Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Τα «καυτά» ερωτήματα των εκλογών και γιατί η οικονομία... αγωνιά για «καθαρή λύση»

Το πρόβλημα με το "ταβάνι" του αμερικανικού χρέους αποτελεί μια σοβαρή αβεβαιότητα για τις αγορές αυτήν την περίοδο, ενώ χθες είχαμε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά χθες, είχαμε διορθωτική κίνηση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο προσπαθεί να αφομοιώσει τα νέα επίπεδα των 1.200 μονάδων, που κατέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες μετά το... σοκ και δέος του εκλογικού αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι όπως η Morgan Stanley και η Saxo Bank τοποθετούνται με τα πλέον θερμά λόγια για την Ελλάδα και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες, όπως επισημαίνουν σε χθεσινές εκθέσεις τους, αποτελούν ένα από τα πιο "καυτά" story σε ολόκληρο τον πλανήτη!

Βέβαια, πρόκειται για ακόμη δύο θετικές τοποθετήσεις υπέρ της Ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου, που δεν μας προξενούν καμία έκπληξη. Άλλωστε, είμαστε... συνηθισμένοι μόνο σε θετικές εκθέσεις κατά τους τελευταίους μήνες και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία υπερβολής. Σκέτη ρουτίνα! Υπολογίστε από την άλλη, ότι το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το Ιταλικό και χαμηλότερο από το Βρετανικό! Μάλιστα, το Ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται κοντά με το Αμερικανικό, σαν να αποτελεί η Ελλάδα μέλος των "επτά" πλέον ισχυρών οικονομιών του πλανήτη! Όχι, δεν υπάρχει υπερβολή.

Η βελτίωση της οικονομίας και των προσδοκιών των αγορών για τη χώρα μας, συνθέτουν ένα εκπληκτικό success story, το οποίο βλέπουν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές δεν κάνουν ποτέ λάθος, όταν τιμολογούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, οι προσεχείς εκλογές έχουν αρχίσει να καλλιεργούν δεύτερες σκέψεις...

Αγωνία για την 25η Ιουνίου...

Όσοι ασχολούνται με την εγχώρια κεφαλαιαγορά πέραν του 41% της Νέας Δημοκρατίας και της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ στο 20%, πρέπει να αρχίσουν να... διαβάζουν τις εξελίξεις με μια πιο προσεκτική ματιά.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τελευταία ημέρα ως πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα θητεία, δήλωσε σε συνέντευξη του στον Αντώνη Σρόιτερ του Alpha, ότι δεν εγγυάται πως θα είναι πρωθυπουργός! Και φυσικά έχει δίκιο, καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου τελείωσαν, οι κάλπες άδειασαν και έχουμε μπροστά μας άλλες κάλπες, οι οποίες είναι... άδειες και πρέπει να γεμίσουν! Σκεφτείτε ότι με απλή αναλογική η Νέα Δημοκρατία έφτασε στις 146 έδρες, ενώ με την ενισχυμένη θα είχε 171 με πεντακομματική Βουλή. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ας υπάρχει το κλιμακωτό μπόνους.

Στους επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους έχουν αρχίσει να εγείρονται εκ νέου ερωτήματα, καθώς, όπως γράφαμε και χθες, μιλάμε για πολύ... περίεργες εκλογές. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, ενώ δεν υπάρχει... υπογεγραμμένο συμβόλαιο, που να αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 41%, καθώς υπάρχει ο... φόβος για... χαλάρωση των ψηφοφόρων ή αποχή λόγω... υπερβολικής σιγουριάς!

Με τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ και με την είσοδο στη Βουλή επιπλέον δύο κομμάτων που βρέθηκαν εκτός... νυμφώνος την Κυριακή, το 41% δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό που φοβίζει όμως είναι το ενδεχόμενο να θεωρηθεί η αυτοδυναμία σίγουρη και να υπάρξουν μετακινήσεις προς το ΠΑΣΟΚ ή σε άλλα κόμματα ή αν ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων επιλέξει την... παραλία!

Θα σας μεταφέρουμε τα ερωτήματα έτσι όπως διατυπώνονται στον επιχειρηματικό κόσμο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι θα γίνει αν ο Μητσοτάκης έχει 151 έδρες στη νέα Βουλή; Θα μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις; Τι θα συμβεί αν εκλέξει 147-148 βουλευτές λόγω χαμηλότερου ποσοστού ή εισόδου και όγδοου κόμματος στη Βουλή; Θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σε μια τέτοια περίπτωση; Θα πάμε σε νέες εκλογές; Αντέχει η οικονομία μα παρατεταμένη προεκλογική περίοδο;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα για τα οποία απαντήσεις θα δώσουν μόνο οι ψηφοφόροι και η... κάλπη το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει κατά... διαόλου, το ΠΑΣΟΚ προσδοκά να εισπράξει και άλλη φθορά από τον Τσίπρα, ενώ έχει... λαμβάνειν και ψηφοφόρους που την περασμένη Κυριακή πήγαν κατευθείαν στον Μητσοτάκη, απορρίπτοντας την απλή αναλογική, αλλά και τα... κόλπα περί συγκρότησης "προοδευτικής κυβέρνησης" ή "κυβέρνησης ηττημένων" ή "κυβέρνησης ειδικού σκοπού".

Για όλα τα παραπάνω, η οικονομία και οι αγορές απαιτούν "καθαρές λύσεις", τις οποίες μόνο οι ψηφοφόροι μπορούν να δώσουν. Τα κόμματα που βρίσκονται σε μεγάλη έως χαώδη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να επικρατήσει μπάχαλο, ρισκάροντας νέα εκλογική αναμέτρηση ή συνεργασίες που θα έχουν ημερομηνία λήξεως ή το μη σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τα πάντα είναι στο τραπέζι...

Τελικώς, οι εκλογές της 25ης  Ιουνίου είναι πολύ πιο σοβαρές σε σχέση με αυτές της περασμένης Κυριακής. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες είπαν όχι στην απλή αναλογική, ναι στη Νέα Δημοκρατία, όχι στον Τσίπρα.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η μοναδική επιλογή για την ομαλή διακυβέρνηση της χώρας είναι αυτή της αυτοδυναμίας, για να πάμε παραπέρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο, αν δεν επιστρέψουν οι ψηφοφόροι για να... τελειώσουν τη δουλειά! Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μπορεί να μπλέξουμε και μάλιστα πολύ άσχημα. Με το έκτρωμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τελειώσαμε, ωστόσο, η διακυβέρνηση της χώρας "απαιτεί" ξεκάθαρα την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας με ισχυρή αυτοδυναμία. Η συνέχεια στο... παραβάν!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...