Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φιλελεύθερη δημοκρατία εστίασε η συζήτηση που διοργάνωσε, στις Βρυξέλλες, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», σε συνεργασία με το Martens Centre for European Studies. 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ «net@work» των think tanks του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα και της Ευρωβουλευτού από τη Σλοβακία Miriam Lexmann. Την εισαγωγή στο θέμα και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων του ΙΔΚΚ Παναγιώτης Κακολύρης.

Ο Θανάσης Μπακόλας εξέφρασε την άποψη ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν είναι σε κίνδυνο, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια επαναπροσέγγιση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος ώστε να μπορέσει η πολιτική να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ειδικά της νέας γενιάς που δείχνει πιο αποστασιοποιημένη από την πολιτική διαδικασία. 

Επίσης, ανέφερε ότι τα παραδοσιακά κόμματα, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καλούνται να προτείνουν ρεαλιστικές πολιτικές προκειμένου να απαντήσουν στις υπεραπλουστεύσεις των λαϊκιστών και να ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους πολίτες καλύπτοντας με ουσιαστικό τρόπο τις ανάγκες τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ προανήγγειλε μια πιο δυναμική προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ στις επικείμενες ευρωεκλογές που θα μπαίνει στην ουσία του πολιτικού διακυβεύματος. Τόνισε ότι στη νέα στρατηγική του ΕΛΚ περιλαμβάνεται και η ενίσχυση της ενεργού συνεργασίας με όλα τα κόμματα της οικογένειας προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός και το πολιτικό μήνυμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η πολιτική χρειάζεται να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες, μέσα από αποτελεσματικές πολιτικές, αλλά κι ένα ουσιαστικό αφήγημα που θα απαντά στις νέες πραγματικότητες της παγκοσμιοποίησης, στις προκλήσεις του λαϊκισμού καθώς και σε αυτό που αποκαλείται “δημοκρατική κόπωση”. 

Επίσης, εστίασε στο ότι χρειάζεται μια αποφασιστική απάντηση στον λαϊκισμό, όχι μόνο με την απλή τεκμηρίωση των θέσεων του ΕΛΚ, αλλά με δυναμικό τρόπο, εξηγώντας στους πολίτες ότι ο λαϊκισμός αποτελεί μια πραγματική απειλή για την κοινωνία, ειδικά για όσους βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση. Επεσήμανε ότι το ΕΛΚ, έχοντας διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος τις τελευταίες δεκαετίες, χρειάζεται πλέον να ανανεωθεί και να επανεφεύρει τον εαυτό του.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εστίασε στη σημασία των κοινωνικών πολιτικών ως απάντηση στις ανάγκες της κοινωνίας, περιγράφοντας πώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διαμορφώσει ένα ευρύ πλαίσιο κοινωνικών πολιτικών. 

Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν χρειάζεται να λες ότι είσαι ευαίσθητος αλλά να αποδεικνύεις στην πράξη ότι μπορείς  να είσαι αποτελεσματικός», παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής συντάξεων που μέσα σε μήνες κατάφερε -με μια ρηξικέλευθη για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση- να αντιμετωπίσει παθογένειες δεκαετιών.
 
Η Miriam Lexmann υπερθεμάτισε ως προς τη σημασία που έχουν οι κοινωνικές πολιτικές στην αντιμετώπιση του λαϊκισμού που εμφανίζεται έντονα τα τελευταία χρόνια σε διεθνές επίπεδο. 

Υποστήριξε ότι χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια επαναπροτεραιοποίηση των πολιτικών της, προκειμένου να μην χάνεται σε επιμέρους ζητήματα, αγνοώντας τη μεγάλη εικόνα και τα μεγάλα ζητήματα που πραγματικά αφορούν τους πολίτες. Επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση αυταρχικών καθεστώτων μέσω της οικονομικής συνεργασίας με την ελπίδα του εκδημοκρατισμού τους απέτυχε παταγωδώς, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρωσία. Τόνισε ότι η δημοκρατία χρειάζεται διαρκή φροντίδα για να είναι λειτουργική και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τη εκτίμηση ότι τα φαινόμενα δυσλειτουργικότητας της δημοκρατίας συνδέονται με την άνοδο της ακροδεξιάς, του απολυταρχισμού και του εθνικιστικού λαϊκισμού στην Ευρώπη, έκανε κατά την εισαγωγή του ο κ. Κακολύρης, τονίζοντας ότι η υφιστάμενη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση δίνει οξυγόνο σε εν δυνάμει επικίνδυνες αντισυστημικές πολιτικές τάσεις. Επεσήμανε την ανάγκη μιας νέας - πιο “intellemo” προσέγγισης στην πολιτική επικοινωνία που να συνδυάζει τα επιστημονικά δεδομένα και τις εξελιγμένες τεχνολογικές δυνατότητες με την ενσυναίσθηση, προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση πολιτικής και πολιτών.

Στην εκδήλωση παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος ο οποίος, σε σύντομη παρέμβασή του, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και στην ανάγκη εξασφάλισης μιας ολοένα και πιο συμπεριληπτικής δημοκρατίας. 

Παρευρέθη επίσης ο Πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας και πρόεδρος του Martens Centre, Μίκουλας Τζουρίντα, καθώς επίσης εκπρόσωποι από ευρωπαϊκά think tanks και θεσμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Ζάκυνθο για την επαναλειτουργία του Λυκείου Ελληνίδων

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη με αφορμή πρόσκληση που έλαβε από το Λύκειο Ελληνίδων Ζακύνθου, το οποίο επαναλειτουργεί για πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες διακοπής των δρα...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...