Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τα νέα «φρούτα» της Βουλής και ο... πειρασμός νέων εκλογών

Η νέα Βουλή υπόσχεται πολλές... συγκινήσεις, καθώς στη νέα θητεία θα δοκιμαστούν τα όρια και οι αντοχές πολλών σε σχέση με διάφορα "φρούτα" που μας... προέκυψαν σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής του Τσίπρα.

Ο υπό διάλυση ΣΥΡΙΖΑ, το αναιμικό ΠΑΣΟΚ και η πιθανή... ταλαιπωρία από διάφορα... αχαρτογράφητα μορφώματα, είναι σίγουρο ότι θα... εξιτάρουν τον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι μεν θεσμικός και υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετούς θητείας, ωστόσο, αν το πράγμα φτάσει στο "ως εδώ και μη περέκει", τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις Ευρωεκλογές με την υιοθέτηση της λίστας και του ορίου εισόδου 5%, ίσως αποτελεί πρόβα τζενεράλε για αλλαγές και στο νόμο για τις εθνικές εκλογές.

Η χαλαρή ψήφος των Ευρωεκλογών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί μια πολύ καλή δικαιολογία για την αναβάπτιση της μέσα από εθνικές εκλογές! Σίγουρα, πρόκειται για μια σκέψη που... βασανίζει τον πρωθυπουργό, ιδίως κατά το τελευταίο διήμερο, βλέποντας διάφορα... περίεργα μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει καθαρά ο Μητσοτάκης στο χέρι του. Όπως φάνηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή προεδρείου στη Βουλή, υπάρχει από τη μία το συστημικό μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μαζί με το... προβλέψιμο ΚΚΕ και την περίπου... ουδέτερη Ελληνική Λύση και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι... ανεπιθύμητοι των "Σπαρτιατών", της "Νίκης" και της "Πλεύσης Ελευθερίας". Με βάση αυτή τη σχηματοποίηση, αρχίζουν να γίνονται και οι νέοι λογαριασμοί...

Ο... πειρασμός νέων εκλογών!

Η κυβέρνηση δρομολογεί πολλά φιλολαϊκά μέτρα αλλά και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως, έχουν ως στόχο "να σπάσουν αυγά" και να προκαλέσουν αντιδράσεις, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω και του νέου συσχετισμού δυνάμεων που προέκυψε στις 25 Ιουνίου.

Προ του κινδύνου να βγουν... φίδια μέσα από τα... ακροδεξιά "αυγά" ή κάποιους... παλαβούς με αριστερές καταβολές, δεν είναι διόλου απίθανο ο Μητσοτάκης να κλείσει τον δρόμο σε σχηματισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να ελκύσουν μεγαλύτερα κοινά, σαν την εποχή των μνημονίων, όπου είχαμε την έξαρση του λαϊκισμού. Άρα, το σενάριο για αλλαγή εκλογικού νόμου με όριο εισόδου στη Βουλή το 5%, είναι κάτι που πιθανότατα αποτελεί μία από τις... έννοιες του Μητσοτάκη. Αν ο ίδιος αισθανθεί ότι η κυβέρνηση αποδοκιμάζεται... μερικώς στις Ευρωεκλογές (η πρωτιά δεν αμφισβητείται με τίποτα), τότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τη διεξαγωγή εκλογών τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2024. Άλλωστε δεν είναι κάποια αρνητική εξέλιξη, καθώς θα έχουμε λάβει ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που ο Μητσοτάκης θα έμπαινε στον πειρασμό να κάνει εκλογές. Πρόκειται για την επίσπευση των αλλαγών στο Σύνταγμα, καθώς η παρούσα Βουλή θα είναι αναθεωρητική, ενώ η επόμενη θα μπορεί να προχωρήσει στις αλλαγές άμεσα. Αν ληφθεί υπόψιν ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ μακριά από την τροχιά εξουσίας ή απειλής της Νέας Δημοκρατίας, τόσο η αγωνία για νέα μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά και γενικά προς τα άκρα θα μεγαλώνει. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με πήχυ εισόδου στη Βουλή το 5%, είναι κάτι που μπορεί να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές, καθώς μπορεί να ψηφιστεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία. Άλλωστε συμφέρει αμφότερους!

