Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Πολιτισμένο ντιμπέιτ, αλλά με πλεόνασμα ανευθυνότητας και λαϊκισμού

Η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών έκανε πιο σοφούς, αυτούς που είχαν τη βεβαιότητα τι θα ψηφίσουν ή τι δεν... πρόκειται να ψηφίσουν.

Ο κάθε αρχηγός είχε τη δική του στόχευση, επιθυμώντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού του και ό,τι προκύψει από τους αναποφάσιστους είναι... ευπρόσδεκτο. Άνθρωποι της λογικής και της καθημερινότητας που είναι προσγειωμένοι άκουσαν πράγματα και... θάματα, τα οποία θα έκαναν ακόμη και τα... μωρά, να γελάνε ασταμάτητα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι αρχηγοί μπορούν να συζητούν μεταξύ τους σαν να βρίσκονται για... καφέ, ενώ όσοι είδαν την τηλεοπτική αναμέτρηση, μάλλον δεν έπληξαν.

Η παρουσία των πολιτικών αρχηγών ανέδειξε χαώδεις διαφορές και δομικού τύπου... ανισορροπίες, από τους αρχηγούς των μικρών κομμάτων, ενώ κάποιοι... πιστοί θιασώτες του λαϊκισμού, παρέμειναν συνεπείς στη γραμμή τους. Γενικά, δεν έγινε κάποιο... ατύχημα κατά τη χθεσινή "τηλεμαχία", αλλά σε κάθε περίπτωση αποκαλύφθηκε στους πολίτες που έχουν αντίληψη, ότι μερικοί δεν ήταν για ένα τέτοιο event, αλλά για "ντιμπέιτ" σε εκπομπή τύπου "Παρατράγουδα", όπου η παρουσιάστρια Αννίτα Πάνια, κοιτούσε απορημένη πιάνοντας τα μαλλιά της, φοβούμενη μήπως της πέσουν με αυτά που ακούει...

Θα ξεκινήσουμε αντίστροφα την ανάλυση σχετικά με τις εντυπώσεις που δημιούργησαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί. Ας πάρουμε σειρά ένα ένα τα "παρατράγουδα"...

Παρατράγουδο Νο 1

Την... τιμητική του είχε χθες ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, ζήτησε τη συγκρότηση ενός σώματος, τύπου αμερικανικού... FBI που θα... συλλαμβάνει επιχειρηματίες και πολιτικούς, οι οποίοι, θα καταδικάζονταν από ένα "διακοινοβουλευτικό σώμα", το οποίο θα αποφάσιζε μαζί με τον λαό για την... τύχη, όποιου δεν ήταν με το μέρος του κόμματος. Βέβαια, αν υπήρχε ένα τέτοιο σώμα το 2015, θα έπρεπε να τον έχει... μπαγλαρώσει μαζί με τον Τσίπρα και να τους έχει στείλει για να είναι... αρχηγοί σε πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού! Τα εγκλήματα τους μπορεί να μην έχουν ποινική μεταχείριση, ωστόσο, στη συνείδηση του κόσμου δεν έχουν παραγραφεί και έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του Βαρουφάκη, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα εγκλήματα του 2015. Πολύ απλά, γιατί δεν θα έβγαινε απολύτως τίποτα, λόγω παραγραφής! Σε κάθε άλλη περίπτωση, σε κανονική χώρα, ο Βαρουφάκης δεν θα υπήρχε στο πολιτικό στερέωμα.

Παρατράγουδο Νο 2

Ο αρχηγός της "Ελληνικής Λύσης" έχει... έτοιμα τα γεωτρύπανα για να βγάλει φυσικό αέριο σε ολόκληρο το Αιγαίο, έχει... έτοιμο το σχέδιο για να γίνουμε... Νορβηγία και να φτάσουν οι συντάξεις στα 3.000 ευρώ, ενώ η γενική καθοδήγηση θα γινόταν από την Κίνα και τη Ρωσία! Δεν θέλει ανεμογεννήτριες και γενικώς, δεν θέλει να ανήκουμε στην Ευρώπη, Πιο εύκολα θα έπειθε το εκλογικό σώμα, αν έλεγε ότι λίγο πριν μπει στο στούντιο της ΕΡΤ, παρέλαβε με συστημένη επιστολή από την Καπερναούμ... φρέσκιες επιστολές του Ιησού. Προσπάθησε να πουλήσει Ορθοδοξία, λες και ζητάει την ψήφο ένας υποψήφιος... Αρχιεπίσκοπος. ενώ θα έπρεπε κάποιος δημοσιογράφος να τον ρωτήσει, πώς γίνονται όλα αυτά που λέει από τη στιγμή που ο ίδιος διαφημίζει φάρμακα για τη φαλάκρα, έχοντας ελάχιστα μαλλιά στο κεφάλι του! Βεβαίως, μπορεί να απαντούσε ο Βελόπουλος, ότι περιμένει να του πέσουν όλα για να είναι πιο... αποτελεσματική η θεραπεία! Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τις παλαβομάρες που ακούμε, σε λίγο θα ψάχνουμε εμείς να βρούμε τα μαλλιά που μας έχουν απομείνει...

