Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια και γιατί το ελληνικό 10ετές είναι πιο ελκυστικό από το αμερικανικό

Η σκληρή ρητορική που χρησιμοποίησαν χθες οι... κακοί του συμβουλίου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων δεν φόβισε τις αγορές, καθώς είναι μαθημένα τα... βουνά από τα χιόνια!

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ανθίσταται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία στη συνέχεια, θα δώσει τη θέση της σε μια αργή αποκλιμάκωση. Όσα έγιναν γνωστά χθες από τις ΗΠΑ, συνέβαλαν να υπάρξει νέα πίεση στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο μας έχει... μαυρίσει τη ζωή. Ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων ίσως να μην έχει τελειώσει, γιατί δεν έχει τελειώσει ο κύκλος των πληθωριστικών τάσεων, αλλά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα αργήσει να έρθει και θα είναι πολύ βραδεία. Εν ολίγοις, θα περιμένουμε 2-3 χρόνια μέχρι να υπάρξει και πάλι ισορροπία στο κόστος του χρήματος με χαμηλό πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ των παγκόσμιο δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 307 τρισ. δολάρια και το περιβάλλον δεν είναι φιλικό για τις χώρες με ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος. Για την Ελλάδα, που έχει υψηλό δημόσιο χρέος, τα πράγματα είναι καλύτερα, γιατί το χρέος αυτό είναι προστατευμένο από τους... κακούς δανειστές, οι οποίοι μας έδωσαν 240 δισ. ευρώ, τα οποία θα τους τα επιστρέψουμε από το 2032 και μετά! Κρατάμε μικρό καλάθι γιατί το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν ξέρουμε τι μας κρύβουν. Οι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχει κόπωση και περιορίζουν την έκθεση τους κυρίως στις μετοχικές αξίες, ενώ ελλοχεύει πάντοτε το έκτακτο και απρόβλεπτο...

Δανειζόμαστε φθηνότερα από τους Αμερικανούς!

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας κρατάμε την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξεως του 2033, με το οποίο βγήκε στις αγορές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο θέλησε να αξιοποιήσει τις αναβαθμίσεις από τους οίκους DBRS και Moody's και να βελτιώσει την καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Τι πετύχαμε χθες; Δανειστήκαμε από τις αγορές με 4,01%, ενώ το Αμερικανικό δεκαετές κινείται στο 4,35%! Εντάξει, δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά μας... αέρα. Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το χρέος τους εν συνόλω από τις αγορές, ενώ εμείς έχουμε το..,. κεφάλι μας ήσυχο γιατί ένα πολύ μικρό ποσό χρέους είναι διαπραγματεύσιμο στις αγορές. Είμαστε καλά προστατευμένοι από τους... κακούργους μνημονιακούς που ήθελαν να μας σώσουν για να μην πνιγούμε. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας να είναι πιο ανταγωνιστικό από αυτό των ΗΠΑ! Βλέπουν την πλάτη μας οι Αμερικανοί...

Το σίγουρο είναι ότι η οικονομία πάει... σφαίρα σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, αν και το θέμα της ακρίβειας είναι κυρίαρχο όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη όμως και σ΄ αυτό είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Επιπλέον, χθες βγήκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στο επτάμηνο εμφάνισε μειωμένο έλλειμμα κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (διαμορφώθηκε στα 7 δισ. ευρώ). Μπορεί να μειώθηκαν οι εξαγωγές, αλλά μειώνονται ταχύτερα και οι εισαγωγές. Ωστόσο, τη διαφορά την κάνει ο τουρισμός. Οι τουριστικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες του 2019 και ξεπερνώντας τα 10 δισ. ευρώ στο επτάμηνο.

Ο τουρισμός έχει βάλει πλάτη, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά 3,2 δισ. ευρώ υψηλότερο από τον στόχο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραπέμπει σε ισχυρή ανάπτυξη, οι τζίροι των επιχειρήσεων είναι αυξημένοι και οι διεθνείς επενδυτές... ενοχλούν σε καθημερινή βάση τους υπουργούς της κυβέρνησης γιατί θέλουν να φέρουν κεφάλαια στη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερα και συντομότερα. Πάνω απ΄ όλα πρέπει να κάνουμε τους ξένους επενδυτές που θέλουν να "αγοράσουν" Ελλάδα, να μην μετανιώσουν για την επιλογή τους...

Τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πονεμένη ιστορία το Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τετράμηνου, εν μέσω αναβαθμίσεων του αξιόχρεου τόσο της Ελληνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν τα μεγέθη της οικονομίας να πηγαίνουν... σφαίρα και να πέφτει το Χ.Α. ιδίως τώρα που έχουμε το story των αναβαθμίσεων. Όμως, πρέπει να... φρεσκάρουμε στη μνήμη μας το πρόσφατο ράλι και να συμφωνήσουμε ότι το..,. μαγαζί, επί μήνες ανέβαινε χωρίς ανάσα, ποντάροντας στην αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ο Καναδικός οίκος DBRS μας έδωσε επενδυτική βαθμίδα, η Moody's μας ανέβασε δύο σκαλοπάτια και μας έφερε... μισό βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, στις 20 Οκτωβρίου μας δίνει επενδυτική βαθμίδα και η Standard & Poor's, ενώ την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να πράξει το ίδιο η Fitch. Ο κύκλος αναμένεται να κλείσει την προσεχή άνοιξη με την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's. Όλοι θα μας έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα, όμορφα και νοικοκυρεμένα!

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση του Χ.Α., εκτός από την... γκαντεμιά του Σεπτεμβρίου, πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Είναι φυσιολογικό όσοι είχαν επενδύσει εδώ και μήνες ή χρόνια, να προτιμούν την κατοχύρωση των κερδών τους, να αυξάνουν τη ρευστότητα τους και να αναζητούν νέες αγορές για τοποθετήσεις. Όχι γιατί μας... βαρέθηκαν. Ίσα, ίσα. Η Ελλάδα έχει ένα σπουδαίο όνομα και πάνω σε αυτό, έχει "χτίσει" ένα σπουδαίο success story με τη σφραγίδα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Σιγά σιγά έρχεται η ώρα να το κεφαλαιοποιήσουμε με την έλευση πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών, οι οποίοι επενδύουν σε πιο ασφαλείς οικονομίες και σε αγορές που είναι ώριμες ή έχουν ωριμάσει...

Σε λίγο καιρό θα έρθουν κεφάλαια με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η Ελληνική οικονομία δεν ανήκει πλέον στον οικονομικό... σκουπιδότοπο του πλανήτη. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή γίνεται ένας... χαμός με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις μετοχές των συστημικών τραπεζών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του, η αγορά "εκβιάζει" χαμηλότερες τιμές για να τοποθετηθεί. Δηλαδή, υπάρχει και η παράμετρος της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Πιέζεις κάτι πουλώντας, για να το αγοράσεις σε πιο ελκυστική τιμή. Όπως και να ΄χει πάντως, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η Ελλάδα έχει πρόσωπο στις αγορές. Έχουμε αλλάξει πίστα και έχουμε πάρει και τα... μαθήματα μας τα τελευταία 13 χρόνια! Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε ένα σπουδαίο success story!

Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης από την JP Morgan σε οικονομία και τράπεζες

Οι θετικές εκθέσεις για την Ελλάδα και τις τράπεζες δίνουν και παίρνουν και χθες ήταν η σειρά του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού της JP Morgan να μας πει... ευχάριστα πράγματα.

Η επενδυτική τράπεζα εμφανίζεται "ταύρος" για τις Ελληνικές μετοχές (οι οποίες διορθώνουν σημαντικά την τελευταία περίοδο) και δίνει νέες τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές. Η τιμή-στόχος για τη Eurobank ανεβαίνει στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 8,10 από 7,30 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ από 2,00 ευρώ και στην Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν. Όσο για τη σημαντική πίεση στις τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με τη JP Morgan, αυτό οφείλεται στην κατοχύρωση κερδών λόγω των πολύ υψηλών αποδόσεων των τελευταίων μηνών.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι προοπτικές για την κερδοφορία των Ελληνικών τραπεζών παραμένουν θετικές και ισχυρές, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μπορούμε να πάμε καλύτερα. Αρκεί να μην μας βρουν άλλες συμφορές και κυρίως, η κυβέρνηση να προωθήσει με καταιγιστικούς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της, προκειμένου να αποδείξει ότι αποτελεί τη μόνη σταθερά στον τόπο, αδιαφορώντας για τους "φυτευτούς" που είναι όλο... φρου φρου και αρώματα. Για να μην μπλεχτούν πάλι στα πόδια μας διάφοροι... ουρανοκατέβατοι και ανισόρροποι, η κυβέρνηση οφείλει να "τρέξει" όλες αυτές τις πολιτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αυξήσεις εισοδημάτων, πολλές νέες δουλειές, ευημερία, βελτίωση των υπηρεσιών του Κράτους και πιο ισχυρούς δεσμούς κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει, γιατί μόνο έτσι θα αποτρέψει νέα... πειράματα από πολιτικούς τυχοδιώκτες που εκμεταλλεύονται αφελείς πολίτες!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...