Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Δεν τα παρατάει η Αχτσιόγλου, πως θα μπορούσε να γυρίσει το παιχνίδι της Προεδρικής εκλογής και γιατί είναι πολύ πιθανό ο Πολάκης να είναι ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ 

Παρασκήνιο

Αγριεύει το παιχνίδι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πλευρά Αχτσιόγλου και η «βαθιά» Αριστερά που συντάσσεται μαζί της είναι αποφασισμένη να παλέψει το παιχνίδι μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η κοινή πολιτική λογική λέει πως η κυριαρχία Κασσελάκη όπως αυτή καταγράφηκε στο πρώτο ημίχρονο των προεδρικών εκλογών, πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Παρότι υπάρχει μια «σκοτεινή» όσο και σημαντική παράμετρος, η δυναμική της οποίας είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθεί σε όλο της το μέγεθος.

@ Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα 60.000 – 70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ΔΕΝ προσήλθαν στις κάλπες στις πρώτες εκλογές και (θεωρητικά) έχουν την δυνατότητα να ανατρέψουν το υπάρχον αποτέλεσμα εάν αποφασίσουν την δεύτερη Κυριακή να ψηφίσουν και βεβαίως κινηθούν μαζικά προς την πλευρά της Αχτσιόγλου. 
Αν και η τελική διαφορά των 8,5 μονάδων του πρώτου γύρου δείχνει ΜΗ αναστρέψιμη, το ματς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει οριστικά κριθεί, όπως τουλάχιστον εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης Αριστεράς, που αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα τα υπόγεια παιχνίδια και συμφωνίες των διαφόρων «παραγόντων» της Κουμουνδούρου.

@ Επειδή πάντως και στον ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν έχει ακριβή εικόνα, για το πόσα από τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος στο προηγούμενο Συνέδριο παραμένουν ενεργά ξεκίνησε  - και για τον φόβο των... Ιουδαίων -  μια διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων στην Κουμουνδούρου. Έτσι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν στις εκλογές, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.(δείτε περισσότερα εδώ)

@ Την ίδια στιγμή βεβαίως, η πλειοψηφία των ηττημένων της πρώτης αγωνιστικής στον ΣΥΡΙΖΑ, πνέει μένεα κατά του Τσίπρα, αφού πλέον όλοι θεωρούν ως δεδομένο πως χρησιμοποίησε την υποψηφιότητα Κασσελάκη για να «τελειώσει» την Αχτσιόγλου, η οποία βεβαίως ήταν έτοιμη να «τελειώσει» τον Τσιπρα εάν κέρδιζε τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Πάντως μηδένα προ του τέλος μακάριζε. Αφού εάν γίνει καμιά… στραβή και κερδίσει τελικά η Έφη, συνολικά η οικογένεια Τσίπρα (και όχι μόνο ο Αλέξης) που στήριξε αναφανδόν τον Κασσελάκη δεν θα έχει κανενα μέλλον στην Κουμουνδούρου. 

@ Στην περίπτωση πάντως που τελικά επικρατήσει το φαβορί, και νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί ο Κασσελάκης θα προκύψει και το σημαντικό ζήτημα της απουσίας του νεοεκλεγμένου προέδρου από την Βουλή. Υπενθυμίζουμε πως όπως πρώτος έγραψε Lykavitos.gr, το πολύ δύσκολο σενάριο εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή θα πρέπει να συνοδεύεται τουλάχιστον από 5 + 1 παραιτήσεις, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει μόνο τρεις βουλευτές Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, ήταν εκλεγμένοι ο Όθωνας Ηλιόπουλος, η Έλενα Ακρίτα και ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Για να μπορέσει να μπει όμως, ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή θα πρέπει να παραιτηθεί ένας εξ των εκλεγμένων αλλά και ακόμη 6 άτομα, δηλαδή οι : Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής, Ζωρζέττα Λάλη. 

@ Εάν αυτό δεν επιτευχθεί βεβαίως, υπάρχει πάντα έτοιμος και ο Παυλής ο Πολάκης, που μπορεί να «φάει» στην στροφή τον Ναύαρχο Αποστολάκη – και μην γελάτε καθόλου με αυτό το σενάριο.  Παρά το μεγάλο (επιχειρηματικό) «δόντι» που διαθέτει ο τελευταίος…

@ Η στήλη έχει πολλάκις καλέσει τους αναγνώστες της να μην «τσιμπάνε» με την ανάλυση ότι ο Παύλος Πολάκης δεν μπορεί να συγκρατήσει το... πάθος του και παίρνει μετά τα μεσάνυχτα το πληκτρολόγιο για να «στολίσει» τους αντιπάλους του. Ο πρώην υπουργός έχει πρόγραμμα και συγκεκριμένη στρατηγική, σε όλα τα θέματα –τα περί «αψύ σφακιανού» είναι ρόλος που έχει φιλοτεχνήσει και διεκπεραιώνει με επιδεξιότητα επαγγελματία ηθοποιού. Τούτες τις μέρες, αυτό το κατάλαβαν και πολλοί ΣΥΡΙΖΑίοι που είχαν πειστεί για τον «αυθορμητισμό» και την «εκρηκτικότητα» του Πολάκη. Κι αυτό διότι, με αφορμή την τοξικότητα που έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα εσωκομματικά, έχει αναδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει «ομάδα Πολάκη». Δηλαδή, αρκετοί άνθρωποι –ή λογαριασμοί- γράφουν σχεδόν τα ίδια, έχουν αναλάβει να απαντούν στους ίδιους «αντιπάλους», «σηκώνουν» τα ίδια θέματα αντιπαράθεσης και προβάλλουν τις ίδιες αιχμές και «γωνίες». Ούτε σε συνεννόηση να ήταν...

@ Μεγάλα πακέτα μετοχών της Helleniq Energy/ΕΛΠΕ θα διαθέσουν απ' ευθείας σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και μέσω χρηματιστηρίου οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, δηλαδή ο Όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean Oil και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικού Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η πώληση ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών της εταιρείας θα γίνει σε βάθος χρόνου και σε δόσεις, ανάλογα με τις συμφωνίες που θα συνάψουν οι δύο πωλητές. Σημειώνεται ότι οι δύο μέτοχοι της Η.Ε. έχουν ξεκινήσει ήδη διερευνητικές επαφές με διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, από τις οποίες θα εξαρτηθούν τόσο ο χρόνος όσο και το μέγεθος των προς διάθεση μετοχών. Οι βασικοί μέτοχοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις ποσοστού γύρω στο 10%, κάτι που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διασπορά για τη μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και θα την καταστήσουν πιο ελκυστική για τους επενδυτές. 

@ Παρελθόν αποτελεί πλέον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφού σήμερα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, υποδεχόμενη τα πρώτα απορριμματοφόρα από το Δήμο Σπάρτης.
Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.
Συνολικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ).  Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).
Η θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία αποτρέπει από την ταφή και αξιοποιεί τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, εκτρέπει από την ταφή 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...