Επιπλέον, θα έπρεπε να τον ρωτήσουν με ποια ομάδα θα μπορούσε να υλοποιήσει τις... φαντασιώσεις του και ποιους θα έστελνε στα συμβούλια των υπουργών στην Ευρώπη. Αλλά, πιθανόν να μην τον ενδιαφέρει η Ευρώπη. Από τα Τέμπη και πάνω να παίρνουμε ψήφους και οι άλλοι να πάνε να... γίνουν Ευρωπαίοι!

Παρατράγουδο Νο 3   

Τρίτο "παρατράγουδο" της χθεσινής βραδιάς ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ωραίος τύπος για φαγητό, ποτό και... ζεϊμπεκιά, αλλά είναι ο... Βελόπουλος της Αριστεράς!  Θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, λέει όχι σε όλα και είναι έτοιμος να αμφισβητήσει ακόμη και την ύπαρξη του ηλίου. Όσο για τα οικονομικά του κόμματος, δεν μπορεί να δεχθεί οικονομικό έλεγχο, καθώς θα εκθέσει τη... γιαγιά Κατίγκω που ασφυκτιά με τις συντάξεις πείνας που λαμβάνει, αλλά στέλνει τα... δεκάευρα στο κόμμα! Ο Κουτσούμπας, αν μη τι άλλο, με τις απαντήσεις που έδωσε, παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του ότι μπορεί να μιλάει με ατάκες, χωρίς να λέει τίποτα. Πάντως, το μόνο που δεν μπορεί να του αμφισβητήσει κάποιος είναι ότι είναι ένας κύριος, που αξίζει κάποιος να συζητά μαζί του και να πίνει... κρασάκι.

Παρατράγουδο Νο 4

Στη θέση "Παρατράγουδο Νο 4" έχουμε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Του διάβαζε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ένα κατεβατό από υποσχέσεις, οι οποίες αφορούσαν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ όταν τον ρώτησε για τον λογαριασμό στην ταβέρνα, ο οποίος συνοδεύει τα... καλούδια που παραγγέλνεις, εκεί ήταν να... σκάσει από την τάπα!

Το πρόσωπο του, το ύφος του και η κίνηση του σώματος του, παρέπεμπαν σε κάποιον που τον έπιασαν με τη... γίδα στην πλάτη. Ο Τσίπρας, έστω και με τα ψέματα, προσπαθεί να συσπειρώσει το ακροατήριο του για να αποδείξει ότι αποτελεί τον επικεφαλής της... Αριστεροσοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Αγνόησε παντελώς το περιβάλλον που είχαμε τα τελευταία τρία έτη με όλες τις μεγάλες ανατροπές και σφύριζε αδιάφορα. Φωνάζει για την αύξηση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, αλλά θεωρεί λίγα τα 51 δισ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Έχει το... χάρισμα να πηγαίνει σε μαγαζάτορα και να... μυξοκλαίει, ενώ λίγο παρακάτω υπόσχεται μισθούς 880 ευρώ, τους οποίους, ο μαγαζάτορας δεν μπορεί να δώσει.