Η διενέργεια εκλογών το 2024 θα απέφερε στη Νέα Δημοκρατία μεγαλύτερη δύναμη εντός της Βουλής, με παράλληλο αποκλεισμό τουλάχιστον δύο από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται εντός. Μιλάμε για τη "Νίκη" και την "Πλεύση Ελευθερίας", αλλά ο βασικός στόχος είναι να απονευρωθούν οι "Σπαρτιάτες" και παράλληλα να εκλείψει και ο Βελόπουλος. Συνεπώς, μπορεί μ΄ έναν σμπάρο, ο Μητσοτάκης να πιάσει... τέσσερα τρυγόνια, έχοντας μπροστά τους μια νέα άνεση χρόνου έως το 2028, ώστε να ολοκληρώσει και τις θεσμικές αλλαγές σε επίπεδο Συντάγματος.

Το προηγούμενο με τη γιγάντωση της "Χρυσής Αυγής" και το ενδεχόμενο να βγουν ενισχυμένα τα κόμματα του εθνικιστικού ή ψευτοπατριωτικού χώρου, δεν θα επέτρεπαν στη Νέα Δημοκρατία μια τόσο άνετη διακυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι θα δεχόταν πίεση εκ δεξιών. Αυτό το τελευταίο, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία προς την καθολική υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, αλλά και "λεπτών" θεμάτων που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής. Αν ο Μητσοτάκης προσφύγει σε νέες εκλογές μετά τις Ευρωεκλογές για επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης, τότε αυτές θα συνδυαστούν με την έξοδο από τη Βουλή των... ενοχλητικών κομμάτων, ιδίως αν υπάρχει "κόφτης" μέσω του ποσοστού εισόδου.

Με ισχυρό χαρτί την οικονομία

Η επιστροφή στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας από την 01/01/2024, δεν περιορίζει το περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική παροχών, από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός κινείται σταθερά πάνω από τους στόχους.

Η Ελλάδα θα έχει λάβει την επενδυτική βαθμίδα και ταυτόχρονα θα έχουν γίνει χειροπιαστές οι αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση εντός του 2024, θα προσθέσει επιπλέον ψηφοφόρους στη δύναμη της, ενώ ταυτόχρονα, μια νέα σαρωτική νίκη, εκτός από τον αποκλεισμό των... ανεπιθύμητων κομμάτων κάτω του 5%, θα προκαλούσε νέες αναταράξεις στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές του 2024, τότε πιθανή πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, δεν θα επιτρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη να κατέλθει με προσδοκίες διακυβέρνησης. Έτσι, με ένα νέο χαμηλό ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ, τότε το πρόβλημα θα περάσει στο... γήπεδο της Χαριλάου Τρικούπη!

Ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ "γέννησε" μορφώματα που με αφορμή την πανδημία και τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μπορούν να εξελιχθούν σε... πρόβλημα. Και επειδή ο Μητσοτάκης δεν θέλει με τίποτα να κυκλοφορούν γύρω του... τσιμπούρια, εκ των πραγμάτων, πρέπει να βάλει τα πράγματα κάτω από τώρα και να κάνει τους ανάλογους σχεδιασμούς, για να μην βρεθούμε μελλοντικά προ νέων... οδυνηρών εκπλήξεων. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οργή της περιόδου των μνημονίων μπορεί να τελείωσε, αλλά η... τρέλα, με άλλη μορφή, εξακολουθεί να... ταλαιπωρεί ένα τμήμα του εκλογικού σώματος.

Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όλα είναι πιθανά σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Μητσοτάκη. Άλλωστε, αυτός έχει το μαχαίρι, αυτός έχει και το πεπόνι. Άλλωστε, η χώρα θα βρίσκεται στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών, τα έργα θα "τρέχουν", οι μισθοί θα αυξάνονται και όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός στο πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου. Συνεπώς, οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για τη Νέα Δημοκρατία για να επισπεύσει την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος και να πετάξει εκτός Βουλής αυτούς που μπορεί έως τον συμβατικό χρόνο των εκλογών του 2027, να μας βάλουν σε περιπέτειες, όταν θα στηθούν οι κάλπες.

Μια Βουλή που επί 4 χρόνια θα έχει "Σπαρτιάτες", "Ελληνική Λύση", "Νίκη" και... Ζωή, είναι... too much για να το αντέξει. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης αλλαγές και στη λήψη πολύ κρίσιμων και σημαντικών αποφάσεων για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Μητσοτάκης φημίζεται για τη διορατικότητα του και το αισθητήριο του, οπότε αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του. Σε πρώτη φάση, ας περιμένουμε αύριο την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και μετά, βλέπουμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...