Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Τα επιτεύγματα του προϋπολογισμού αποτελούν απόδειξη υπεύθυνης οικονομικής πολιτικής

Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα προσωρινά στοιχεία του α΄ τριμήνου του έτους, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα πηγαίνει... σφαίρα και σίγουρα πολύ καλύτερα και από τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο συζητούσαμε για το ενδεχόμενο ύφεσης και δημοσιονομικής υστέρησης κατά το α΄ τρίμηνο του 2023, λόγω των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Τελικώς, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε το αρνητικό σενάριο, αλλά εδώ πηγαίνουμε με φόρα για να επιτύχουμε... άθλους. Και σκεφτείτε ότι αν δεν ήταν μπροστά μας οι εκλογές, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και πόσο γρηγορότερα θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Ο προϋπολογισμός του α΄ τριμήνου δείχνει ότι η Ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή τη δυναμική της, ενώ η ανάπτυξη οδηγεί σε αυξημένες εισπράξεις εσόδων. Το πρωτογενές πλεόνασμα αντί για 28 εκατ. ευρώ ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ! Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού που υπολογιζόταν σε 2,602 δισ., ευρώ, τελικώς διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 211 εκατ. ευρώ! Η υπέρβαση κατά 1,5 δισ. ευρώ του στόχου για τα έσοδα δείχνει ότι η οικονομία κινείται με... ζεστές μηχανές, ενώ οι επιστροφές φόρων σπάνε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ. Και όταν θα μπει στον χορό για τα καλά το... βαρύ "πυροβολικό" του τουρισμού, τότε τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα.

Μοναδική... παραφωνία είναι οι εκλογές που μεσολαβούν και που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τέλμα για 2-3 μήνες. Ωστόσο, η δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών αυτή τη στιγμή και η προοπτική για πιο θετικές εξελίξεις τους προσεχείς μήνες, μας δημιουργούν την αισιοδοξία ότι στο τέλος του έτους, η Ελλάδα θα κινηθεί πολύ υψηλότερα σε σχέση με τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους.

Αυτό σημαίνει ότι μια ανανεωμένη εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία θα δρομολογήσει και νέες μειώσεις φόρων. Τα πλεονάσματα που πρέπει να σχηματίσουμε θα δημιουργηθούν χωρίς κανένα νέο μέτρο, αλλά χρειάζεται αυξημένη προσοχή να μη γίνει καμιά... στραβή και μπλέξουμε με πολιτικούς σχηματισμούς που θα οδηγήσουν τη χώρα σε απότομο "φρενάρισμα".

Η Ελλάδα, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα έχει αφήσει πίσω όλα τα δημοσιονομικά βαρίδια και θα κινείται σταθερά σε μια τροχιά ραγδαίας μείωσης του δημοσίου χρέους. Επιπλέον, η απρόσκοπτη προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργήσει όχι μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά και πρόσθετα έσοδα, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ευχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση μισθών κατά 25% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι σίγουρα πολύ ρεαλιστική.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι εφόσον ψηφίσουμε σωστά και υπέρ της χώρας, η οικονομία θα τρέχει... σφαίρα τα επόμενα χρόνια και το επίπεδο ζωής όλων μας θα βελτιωθεί. Χωρίς δανεικά και χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, έρχονται καλύτερες μέρες, υπό την προϋπόθεση ότι πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί, όπως και στο ποδόσφαιρο, υπάρχει μια αρχή που λέει ότι "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις".  Ιδού η Ρόδος, ιδού και η... κάλπη!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές αποτίμησαν θετικά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε τελικά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε συνέχεια της ανεπιτυχούς απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ που είχε προηγηθεί, μεταβλήθηκε πάλι το πολι...

Ο Γάμου Κοινωνιολογία

Ι. Μέχρι το 1980 η …«…ένωσις ανδρός και γυναικός…»… προϋπέθετε θρησκευτικό τύπο. Άλλως ήταν ανύπαρκτη (!!!), άρθρ. 1367 ΑΚ. Η παρθενοφθορά, ως συνέπεια ...

Φόρτωση άρθρων...