Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το πάρτι των αγορών και οι πολύ... περίεργες εκλογές της 25ης Ιουνίου

Η ευρύτατη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με τεράστια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην οδηγεί στη συγκρότηση κυβέρνησης, ωστόσο, ενθουσίασε τις αγορές και αυτό αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στα ομόλογα.

Η έκρηξη του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το νέο υψηλό 9 και πλέον ετών, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων, αποτυπώνουν ένα θετικό... σοκ για τους επενδυτές, οι οποίοι, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν περίμεναν μια τέτοια επικράτηση. Τι είδαν λοιπόν οι επενδυτές και τοποθετήθηκαν... επιθετικά στις αγορές; Το πρώτο πράγμα είναι προφανώς η τεράστια διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν είχαν... πιάσει οι επενδυτές, καθώς οι δημοσκόποι την κρατούσαν... κρυφή, γιατί δέχονταν απειλές!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενθουσιάστηκε με το εκλογικό αποτέλεσμα και έδωσε... τρελό μπόνους σε τραπεζικές μετοχές, ΔΕΗ και άλλα "χαρτιά", γιατί ήρθη η αβεβαιότητα σε σχέση με τα σενάρια που έκαναν λόγο για "προοδευτική κυβέρνηση" ή "κυβέρνηση ηττημένων" ή "κυβέρνηση ειδικού σκοπού". Οι ψηφοφόροι είπαν όχι στην απλή αναλογική και στις μετεκλογικές συνεργασίες αριστερής... εμπνεύσεως, ενώ από την άλλη ζήτησαν "καθαρές" λύσεις στη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να πάει παραπέρα το... κάρο της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι οίκοι και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στέκονταν στον θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην... αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ίσως να έχει και συνέχεια στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και ως εκ τούτου, θα πάμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με αυτήν της περασμένης Κυριακής...

Ο τρισευτυχισμένος Μητσοτάκης και το "πτώμα" του Τσίπρα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό σχεδόν 41% έχει κάθε λόγος να είναι... τρισευτυχισμένος, ενώ το νέο πολιτικό σκηνικό, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης, αναμένεται να "φουντώσει" τον... εμφύλιο στους κόλπους της Κεντροαριστεράς.

Στις 25 Ιουνίου ίσως έχουμε να δούμε ακόμη περισσότερα και πιο εντυπωσιακά σε σχέση με την περασμένη Κυριακή. Η εκτίναξη της Νέας Δημοκρατίας, η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία, ωστόσο, θέλουν πολύ προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση. Η αριθμητική σίγουρα δίνει την κατεύθυνση, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά...

Κατ΄ αρχάς η Νέα Δημοκρατία έχει κάθε λόγο να εμφανίζεται αισιόδοξη για την απόκτηση της πολυπόθητης αυτοδυναμίας. Με 40,8%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε μια... ανάσα από αυτήν, συγκεντρώνοντας 146 έδρες, αλλά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η... λογική λέει ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με πεντακομματική Βουλή και με το ίδιο ποσοστό, η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να φτάσει ακόμη και στους 170 βουλευτές! Είναι εύκολο; Είναι τόσο εύκολο να... μην συμβεί και τόσο... δύσκολο για να συμβεί!

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα Τάρταρα και είναι σίγουρο ότι έχει πάρει τον... κατήφορο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του κόμματος και του Τσίπρα. Το κόμμα αποτελεί πλέον "σάκο του μποξ", κάτι που σημαίνει ότι τόσο ο Μητσοτάκης, όσο και ο Ανδρουλάκης θα επιδιώξουν να... σκυλεύσουν το "πτώμα" του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα. Η τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πτωτική, ενώ οι πολύ βελτιωμένες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ωθήσουν πρώην ψηφοφόρους του που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέψουν στο... μαντρί!

Καταλύτης εξελίξεων το ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά, πολλοί ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν Μητσοτάκη για να ανατρέψουν τα σενάρια συγκρότησης "προοδευτικής κυβέρνησης" ή "κυβέρνησης των ηττημένων" ή "κυβέρνησης ειδικού σκοπού".