Ο Τσίπρας, έχει το θράσος να λέει ότι μας... έβγαλε από το μνημόνιο, αφού μας έβαλε σε αυτό στην τρίτη του φάση, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος. Διέλυσε τα πάντα, έφερε πάνω από 20 αυξήσεις φόρων και πάνω από 20 μειώσεις ή καταργήσεις στο σκέλος των συντάξεων. Αυτός ο άνθρωπος που έλεγε ότι "το νόμισμα δεν είναι φετίχ" και ήταν ενήμερος για το σύστημα παράλληλων πληρωμών, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα για να εξαπατήσει τον κόσμο. Μιλάει για αξιοπρέπεια, αυτός που διδάσκει... ήθος με απατηλές υποσχέσεις και "βιομηχανία" ψεμάτων! Ξέρει που απευθύνεται, καθώς υπάρχει γόνιμο έδαφος στη χώρα. Μαζί με τον Βαρουφάκη και τον Καμμένο προκάλεσαν ζημία άνω των 200 δισ. ευρώ και μας έβαλαν στο τρίτο μνημόνιο, έχοντας... παραμυθιάσει το 61% των ψηφοφόρων σε ένα δημοψήφισμα και το 36% του εκλογικού σώματος σε εθνική κάλπη... Αυτοί που είχαν... παρελάσει από τα "Παρατράγουδα" της Πάνια, μεγαλύτερη σοβαρότητα είχαν...

Ο Τσίπρας ξέρει ότι αυτά που έχει υποσχεθεί θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία, γιατί απλά δεν γίνονται. Αυτό δεν έχει σημασία, καθώς δεν μετράμε το πόσο ψεύτης είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πόσο ανόητοι είναι αυτοί που τον ψηφίζουν! Είναι αυτοί που θα τον χειροκροτήσουν σε κάθε εξαγγελία, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο λογαριασμός των υποσχέσεων του, ύψους 82,8 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να εφαρμοστεί με καμία... κυβέρνηση.

Τι θέλει και σε τι προσδοκά ο Ανδρουλάκης

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν χαιρέτησε τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, κάτι που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Μια τέτοια συμπεριφορά παραπέμπει σε άνθρωπο που έχει πάρει στα σοβαρά τον... ρόλο του, να είναι μακριά από τους δύο βασικούς μονομάχους. Η τήρηση ίσων αποστάσεων από Μητσοτάκη και Τσίπρα, με ελαφρά κλίση προς τον δεύτερο, παραπέμπει σε άνθρωπο, που θέλει να τηρήσει μέχρι τέλους τη θέση "Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός". Ακόμη και στη... χαιρετούρα, το εννοεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης επί της ουσίας εύχεται να κερδίσει ο Μητσοτάκης στις δεύτερες εκλογές, για να εκμεταλλευτεί τη... φαγωμάρα που θα πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύει ότι οι απογοητευμένοι θα πάνε σε αυτόν, όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι με αρχηγό Τσίπρα, δεν μπορεί να χάσει ο Μητσοτάκης. Βέβαια, οι σχεδιασμοί του μπορεί να τιναχτούν στον αέρα, εφόσον στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, συμπιεστεί κάτω από το 10%.

Σε κάθε περίπτωση, "επενδύει" σε αυτοδυναμία του Μητσοτάκη, καθώς γνωρίζει ότι μια συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε αρκετούς ψηφοφόρους αλλά και στελέχη να την... κάνουν. Καλά το πάει το έργο ο Νίκος. Σου λέει, με τον Τσίπρα θα έχω πρόβλημα στο κόμμα, ενώ μπορεί να με... καταπιεί, όπως κατάπιε τόσους άλλους. Από την άλλη, σκέφτεται ότι σε μια συγκυβέρνηση με τον Μητσοτάκη, θα του κλείσουν οριστικά την πόρτα, αυτοί που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Πιθανολογούμε ότι είναι προσεκτικός και δεν πρόκειται να πατήσει την... μπανανόφλουδα της "προοδευτικής διακυβέρνησης", γιατί ίσως συναισθάνεται ότι θα αποτελέσει την πολιτική του καταστροφή με ταυτόχρονη πρόκληση μεγάλης ζημίας στη χώρα. Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Η ρότα Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης, με τη χθεσινή του παρουσία στην τηλεοπτική αναμέτρηση, προσπάθησε να πείσει το εκλογικό σώμα ότι δεν θα επαναλάβει τα όποια σφάλματα της τετραετούς διακυβέρνησης, η οποία ασκήθηκε κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.

