Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Το... σάλπισμα υποχώρησης για τράπεζες και αγορές μέσω ΗΠΑ και Ιταλίας

Η χθεσινή μέρα πρέπει να... ξύπνησε για τα καλά τις αγορές και τους επενδυτές, καθώς από το... πουθενά, οι τράπεζες ήρθαν στο προσκήνιο ως αρνητικοί πρωταγωνιστές σε ΗΠΑ και Ιταλία, ενώ το κλίμα "μυρίζει" διόρθωση και μπόλικη περιπέτεια!

Μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, χθες ήρθε μια επιπλέον ψυχρολουσία, αυτή τη φορά για τις τράπεζες, από τον οίκο Moody's. Χωρίς πολλά πολλά, υποβάθμισε το αξιόχρεο 10 μικρών τραπεζών και τις προοπτικές άλλων 11, ενώ προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει και σε υποβάθμιση μεγάλων τραπεζικών ομίλων! Το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να στείλει το μήνυμα στις αγορές, ότι έρχονται και άλλες υποβαθμίσεις για το αξιόχρεο των ΗΠΑ και του τραπεζικού συστήματος τους. 

Μετά από πάρα πολλά χρόνια φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση και από τους οίκους Moody's και Standard & Poor's. Είναι προφανές, ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχουν ενισχυθεί οι φόβοι για νέα δοκιμασία της πιστοληπτικής αξιολόγησης πολλών τραπεζών λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας τους.

Οι υποβαθμίσεις της Moody's προκάλεσαν σοκ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια κινητοποιήθηκαν και... μάζεψαν τις απώλειες. Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,40%, ο NASDAQ 0,79% και ο S&P 0,42%. Εκτός από σοκ των υποβαθμίσεων μικρών τραπεζών που προκάλεσε η Moody's, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που καθόρισε τις επενδυτικές κινήσεις ήταν η ανακοίνωση για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο μειώθηκε, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν σε χαμηλό 3,5 ετών και οι εισαγωγές. 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με την εσωτερική ζήτηση, η οποία λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων συρρικνώνεται. Το... γυαλί έχει ραγίσει και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κραδασμούς το προσεχές διάστημα.

«Λάδι στη φωτιά» από τη Bank of America

Το κακό κλίμα στις ΗΠΑ λόγω Moody's ήρθε να το κάνει ακόμη χειρότερο η παρέμβαση της Bank of America, η οποία βλέπει "ξεπούλημα" τραπεζικών τίτλων στην Ευρώπη και συστήνει στους επενδυτές να ακολουθήσουν αμυντική τακτική.

Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός προβλέπει πτώση 15% για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, επιμένοντας ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται συνεχώς και δεν μπορεί να υποστηρίξει τις προοπτικές τους. Μάλιστα, θεωρεί κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η ισχνή ανάπτυξη στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων του τραπεζικού κλάδου, ενώ θα επιδεινωθούν οι προοπτικές. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα και σε διεύρυνση των spreads, επαναφέροντας και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα του δημοσίου χρέους χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσοίωνες προβλέψεις της BofA, σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις τραπεζών στις ΗΠΑ από τη Moody's, αλλά και την υποβάθμιση του αξιόχρεου της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από τον οίκο Fitch, τότε πρέπει να ανησυχούμε για το momentum του προσεχούς διαστήματος και βέβαια για ολόκληρο το 2024. Η συνέχεια θα δείξει ποιοι θα δικαιωθούν και ποιοι θα διαψευστούν...

