Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση τελειώνει με το θέμα του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχοντας απέναντι της το παραδοσιακό κοινό που ασπάζεται το δόγμα Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια.

Το κυβερνών κόμμα είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλές διαρροές στην ψηφοφορία κύρωσης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι μετατοπίσεις σε κόμματα που βρίσκονται ακόμη πιο δεξιά είναι δεδομένες, ενώ απ΄ όσα συμβαίνουν στη χώρα, είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης παίρνει μεγάλα ρίσκα. Σε πολλούς έρχονται τα πρόσφατα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Την πρώτη Κυριακή τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ θετικά για το κυβερνών κόμμα, αλλά η δεύτερη Κυριακή, ήταν αρκετά... τραυματική. Πολλοί θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης παίρνει ένα ρίσκο αδιαφορώντας για τις συνέπειες στις Ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είναι χαλαρή. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών "ξεχείλωσε" και κάθε μέρα ζημιώνει την κυβέρνηση.

Ίσως το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει μετρήσει σωστά την πολλαπλασιαστική ισχύ ενός τέτοιου θέματος σε μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια που προέρχεται από την ακρίβεια, την αντιμετώπιση των πληγών από τις φυσικές καταστροφές, την εγκληματικότητα, την υγεία, τις μειωμένες επιδοτήσεις προς τους αγρότες, τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. Μιλάμε για εκλογικά κοινά που έδωσαν μακράν υψηλά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση έχει απλώσει τόσο πολύ τον... τραχανά, που θα τρέχει να τον μαζέψει και δεν θα προλαβαίνει.

Από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να δημιουργήσει αντίβαρα για να μην "τραυματιστεί" σοβαρά στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Εν ολίγοις, πρέπει να έχει έτοιμο ένα πλάνο, ώστε να μπορέσει να τερματίσει πρώτος, έστω και με πολύ κακό... χρόνο. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να τρέχεις μόνος χωρίς αντίπαλο, αλλά στο τέλος να μην τερματίσεις ούτε εσύ, γιατί μπορεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής να πέσεις κάτω και να τραυματιστείς σοβαρά στο πόδι!

Ο πρωθυπουργός, μόλις τελειώσει το θέμα της ψήφισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, θα ενεργοποιήσει όλο το "οπλοστάσιο" που διαθέτει, ώστε στις Ευρωεκλογές, η ατζέντα να είναι διαμορφωμένη σε μια εντελώς διαφορετική βάση, περιλαμβάνοντας ζητήματα καθημερινότητας με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, αλλά και κινήσεις υψηλής πολιτικής σημασίας για τη χώρα και τα συμφέροντα της.

Σε κάθε περίπτωση, πολλές αρνητικές ειδήσεις και εξελίξεις μπορούν να... θολώσουν την κρίση του εκλογικού σώματος και αυτό το έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλές φορές.

Για παράδειγμα, η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές είναι ένα ζήτημα που αιφνιδίασε την αντιπολίτευση, καθώς βολεύει την κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης ξέρει ότι θα χάσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αλλά θα επιχειρήσει να κερδίσει άλλους φτιάχνοντας από τώρα την "προίκα" για τις εθνικές εκλογές του 2027. Ταυτόχρονα, υιοθετώντας πολλές από τις θέσεις του κεντροαριστερού και αριστερού χώρου, στριμώχνει συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνει το κεντρώο και κεντροαριστερό ακροατήριο, ώστε να κυριαρχήσει πλήρως. Ο Μητσοτάκης παίρνει από τα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας αναλογικά τους ίδιους που χάνει προς τα δεξιά του, αλλά στις Ευρωεκλογές, λόγω της χαλαρής ψήφου, ίσως είναι πιο πολλοί αυτοί που θα... γείρουν δεξιά.

Εκτός από την επιστολική ψήφο, υπάρχει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο... εξιτάρει μεγάλα κοινά, τα οποία έχουν κουραστεί από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς στα δημόσια πανεπιστήμια. Όμως, πέρα και πάνω από την επιστολική ψήφο και το νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει τη δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, υπάρχουν τα ζητήματα της οικονομίας. Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και η εκτεταμένη χρήση των POS, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, απογοητεύουν ένα κοινό που είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης πρέπει να βρει τρόπο για να συγκρατήσει τις διαρροές.

Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και του δημογραφικού θα εμπλουτιστούν κατά την προ-ευρω-εκλογική περίοδο και στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης. Εκεί όμως που θεωρούν ότι θα γίνει η διαφορά είναι στο θέμα της ακρίβειας. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το πρόβλημα της ακρίβειας θα έχει αμβλυνθεί σημαντικά τον Απρίλιο, δηλαδή περίπου ένα μήνα και κάτι πριν από τις Ευρωεκλογές, καθώς πιστεύουν ότι θα λειτουργήσουν πλήρως τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί και ανακοινώθηκαν προ ημερών.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί από τη μία τις... πληγές που θα προκληθούν από τη νομοθέτηση των... περίεργων γάμων ή τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών (θα φανεί έντονα στα εκκαθαριστικά πριν από το Πάσχα) και από την άλλα, θα περιμένει να καρπωθεί οφέλη από τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας, διαφόρων έργων που θα ολοκληρωθούν ή θα ξεκινήσουν να δημιουργούνται κλπ.

To συμπέρασμα απ΄ όλα τα παραπάνω είναι ότι η μεγάλη άνεση που αισθάνεται ο Μητσοτάκης, ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, του επιτρέπει να πάρει ρίσκα σε έναν σχεδόν αδιάφορο πολιτικό χρόνο και στην αρχή της νέας τετραετίας, αφήνοντας για το τέλος αυτής, την ανάδειξη των όποιων επιτυχιών στα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το ενδεχόμενο σωστής ή κακής εκτίμησης των δεδομένων είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον... 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...