Με μια πανδημία που μας καθήλωσε στα σπίτια μας, με μια κρίση στα σύνορα μας με την Τουρκία και με ένα σοκ τιμών μετά την επέμβαση των Ρώσων στην Ουκρανία, σίγουρα το πλαίσιο δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, ως προς τη γενική εικόνα. Σίγουρα, δεν ήχησε καλά στ΄ αυτιά του, η... απειλή Ανδρουλάκη περί φυλακής για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ως τιμονιέρης που ό,τι υπόσχεται μπορεί να το υλοποιεί, αποδεικνύοντας ότι οι παροχές ύψους 9 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, είναι απόλυτα συμβατές με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Με "όπλο" την οικονομία, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μιλήσει στο θυμικό όσων βλέπουν ότι η οικονομία της χώρας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες πήγε αρκετά βήματα παραπέρα. Έδωσε την εικόνα της ασφάλειας και της αξιοπιστίας που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν ηγέτη και ανάλωσε τον χρόνο του μιλώντας για το αύριο.

Η πρόταση Μητσοτάκη να πάνε όλα τα προγράμματα των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα Ελλάδος για να κοστολογηθούν, προφανώς δεν μπορεί να... συγκινήσει κάποιον πολιτικό αρχηγό. Αν ο Ελληνικός λαός καταλάβαινε σε έναν προχωρημένο βαθμό τι θα συνέβαινε, αν αθροίζονταν και εφαρμόζονταν οι... φαντασιώσεις του κάθε κόμματος, τότε κάποια κόμματα δεν θα έπρεπε να είναι καν στη Βουλή και οι αρχηγοί τους, δεν θα περνούσαν ούτε έξω από την ΕΡΤ.

Οι καλύτεροι κριτές και η σοφία του τελικού κριτή

Οι πολιτικοί των κομμάτων μπορούν να περιγράφουν πόσο... άσπρη ή πόσο... μαύρη είναι η κατάσταση σε μια χώρα, ωστόσο, αυτοί που δικαιούνται για να κρίνουν και να τοποθετούνται αναλόγως είναι οι θεσμικοί παράγοντες της οικονομίας και όσοι μας παρακολουθούν από το εξωτερικό.

Χθες, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε τα κόμματα (ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ), ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για εξωπραγματικές παροχές. Επιπλέον, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει εγκριθεί επί της ουσίας καθώς αναφέρεται μέχρι και το τελευταίο... ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επιπλέον, κριτές της κατάστασης της Ελλάδας είναι όλοι αυτοί που φέρνουν τα λεφτά τους ή διαχειρίζονται τα χρήματα των πελατών τους. JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley, Fitch, Standard & Poor's, Moody's, Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale πίνουν νερό στο όνομα της Ελλάδας και επισημαίνουν τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας. Αυτούς δεν μπορεί να τους ξεγελάσει κανένας Τσίπρας, κανένας Βαρουφάκης, κανένας Ανδρουλάκης, κανένας Κουτσούμπας, κανένας Βελόπουλος.

Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης και οι παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί έχουν δώσει προ πολλού ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση, ρίχνοντας επί της ουσίας... χυλόπιτα σε όλους τους άλλους που λένε το... μακρύ και το κοντό τους. Η υπόθεση της Ελλάδας είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση σε οικονομικό, γεωπολιτικό και ενεργειακό επίπεδο. Δεν μπορούν να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας, ανεύθυνοι λαϊκιστές και πάσης φύσεως... παρατράγουδα!

Αναμφίβολα, τελικός κριτής είναι ο Ελληνικός λαός, ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν θέλει να πορευτούμε με δυσκολίες μεν, με ασφάλεια δε, προς το μέλλον. Το εκλογικό σώμα πρέπει να γνωρίζει ότι κάποιοι του υπόσχονται... πανηγύρια την Κυριακή, με... τσάμπα φαί και ποτό. Αν τους πιστέψουν θα την πατήσουν. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ανεύθυνοι πολιτικοί που ηγούνται ανεύθυνων κομμάτων, στέλνουν τον λογαριασμό τα... χαράματα της Δευτέρας! Αλλά τότε, θα είναι πολύ αργά για δάκρυα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί το μακελειό στη Ρωσία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα εφιαλτικό γεωπολιτικό και οικονομικό ντόμινο

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής κοντά στη Μόσχα σε άλλες εποχές, θα αποτελούσε αποκλειστική υπόθεση της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά υπό το πρίσμα του πολέμου με την Ουκρανία, α...

Φόρτωση άρθρων...