Η απόφαση-σοκ για τις τράπεζες από την Ιταλική κυβέρνηση και οι συνέπειες

Το κακό για τον τραπεζικό κλάδο/// τρίτωσε χθες, αλλά αυτή τη φορά μέσω κακών... μαντάτων επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Στο αρνητικό σκηνικό που δημιούργησαν οι Moody's και Bank of America, ήρθε να προστεθεί και η αιφνιδιαστική απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να βάλει... χέρι στα υπερ-κέρδη των Ιταλικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, η Μελόνι αποφάσισε να επιβάλλει νέο φόρο 40% στα πρόσθετα κέρδη των τραπεζών, κατά το πρότυπο της δικής μας φορολόγησης στα υπερ-κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Βέβαια, άλλο η φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών για λόγους ανωτέρας βίας (ενεργειακή κρίση) και άλλο πράγμα να επιβάλλεις φόρους και να αδυνατίζεις το τραπεζικό σύστημα, ιδίως όταν είσαι μια χώρα με τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, ωστόσο, η χώρα μας παρουσιάζει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, για τον απλούστατο λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος του δικού μας χρέους είναι "κλειδωμένο" από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και δεν διαπραγματεύεται στις αγορές. Όμως, η Ιταλική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική, όταν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις, καθώς οι δανειστές της χώρας, μπορεί να τις γυρίσουν την πλάτη. Αυτό φάνηκε και χθες στα ομόλογα και τις μετοχές και προφανώς δεν συνιστά μια θετική εξέλιξη για την Ιταλική οικονομία και την κυβέρνηση της κυρίας Μελόνι...

Η απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε κλυδωνισμούς στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, λόγω του μεγέθους της Ιταλικής οικονομίας. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά ταυτόχρονα και η χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, πίσω από την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει καλύτερες αποδόσεις από το Ιταλικό, καθώς οι αγορές στην περίπτωση της Ελλάδας "αγοράζουν" success story, ενώ, στην περίπτωση της Ιταλίας... ολίγη από αβεβαιότητα, καθώς δεν έχουν πειστεί για το πλάνο της Μελόνι!

Ενδεικτικό γεγονός γι αυτήν την άποψη αποτελεί η ψυχραιμία των επενδυτών έναντι των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο έκλεισε με πτώση 0,72% και με χαμηλό τζίρο. Αν τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά, προφανώς θα υποχωρούσε περισσότερο και με πολύ μεγαλύτερο τζίρο. Αλλά και ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση καταγράφοντας... ψύχραιμες απώλειες κατά 0,81%. Προφανώς, αν το κλίμα στις αγορές επιδεινωθεί, τότε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν θα μπορεί να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και πολύ θεαματικά. Πάντως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου απαιτούνται οξυμμένα αντανακλαστικά από τους επενδυτές, καθώς οι ανατροπές μπορεί να προκύψουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ο ΟΛΘ γράφει ιστορία με την Ισραηλινή APS

Αίσθηση προκάλεσε η εντυπωσιακή συμφωνία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης με την Ashdod Port Company., η οποία διαχειρίζεται το εθνικό λιμάνι του  Ισραήλ.

Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών έβαλαν την υπογραφή τους για μια συνεργασία, η οποία είναι πρωτοποριακή για τη διεθνή λιμενική βιομηχανία, καθώς εστιάζει στον τομέα της καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της λειτουργικής αποδοτικότητας των λιμενικών δραστηριοτήτων. Ο ΟΛΘ και η APS δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, τα οποία αφορούν τον ευρύτερο κλάδο των λιμένων και των θαλάσσιων μεταφορών. Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει, την κοινή υλοποίηση δράσεων δικτύωσης, τη συμμετοχή σε διεθνή έργα και την ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών παρέχοντας τη δυνατότητα  στον ΟΛΘ να δοκιμάσει καινοτόμες τεχνολογίες και ιδέες μέσω του κέντρου ναυτιλιακής τεχνολογίας  του λιμένα του Ashdod.

Το δια ταύτα της συμφωνίας συνεργασίας είναι ότι οι δύο εταιρείες δημιουργούν μια πολύ ισχυρή περιφερειακή συμμαχία, καθώς πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Μέσα από αυτήν τη συμφωνία αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, οι οποίες κρύβουν και νέες ευχάριστες εκπλήξεις σε πολλούς τομείς. Τα πλεονεκτήματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης λόγω της θέσης στο διαμετακομιστικό εμπόριο αλλά και της γειτνίασης με σύγχρονα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, θα "κουμπώσουν" με τα πλεονεκτήματα του Ισραηλινού λιμανιού, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετική στρατηγική θέση, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Τελ Αβίβ και κοντά στα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα και τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Το λιμάνι του Ashdod παρέχει στους πελάτες του εξειδικευμένες υπηρεσίες για τη συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικών τομέων, υποστηριζόμενες από τεχνολογική καινοτομία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...