Ωστόσο, βλέποντας τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο την τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως στις 25 Ιουνίου, να φύγουν από τη Νέα Δημοκρατία και να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, κάποιοι οι οποίοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές και σκόπευαν να πάνε στον Μητσοτάκη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, είναι πολύ πιθανό στις 25 Ιουνίου, να... αλλάξουν γνώμη. Άρα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά σε δύο κινδύνους. Ο πρώτος αφορά την... υπερβολική σιγουριά των πιστών ψηφοφόρων της που μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν, καθώς θα θεωρήσουν δεδομένη την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη. Ο δεύτερος σχετίζεται με το σενάριο ότι πολλοί... πικραμένοι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να δουν πολύ... χαλαρά και αδιάφορα την όλη διαδικασία, ενώ πολλοί πιστοί οπαδοί τους, μπορεί να απέχουν καθώς δεν βγήκε "το δικό μας παιδί".

Ο... πειρασμός για ψήφο στο ΠΑΣΟΚ με την προσδοκία κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και το... όνειρο για την ανάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να... σκανδαλίσουν χιλιάδες ψηφοφόρους. "Ψηφίσαμε Μητσοτάκη, τελειώσαμε τον Τσίπρα, αλλά ας πάμε να δυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ", μπορεί να σκεφτούν κάποιοι, που ψήφισαν στρατηγικά΄. Ή, κάποιοι άλλοι να σκεφτούν ότι "Δεν χρειάζεται να ψηφίσουμε Μητσοτάκη, αφού θα βγει αυτοδύναμος, αλλά ας πάμε να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ για να μπει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση".

Περιθώρια περαιτέρω... κατάρρευσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε το -σχεδόν- σίγουρο σενάριο, που θέλει χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ της Κυριακής, να πηγαίνουν για... μπάνιο στο τέλος Ιουνίου!

Επιπλέον, κάποιοι άλλοι απογοητευμένοι και πικραμένοι, μπορεί να είδαν με... καλό μάτι ότι ένα αριστερό... κορίτσι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε έναν αξιόλογο προεκλογικό αγώνα με την "Πλεύση Ελευθερίας", η οποία για πολύ λίγο δεν ξεπέρασε το 3%. Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα "Νίκη", το οποίο επίσης βρέθηκε λίγο κάτω από το 3%. Με δεδομένο ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η πόλωση θα είναι ανάμεσα στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και όχι τόσο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο,  τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μπορεί να πριμοδοτήσουν και το προαναφερόμενο κόμμα. Έτσι, μπορεί να βρεθούμε από το... πουθενά με επτά κόμματα στη Βουλή. Και σαν να μην φτάνει αυτό, μπορεί η ΝΔ να υποστεί μείωση της εκλογικής της δύναμης, καθώς αυτοί που έπραξαν το... καθήκον τους έναντι του Μητσοτάκη, μπορεί να πάνε στο ΠΑΣΟΚ.

Το... δια ταύτα της 25ης Ιουνίου

Συμπερασματικά, υπάρχει το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να έχει λιγότερες ψήφους στις εκλογές, αλλά με λιγότερη συμμετοχή στην όλη διαδικασία, ενώ από την άλλη πλευρά, μπορεί να περάσουν το κατώφλι της Βουλής και άλλα δύο κόμματα.

Άρα, με επτακομματική Βουλή και με ποσοστό λίγο κάτω από το 40%, τότε το ζήτημα της αυτοδυναμίας, μπαίνει σε νέες βάσεις. Μπορεί με το ποσοστό της Κυριακής, η ενισχυμένη δυναμική να έδινε 170 βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, με μικρή μείωση του ποσοστού της και δύο νέα κόμματα στη Βουλή, τότε μπορεί να περιοριστεί η δύναμη της ακόμη και κάτω από τους 150 βουλευτές. Άρα, θα μιλάμε για μια κυβέρνηση, η οποία θα βαδίζει στην... κόψη του ξυραφιού. Μιλάμε δηλαδή για... μπλέξιμο!

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα θέλει να συνεργαστεί, ιδίως αν έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος, μειώνοντας την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται ενώπιον της... πρόκλησης για διενέργεια και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Το αφήγημα που θα ρίξει στη μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να συμβάλει ώστε η Νέα Δημοκρατία να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό, ιδίως αν έχει αυξηθεί σημαντικά η αποχή. Αλλά, αν έχουν μπει δύο ή και τρία ακόμη κόμματα, τότε το παιχνίδι θα ανατραπεί πλήρως και η αυτοδυναμία θα είναι πολύ δύσκολη. Μιλάμε για την αυτοδυναμία που θα είχαμε με βάση την ενισχυμένη αναλογική και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Αν... μπερδευτήκατε, τότε ίσως ο πρώην πρόεδρος του... Εδεσσαϊκού, να σας διαφωτίσει περισσότερο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Φόρτωση άρθρων...