Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Το 11 στα 11 για το Χ.Α. και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Από το Σάββατο μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο και το Χρηματιστήριο Αθηνών προεξοφλεί τόσο την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις όσο και την επικράτηση της, κατ΄ αρχάς στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να εκλέξει κυβέρνηση, αλλά θα μας προϊδεάσει για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης. Πάντως, το κλίμα δείχνει να είναι ξεκάθαρα με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ποντάρει πολλά στον τομέα της οικονομίας και όχι μόνο. Σήμερα μάλιστα, θα ξαναβγούμε στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ, αλλά το μείζον είναι το επιτόκιο δανεισμού και η... βαθμολογία που θα δώσουν οι αγορές στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το 2022 κλείσαμε με πρωτογενές πλεόνασμα και όχι έλλειμμα, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης στη... Λεωφόρο Αθηνών κατέγραψε νέο ανοδικό σερί 11 συνεδριάσεων, φτάνοντας στις 1.120 μονάδες, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον τόσο ως νέο υψηλό επίπεδο 102 μηνών, όσο και ως εύρημα για την τεχνική ανάλυση. Το ενδεχόμενο αυτή η ανοδική κίνηση να έχει να κάνει με μια απόφαση-έκπληξη από την Standard & Poor's μεθαύριο το βράδυ, σχετικά με την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, συγκεντρώνει μάλλον τις λιγότερες πιθανότητες. Άλλωστε και η JP Morgan που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, με χθεσινό report της, σπεύδει να... προσγειώσει τους υπέρμετρα αισιόδοξους ότι η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει αργότερα, όταν θα υπάρξει καθαρός πολιτικός ορίζοντας και θα έχει εκλεγεί κυβέρνηση (δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους...).

Ωστόσο, ας μην αποκλείσουμε μεθαύριο την έκπληξη, καθώς από τη μία υπάρχει η στάση αναμονής και η αβεβαιότητα σχετικά με την κυβέρνηση που θα προκύψει προσεχώς, αλλά από την άλλη, υπάρχει το νέο στοιχείο για την εξαιρετική δημοσιονομική πορεία του 2022, αλλά και του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η διατήρηση της βαθμίδας από τη Standard & Poor's εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από την αναφορά της για τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στις εκλογές της 21ης Μαίου ή της 2ας Ιουλίου. Από την άλλη, θα είναι πολύ φυσιολογικό αν δούμε την αγορά να διορθώνει, καθώς όλοι οι μεγάλοι "παίκτες" επιδόθηκαν σε ένα "τρέξιμο" των "χαρτιών" στο χρηματιστηριακό ταμπλό κατά το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη κατά τη λεγόμενη "ακίνδυνη περίοδο", δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πάντως, οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτή η έντονα ανοδική κίνηση των τελευταίων δυόμιση εβδομάδων, σχετίζεται με τη σταθερή ανάκαμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται και θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες. Όπως έχουμε επισημάνει, η περίοδος των εορτών του Πάσχα λειτουργεί ευεργετικά για τη βελτίωση του κλίματος, υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, μετά το σοκ της τραγωδίας των Τεμπών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...