Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Αυτές είναι οι πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές και ο Ελληνοαμερικανός που διαπραγματεύεται με τον Ιβάν για την αγορά των OPEN, ΟΛΘ και Μακεδονία Παλλάς 

Παρασκήνιο

Χθες σας μεταφέραμε την εικόνα των δημοσκοπήσεων (δείτε εδώ) που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία, τις οποίες τις «συνθέσαμε» και τις παρουσιάσαμε στην λογική των «poll of the polls» Αγγλιστί. 
Σήμερα θα σας μεταφέρουμε την ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΗ ημερομηνία των εκλογών, βάση πάντα του σημερινού σχεδιασμού του Μαξίμου. 
Για αυτό πάρτε χαρτί και μολύβι και «κυκλώστε» τις δύο παρακάτω ημερομηνίες: 
Οι πρώτες εκλογές, αυτές της απλής αναλογικής, θα διεξαχθούν σε μια από τις δύο πρώτες Κυριακές του Μαΐου του 2023, δηλαδή στις 7/5/2023 ή στις 14/5/2023 με πιο πιθανή την δεύτερη ημερομηνία.
Οι δεύτερες εκλογές, αυτές της ενισχυμένης αναλογικής, θα διεξαχθούν μετά από 40 μέρες περίπου και με την ΛΗΞΗ των Πανελλαδικών εξετάσεων (και με τα ειδικά μαθήματα) οι οποίες ολοκληρώνονται στις 29/6/2023. 
Έτσι ως πιο πιθανή ημερομηνία, των δεύτερων εκλογών είναι η Κυριακή 2 Ιουλίου του 2023.
Scripta Manent που λένε και οι Λατίνοι και ας ελπίσουμε πως στις αρχές Ιουλίου θα σχηματισθεί ΙΣΧΥΡΗ Κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη , είτε συνεργασίας. 
Γιατί εάν απαιτηθούν και τρίτες κάλπες «πιασε το αυγό και κούρευτο» που λένε και στο χωριό μου…                 

@ O  Τζων Καλαφάτης είναι ο Ελληνοαμερικανός  παραγωγός (producer) από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος ενδιαφέρεται να αποκτήσει «πακέτο» το Open, τον ΟΛΘ και το Μακεδονία Παλλάς, όπως ήδη έχει γραφεί. 
Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και τελούν υπό την έγκριση των Αμερικανικών Αρχών οι οποίες ως γνωστόν εξαρχής είχαν εκφράσει την αντίθεση του με την απόκτηση από τον Ιβάν Σαββίδη, τόσο του τηλεοπτικού σταθμού Open μέσα από το οποίο οι Αμερικανοί πιστεύουν πως η Μόσχα θα μπορούσε να ασκήσει φιλορωσική προπαγάνδα, όσο και  για την απόκτηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης, μία από τις σημαντικότερες υποδομές της χώρας.
Βεβαίως με την περίπτωση του Ιβάν και των «πωλητηρίων» του οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, αφού πολλές ανάλογες προσπάθειες κατά το πρόσφατο παρελθόν τελικά δεν τελεσφόρησαν.   

@ Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ερωτήθηκε αν σηκώνει το γάντι Μητσοτάκη σχετικά με τις «τερατογενέσεις»: αν, δηλαδή, θα μπορούσε να σκεφτεί να μετάσχει και από την δεύτερη θέση σε διεργασίες συγκρότησης κυβέρνησης. 
Και, μπορεί ο ίδιος να αποφύγει την απάντηση ώστε να μην εκπέμψει ηττοπάθεια, όμως η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δε θα κάνει το ίδιο. Αντιθέτως, η «Ομπρέλα» θα αρχίσει να ανοίγει και αυτή τη συζήτηση, με τα στελέχη της να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικές συμμαχίες ακόμη και από τη δεύτερη θέση. Την αρχή έκανε προχθές ο Νίκος Βούτσης ο οποίος με πολύ προσεκτικό τρόπο προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα υποχρεωθεί», υπονοώντας ότι θα πάρει την δεύτερη διερευνητική εντολή και θα πρέπει να... την κάνει κάτι. Πάντως, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν με καλό μάτι μία τέτοια συζήτηση, καθώς μέσω αυτής προεξοφλείται η ήττα στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αλλά, όπως λένε και άσπονδοι εσωκομματικοί «φίλοι» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, «η Ομπρέλα ποτέ δεν έθεσε ως βασικό στόχο την νίκη στις εκλογές».
Αδιαμφισβήτητα είναι μια ωραία οικογένεια εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

