Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ποτέ χωρίς τη μάσκα μου

‘Ήταν μόλις δυόμιση χρόνια πριν όταν ακούγαμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάζαμε στα νέα από τον υπόλοιπο κόσμο, για έναν ιδιαίτερα μεταδοτικό ιό που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν στην Κίνα. Αδιάφορο για τους Έλληνες τον πρώτο καιρό ειδικά. Κι όμως παραμένει αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εντός 30 ημερών μια τοπική επιδημία κατέστη πανδημία,  παρ’ολη την άμεση αντίδραση της Κινεζικής κυβέρνησης με καθολικό lockdown διάρκειας μηνών.

Αυτό ήταν! Ιανουάριος 2020 βρισκόμαστε επίσημα σε πανδημία! Στην χώρα μας ξεκινούν οι συστάσεις για σχολαστική απολύμανση των χεριών, για αποφυγή συνωστισμού και οι διφορούμενες απόψεις για την χρήση κοινής χειρουργικής μάσκας. Kάπως αόριστα όλα μέχρι την 26η Φεβρουαρίου οπότε και επίσημα καταγράφεται το πρώτο κρούσμα covid 19 στην Θεσσαλονίκη από μια γυναίκα που επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία. Και ακολούθησε ομάδα προσκυνητών από το Ισραήλ και έπειτα η πορεία της νόσου δύσκολα ιχνηλατείται με ακρίβεια. Λιγότερο από έναν μήνα μετά, Στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο. Μέχρι και τις 31 Μαρτίου ο αριθμός κρουσμάτων είχε ανέλθει σε 1314 και σε 49 θανάτους και από 1 έως 10 Απριλίου ανακοινώθηκαν 697 νέα κρούσματα.

Ήταν και τότε που οι μάσκες διφορούμενες ή όχι, αποτέλεσαν μονόδρομο για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου αφού ο covid 19 μεταδίδεται ιδιαίτερα με τα σταγονίδια από τις ρινικές και στοματικές εκκρίσεις.

Οι Έλληνες από τότε έως σήμερα πέρασαν πολλά! Άλλαξαν πολλά για αυτούς και τα περισσότερα δια παντός. Κάτι από αυτά είναι και η μάσκα που πιστεύω δύσκολα θα την αποχωριστούν. Μπορεί να αντιδρούσαν με το γνωστό Ελληνικό ταπεραμέντο στην επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά εδώ είσαστε και εδώ είμαι, τώρα που παύει να είναι υποχρεωτική, θα παραμείνει ως αξεσουάρ! Αλλά δεν είναι μόνο η γνωστή αντιδραστική συμπεριφορά του Έλληνα είναι και η συνήθεια! Άτιμο πράγμα. 

Σε κάθε περίπτωση η κλιματική αλλαγή, οι αυξημένες τοξίνες από τις τροφές, η ολομέτωπη επίθεση του στρες στον οργανισμό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σε πολλούς τομείς, η επιβαρυμένη υγεία από τον χειμώνα και την πανδημία, προσδίδει στην μάσκα μια επιπλέον διαχρονικότερη αξία από αυτή την ασπίδας απέναντι στον covid.

Και σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ένα νέο trend στα socialmedia το #maskfishing.

https://www.instagram.com/leedaydream/

To συγκεκριμένο hashtag στο TikTok έχει ήδη κάνει μεγάλο trend με τα σχετικάvideos να έχουν ξεπεράσει τις 350 εκ προβολές. Οι νέοι – και όχι μόνο εκείνοι για να τα λέμε όλα- έχουν αντικαταστήσει τα φίλτρα, με την μάσκα η οποία τους βοηθάει να είναι πάντα sexy και να κρύβουν τις ατέλειες τους προσώπου τους, προκειμένου ανά πάσα στιγμή να επικοινωνούν με video με τους συνδεδεμένους φίλους χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία αλλά και να παρουσιάζονται με μυστήριο που ιντριγκάρει στις πλατφόρμες dating.

Ασχέτως την Εθνικότητα, για να μην γινόμαστε τοπικιστές, η πανδημία άλλαξε δια παντός τον κόσμο και η μάσκα κατά του covid άλλαξε δια παντός την street και socialmedia αισθητική.

Η άρση των μέτρων στην Ελλάδα είναι γεγονός  πότε όμως θα «πέσουν» οι μάσκες θα το δούμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εξισωτισμός προς τα κάτω

Δύο πάμφτωχοι χωρικοί καλλιεργούν στα γειτονικά μικρά χωραφάκια τους τόσα όσα τους φθάνουν στοιχειωδώς για να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι ο δ...

Φόρτωση άρθρων...