Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα κερδίζουν και ποια χάνουν μετά το μπλόκο στον Κασιδιάρη

Παρασκήνιο

Το ερώτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές είναι προς τα που θα στραφούν οι ψηφοφόροι του Κόμματος Κασιδιάρη μετά και τον αποκλεισμό του από τον Άρειο Πάγο. Ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό 3,3%, με βάση τον μέσο όρο οκτώ δημοσκοπήσεων μετά το Πάσχα, το οποίο παραπέμπει σε εκτίμηση ψήφου μεταξύ 4%-5%.

zoupis

Γράφει ο Ζαχαρίας Ζούπης

Στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ένα 25% (περίπου 1,1%) δήλωνε ότι σε περίπτωση αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη, θα επέλεγε το λευκό, το άκυρο και την αποχή, ένα αντίστοιχο ποσοστό εμφανιζόταν αναποφάσιστο, με το μεγαλύτερο τμήμα ψήφων (0,7%- 0,8%) να δηλώνει ότι θα επιλέξει το συγγενικών πολιτικών απόψεων κόμμα Βελόπουλου.

Κερδισμένο επίσης το ΕΑΝ του Αν. Κανελλόπουλου μαζί με κάποια μικρά αντισυστημικά κόμματα (0,7%-0,8%) και οι αμέσως επόμενοι ωφελημένοι εμφανίζονταν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (0,6%-0,8%) και το Μέρα 25 του κ. Βαρουφάκη (0,2%-0,3%).

Μηδενικά φυσικά τα οφέλη για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως τα κόμματα που έλαβαν ευθύς εξαρχής σαφή θέση κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ψηφίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις στη Βουλή και στέλνοντας υπομνήματα στη Βουλή για τη δράση του καταδικασμένου ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος, και μαζί μ' αυτά και το ΚΚΕ. Ευρήματα που μένει φυσικά να επιβεβαιωθούν στις ερχόμενες δημοσκοπήσεις.

Η έννοια ωστόσο των «κερδισμένων» και των «χαμένων» από την υπόθεση Κασιδιάρη είναι σχετική. Η ανωτέρω εικόνα που μας δίνει μια πιθανή κατανομή των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν είναι μάλλον η μισή αλήθεια. Και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του Μέρα 25, τα οποία προέβαλαν εμπόδια και αντιρρήσεις κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή, δεν έστειλαν υπομνήματα στον Άρειο Πάγο που να αποδεικνύουν τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος και επιχειρούν καιρό τώρα να εισπράξουν ψήφους από τη δεξαμενή αυτή, να δουν τη στάση τους να τους γυρνάει μπούμερανγκ.

Πώς; Δεν αποκλείεται τα τυχόν οφέλη που θα κερδίσουν από τους ψηφοφόρους του κόμματος Κασιδιάρη οι οποίοι θα τα προτιμήσουν για να τιμωρήσουν τη ΝΔ, να τα χάσουν επειδή κάποιοι ψηφοφόροι τους δεν θα συμφωνήσουν με τη μέχρι τώρα στάση τους στην υπόθεση του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση βουλευτή.

Θα το δείξουν πιθανότατα και οι δημοσκοπήσεις που έρχονται. Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL, ένα 58% των ερωτηθέντων δηλώνει σύμφωνο με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Στο χώρο μάλιστα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό αυτό φτάνει το 59.1% και σε εκείνο του Μέρα 25 το 62%.

Τι δείχνουν τα νούμερα; Ότι σημαντική μερίδα ψηφοφόρων των δύο κομμάτων διαφωνούν με τις μεθοδεύσεις των ηγεσιών να αλιεύσουν ακροδεξιές ψήφους.

Δεν θα αποτελέσει για μένα έκπληξη μικρά έστω τμήματα από αυτούς να διαφοροποιήσουν την επιλογή τους, διαφωνώντας με την τουλάχιστον αντιφατική στάση των ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα 25 στο θέμα. Δεν αποκλείεται τα όποια οριακά - και προς απόδειξη - δημοσκοπικά οφέλη να εκμηδενιστούν από απώλειες ψηφοφόρων των δύο κομμάτων που δεν τους γοητεύει η στάση του Α. Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη απέναντι στην αντιμετώπιση του κόμματος του καταδικασμένου εγκληματία.

Όπως αντίστοιχα, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τον αποκλεισμό της ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ή του κόμματος Λατινοπούλου και τις εσωτερικές διεργασίες στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

Στον αντίποδα, η ΝΔ, παρ' ότι γνώριζε από τις έρευνες ότι ο χώρος της Άκρας Δεξιάς της έχει γυρίσει την πλάτη, εντούτοις για λόγους αρχών, δεν άλλαξε στάση και κατέθεσε υπόμνημα στον Α.Πάγο για να αποδείξει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δεν επένδυσε δηλαδή σε πιθανά οφέλη, έδειξε έμπρακτα την κάθετη διαφοροποίησή της απέναντι στην Ακροδεξιά, είδε την μεγάλη εικόνα.

Ακριβώς λόγω της στάσης που τήρησε στο θέμα Κασιδιάρη, μπορεί να πάρει ψήφους από το χώρο των αναποφάσιστων, σημαντικό τμήμα των οποίων προέρχεται από το Κέντρο, το οποίο ενδεχομένως να στρέψει ακόμη περισσότερο το βλέμμα του από το ΣΥΡΙΖΑ, μετά την στάση του στην υπόθεση Κασιδιάρη. Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ που τήρησε στάση αρχών.

Συμπερασματικά, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις με το κόμμα Κασιδιάρη θα επηρεάσουν τα εκλογικά σενάρια και τις ισορροπίες στο προεκλογικό σκηνικό, μπορεί τελικά, επί της ουσίας, να μην αλλάξουν και πολλά πράγματα.

Αντίθετα να ενδυναμώνει την Ν.Δ και να αποδυναμώνει όσους εμφανίζουν μια εικόνα αναζήτησης ψήφων από όπου και αν προέρχονται, επειδή στέρεψαν οι δικές τους δεξαμενές. Εκτιμήσεις που εφόσον επιβεβαιωθούν από τις νέες έρευνες, θα αποδυναμώσουν περαιτέρω τα όποια αποδυναμωμένα ήδη σχέδια περί «κυβερνήσεων ηττημένων».

Δημοσιεύτηκε στο liberal.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Σιμόπουλος: «Ο Φλώρος ήταν έξαλλος, έκανε κεφαλοκλείδωμα και έριξε μπουνιά»

Αυτόπτης μάρτυρας στο πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης με πρωταγωνιστή τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ο βουλε...

Φόρτωση άρθρων...