 @ Τόσο για την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) όσο και για ολόκληρη την πετρελαϊκή βιομηχανία, η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση τουλάχιστον 33% των κερδών του κλάδου των πετρελαιοειδών είναι ένα κατασκεύασμα που δεν έχει κάποιο ηθικό ή νομικό έρεισμα τόνισε χθες στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης. 
Ο  κ. Σιάμισιης άσκησε κριτική στην πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση τουλάχιστον 33% των κερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών, σημειώνοντας ότι και άλλοι κλάδοι εμφανίζουν αυξημένη κερδοφορία ιδίως όταν η σύγκριση γίνεται με χρονιές που επικρατούσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής αφορά στο γεγονός ότι ως όμιλος η Helleniq Energy δραστηριοποιείται και σε άλλους κλάδους όπως τα πετροχημικά, που δε θα πρέπει να συνυπολογίζονται για την έκτακτη φορολόγηση.
Επίσης, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μέρος της δημοσιευμένης κερδοφορίας για την οποία γίνεται λόγος ότι θα φορολογηθεί προέρχεται από την λογιστική αύξηση (περίπου 300 εκατ. ευρώ) της αποτίμησης των υποχρεωτικών αποθεμάτων που τηρούν τα διυλιστήρια και δεν είναι πραγματική.  

@ Σχεδόν στα επίπεδα του 2019 διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, ενώ αυξήθηκε η μέση δαπάνη των επισκεπτών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, τον Ιούλιο του 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 0,5%, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 8,5%, ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7,0%. Σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 2,9% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 12,1%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 11,2%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 3.518,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022 και 7.710,1 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022. Κατά το τελευταίο προ της πανδημίας έτος 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 3.472,3 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και 7.549,4 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019. Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 62,7% τον Ιούλιο του 2022 και κατά 154,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

@ Η Ελλάδα αναμένεται να προστεθεί στη λίστα των κρατών στις οποίες διεξάγεται το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό λόττο, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2012 και σήμερα παίζεται σε 18 χώρες. 
Ο δρόμος για την έλευση του Eurojackpot στη χώρα μας μετά την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου, στην οποία γίνεται αναφορά ότι επιτρέπεται η επίγεια διεξαγωγή του αριθμού παιχνιδιού με τον διακριτικό τίτλο eurojackpot στην ελληνική επικράτεια. 
Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, θα αδειοδοτηθεί ο ΟΠΑΠ και το Eurojackpot θα ενταχθεί στις επιλογές παιχνιδιών που προσφέρει ο οργανισμός στο retail δίκτυο. Η άδεια θα έχει διάρκεια 10 ετών και όπως προβλέπεται θα ξεκινήσει να ισχύει από την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η πρώτη κλήρωση. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο το 30% επί του μεικτού κέρδους του οργανισμού. 
Να σημειωθεί ότι το jackpot στο συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκινά από τα 10 εκατ. ευρώ και μπορεί να αγγίξει μέχρι τα 120 εκατ. ευρώ. Για να παίξει κάποιος Eurojackpot κοστίζει 2 ευρώ ανά δελτίο με εξαίρεση τη Λιθουανία στην οποία περιλαμβάνει ένα πρόσθετο παιχνίδι Τζόκερ, το οποίο αυξάνει την τιμή στα 3 ευρώ καθώς η αγορά του βασικού δελτίου χωρίς Τζόκερ δεν αποτελεί επιλογή.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την ΕΡΤ και την Eurovision, επίσκεψη στην Βόρειο ‘Ηπειρο ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, και οι συμβουλές του Φώτη Κουβέλη στον Κασσελάκη

Μπορεί να μην κάνανε και… πάρτι στο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, η αποτίμηση όμως είναι αντικειμενικά θετική. Κυρίως γιατί τέτοιες συναντήσει...

Νέα προκλητική δήλωση Ράμα: Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς

«Δεν μπορεί να υπάρξει η ελληνική οικονομία χωρίς τους Αλβανούς», τόνισε ο Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Klan, εμμένοντας στην «σκληρή γραμμή» μετά και τη συγκέντρωση σ...

Φόρτωση άρθρων...