Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ανδρέας Γεωργίου: Δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

O πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δικαιώθηκε στην προσφυγή του κατά του Δημοσίου για την υπόθεση παράβασης καθήκοντος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε σήμερα τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, επειδή κατείχε ταυτοχρόνως μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Ελληνική Δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί δέκα μήνες να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου.

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. 

Προσέφυγε ενώπιον των ευρωπαίων δικαστών επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου εκτιμά ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».

Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί πως διόγκωσε εσκεμμένα τους αριθμούς του δημόσιου ελλείμματος το 2010, προκειμένου να αναγκάσει τη χώρα του να υιοθετήσει δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η κατηγορία αυτή δεν απαγγέλθηκε τελικά σε βάρος του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4%, και το χρέος αυξήθηκε από το 115,1% στο 126,8%, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών η Αθήνα έκρυβε συστηματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αυτή η αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος σηματοδότησε την αρχή της κρίσης του χρέους και ακολούθησε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλευρό της ευρωζώνης στο πρώτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το 2010.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επίσης την εποχή εκείνη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όμως οι δικηγόροι του διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν διήρκεσε παρά τρεις με τέσσερις μήνες.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, με επικεφαλής την αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση.

Τον Ανδρέα Γεωργίου είχε υπερασπιστεί δημόσια το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαριάν Τίσεν, είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 ως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».

Τι αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για την δικαίωση Γεωργίου

Με αιχμές προς τη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τη δικαίωση του Ανδρέα Γεωργίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη κριτική που είχε ασκήσει.

Η Απόφαση του ΕΔΔΑ «συνιστά μια ακόμη ηχηρή απάντηση κατά όσων «κερδοσκόπησαν» πολιτικά καλύπτοντας τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της διετίας του 2008-2009 από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή», αναφέρει στο σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Ο κ. Γεωργίου στοχοποιήθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ πως τάχα ”φούσκωσε το έλλειμμα” για να εξυπηρετήσουν το αντιμνημονιακό τους δόγμα των ανέξοδων λύσεων των Ζαππείων και του ”ενός νόμου ενός άρθρου”», προσθέτει, η Χαριλάου Τρικούπη.

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει ότι η απόφαση του ΕΔΔΑ «εγείρει σημαντικά θέματα σε σχέση με το κράτος δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, καθώς το ΕΔΔΑ αναγνωρίζει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη του ανθρώπου που αποκάλυψε τις παθογένειες που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φτάνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας» και επισημαίνει ότι «κατόπιν αυτού, είναι επιβεβλημένη η συμμόρφωση με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΔΑ ενώπιον του Αρείου Πάγου».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Φόρτωση άρθρων...