Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Πώς η Κομισιόν έδωσε την... επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Ντελίριο ενθουσιασμού σκορπά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς ισοδυναμεί με σύσταση προς τους δύο εναπομείναντες οίκους αξιολόγησης, για να μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα... χθες, επισημαίνοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας και φυσικά της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν προβλέπει υψηλή ανάπτυξη και υψηλά πλεονάσματα, ενώ αναμένει εντυπωσιακή μείωση του δημοσίου χρέους κατά 25% μέχρι και το 2025. Φέτος, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,4% και του χρόνου στο 2,3%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,9%, ενώ το 2025 θα "τρέξει" με 2,2%. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι καθαρές εξαγωγές, ο τουρισμός και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τις "χρυσοτόκες όρνιθες" για την οικονομία, ενώ ο αντίκτυπο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, είναι πολύ περιορισμένος.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να σταθούν στο... ύψος τους και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 1,1% του ΑΕΠ φέτος θα πάμε στο 2,5% και 2,6% τα έτη 2024 και 2025. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από 2,3% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει στο 0,9% του ΑΕΠ το 2025, όπως αναφέρει η Κομισιόν. Όσο για το δημόσιο χρέος, από το 207% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, φέτος θα κλείσουμε στο 160,9%, του χρόνου θα πέσουμε στο 151,9% και το 2025, στο 147,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή, κατά την πενταετία 2021-2025, η συνολική μείωση του χρέους θα είναι 50 εκατοστιαίες μονάδες, ή κατά 25%. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 9,6%, αλλά η Κομισιόν βλέπει διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων φέτος στο 4,3%, καθώς επιδρούν ανοδικά οι αυξήσεις στους μισθούς, οι περιορισμένες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και οι καταστροφές της αγροτικής παραγωγής, λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Όλα βαίνουν καλώς και προσεχώς θα πάνε καλύτερα!

"Πετάει" ο προϋπολογισμός

Η δημοσιοποίηση των θετικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήρθα να "κουμπώσουν" με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι κάτι παραπάνω από θετικές, καθώς φαίνεται ότι συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεάμηνου, το πρωτογενές πλεόνασμα "σπάει τα κοντέρ", καθώς έκλεισε στα 6,084 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,746 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προκύπτουν και... τυχερά για τον Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, προκύπτει επιπλέον ποσό 300 εκατ. ευρώ, για το οποίο τώρα η κυβέρνηση πρέπει να... σπάσει το κεφάλι της, για να δει πώς και πού θε το διαθέσει. Προφανώς μιλάμε για διάθεση σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, μέχρι τα Χριστούγεννα. Η υπέρβαση των εσόδων πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία δουλεύει... ρολόι και οι μηχανισμοί περιορισμού της φοροδιαφυγής αποδίδουν ολοένα και περισσότερο.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση προχωρά με σύνεση και αποτελεσματικότητα στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές μας... βλέπουν. Επιπλέον τη μεθεπόμενη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα η Fitch και ο κύκλος των αναβαθμίσεων θα κλείσει το α΄ τετράμηνο του 2024, με τη Moody's, οπότε δεν μπορούμε να το ρίξουμε στις παροχές χωρίς αντίκρισμα. Αφήστε δε που τέτοιες κουτοπόνηρος, λαϊκίστικες και ψηφοθηρικές θέσεις του παρελθόντος είναι παντελώς άγνωστες για τον Μητσοτάκη και τον Χατζηδάκη. Και ευτυχώς! Η ουσία είναι ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο, δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει εκτιναχθεί και το έλλειμμα του προϋπολογισμού συμπιέζεται διαρκώς. Κάτι... ψιλά απομένουν ακόμη από τις βασικές δομικές μεταρρυθμίσεις και τα καλύτερα θα έρθουν.

Ο σφοδρός "έρωτας" από Citigroup, JP Morgan και Goldman Sachs για την Ελλάδα

Η θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αλλά και τα πεπραγμένα του προϋπολογισμού, δεν αφήνουν αδιάφορους τους διεθνείς οίκους, οι οποίοι... πίνουν νερό στο όνομα της χώρας μας και δίνουν γραμμή για τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χθες, είχαμε συντονισμένη "επίθεση"... αγάπης και φιλίας από τη Citigroup και την JP Morgan, οι οποίες καλούν τους επενδυτές να μη χάσουν την ευκαιρία που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά ομόλογα και να τοποθετηθούν. Χθες, το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου είδε το επιτόκιο να κατρακυλά στο 3,76%, κάτι που σύμφωνα με τη Citigroup, πρέπει να εκληφθεί ως ευκαιρία εισόδου στους κρατικούς τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.

Το story της επενδυτικής βαθμίδας εξιτάρει τις αγορές και οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα διεθνώς που βρίσκεται σε αυτό το σημαντικό μεταίχμιο, ενώ έχει μπροστά της την υλοποίηση πολλαπλών "δώρων", των οποίων ο αντίκτυπος θα φανεί το 2024. Η πρόσκληση των δύο κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, έρχεται σε συνέχεια αυτής που διατύπωσε προ ημερών η Goldman Sachs, η οποία, χθες, έβαλε στο... κάδρο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει περιθώρια ανόδου 10%, δηλαδή, μπορεί να αναρριχηθεί έως τις 1.325 μονάδες το 2024. Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος, η εγχώρια κεφαλαιαγορά παρέχει αξιοσημείωτη προοπτική, λόγω της υψηλής μερισματικής απόδοσης της τάξης του 6%, η οποία, την καθιστά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές. Τα ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούν τον καθρέφτη των πεπραγμένων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από τα αντίστοιχα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο. Και τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αρκεί να μη στραβώσει κάτι διεθνώς. Αμήν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...