισιη έχει εξαιρετική σημασία, καθώς πρόκειται για τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα απ΄ όλους τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην ενεργειακή αγορά.

Πειραιώς: Άντλησε 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,5%

Πολύτιμη ρευστότητα 350 εκατ. ευρώ άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς μέσα από την πρώτη ομολογιακή έκδοση του φετινού έτους, ενώ το επιτόκιο απογειώθηκε στο 8,5%, ως αποτέλεσμα της κακής συγκυρίας στις αγορές.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει την αυξημένη εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της τράπεζας. Η έκδοση προσέλκυσε κυρίως ξένους αλλά και εγχώριους ου επενδυτές. Ο τίτλος είναι τετραετούς διάρκειας και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β1 από τη Moody's Β από την Standard & Poor's. Κρατάμε επίσης το στοιχείο ότι την έκδοση "έτρεξαν" οι Goldman Sachs και UBS. Με την έκδοση αυτή, η Πειραιώς θα καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και κρίθηκε επιβεβλημένη από τη διοίκηση, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αγορά ομολόγων, λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων.

Η διοίκηση της Πειραιώς έκρινε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, ήταν το καλύτερο timing για μια τέτοια έκδοση, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα εννεάμηνου που ανακοινώθηκαν και την αναβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο Moody's. Ενδεικτικό αυτής της δύσκολης κατάστασης στις αγορές είναι το γεγονός ότι πέρυσι τον Οκτώβριο, η Πειραιώς είχε δανειστεί από τις αγορές 550 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%.

Στήριξη της Wood: στις Ελληνικές τράπεζες

Ισχυρή στήριξη παρέχει ο επενδυτικός οίκος Wood στις Ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπει αύξηση των δανείων και μεγάλο όφελος από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών έχουν υπερ-αποδώσει κατά 12%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά 8%. Σύμφωνα με τον οίκο, διαπραγματεύονται με έκπτωση 30%-40% σε σχέση με τις τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και 15-20% φθηνότερα από τις αντίστοιχες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. H Wood παραμένει αγοραστής των μετοχών των τεσσάρων Ελληνικών τραπεζών, τις οποίες αναβαθμίζει ως προς τις τιμές-στόχους. Πιο συγκεκριμένα, ο πήχυς για τη Eurobank ανεβαίνει στα 1,50 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 5,20 ευρώ από 4,70 ευρώ πριν, για την Alpha Bank στα 1,50 από 1,40 ευρώ και για την Πειραιώς στα 2,50 ευρώ από 2,20 ευρώ πριν. Με βάση τις νέες τιμές-στόχους και τις τιμές στο ταμπλό, η Eurobank παρουσιάζει περιθώριο ανόδου περίπου 40%, η Εθνική 36%, η Alpha Bank 55% και η Πειραιώς 74%.

Αφήνουμε για το τέλος την επισήμανση της Wood ότι υπάρχει κίνδυνος για την αγορά, αν προκύψει πολιτική αστάθεια το 2023, λόγω των εκλογών. Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, η Ελλάδα μπαίνει σε εκλογική χρονιά, σε ένα έντονα πολωμένο περιβάλλον, με τη φιλική προς τις αγορές, κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εξακολουθεί να προηγείται με άνεση στις δημοσκοπήσεις, αλλά με την απόκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας να μην είναι εύκολη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η απειλή Τραμπ...

I. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Trump. Αυτός φοβερίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν εξοφλήσουν ό,τι οφείλουν (!!!). ΙΙ. Βρεθήκαμε εκτός κάλυψης ΝΑΤΟ τον...

Τρυφηλός βίος και ανασφάλεια

Στις φανταστικές πολιτείες των χρυσοκανθάρων και των Ζακχαίων εκεί όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα και καρποφορεί η ημιμάθεια-αμάθεια και αφροσύνη, απουσιάζει η αναγκαία υπευθυνότητ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...