Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Εκλογές στο τέλος της θητείας με την νέα κατανομή εδρών, η «αλλεργία» του… βαθέως ΣΥΡΙΖΑ για τους «καθηγητάδες» και ο Παπανδρέου που δεν χαρίζεται στον Τσίπρα

Παρασκήνιο

Όπως ακριβώς αποκάλυπτε το On Target απο την περασμένη βδομάδα με πλήρως ξεκαθαρισμένο τοπίο οδεύει η χώρα προς τις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες του 2023. Μετά τις πρωθυπουργικές αναφορές (με τελευταία αυτή στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ) μέσω των οποίων έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου, διεμήνυσε ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί, έχοντας ως βάση τη νέα απογραφή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με τα... χαρτιά πλέον στο πολιτικό σκηνικό να είναι ανοιχτά, μετά και το άνοιγμα του προεκλογικού μαραθωνίου.
Πριν τις σχετικές αναφορές του κ. Οικονόμου, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου, ενώ ακολούθησαν, και αντίστοιχες τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

@ Νέος πολέμιος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει επιθέσεις κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. 
Μια τέτοια επίθεση εξαπέλυσε πριν λίγες ημέρες μέσω της ΕΡΤ, λέγοντας  πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε καθόλου δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα σχολίασε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν φράσεις που θυμίζουν το ΠΑΣΟΚ του 1974
Ο γνωστός οικονομολόγος, συγγραφέας και αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πολύ σύντομα θα ετοιμάσει βαλίτσες για τις Βρυξέλλες, αφού θα διαδεχτεί τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ευρωβουλή, όταν παραιτηθεί για να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές (η θητεία των Ευρωβουλευτών τελειώνει το 2024).
Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Παπανδρέου ήταν  τρίτος σε σταυρούς στις προηγούμενες ευρωεκλογές, πίσω από το δίδυμο Ανδρουλάκη – Καϊλή.

@ Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προλογίσει το βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλα Φαραντούρη, για την ενεργειακή κρίση, ήταν μία ξεκάθαρη επίδειξη της προτίμησης που έχει στον εν λόγω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με όλους τους άλλους κεφαλλονίτες ΣΥΡΙΖΑίους. Εξάλλου, ο Φαραντούρης είναι μέλος του «think tank» των καθηγητών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί για να δείξει ότι τον θέλει να «κερδίσει» την Κεφαλονιά και να εκλεγεί βουλευτής. 
Βεβαίως, ο Τσίπρας γενικώς θέλει να δείξει ότι προτιμά να μπουν στη Βουλή οι «καθηγητάδες», όπως αποκαλούν τα μέλη του «think tank» ειρωνικά διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που δίνει αυτή την έμφαση στον Φαραντούρη δεν είναι ότι τον προτιμά περισσότερο από τους άλλους. Αλλά ότι δουλεύει και μόνος του την υποψηφιότητά του, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των «καθηγητάδων» περιμένουν... μία θέση στο Επικρατείας. Τόσα γράμματα ξέρουν, το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» δεν τούς το έμαθε κανείς;», διερωτάται, σκωπτικώ τω τρόπω, κορυφαία πηγή της στήλης στην Κουμουνδούρου, που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τους... «καθηγητάδες».  

@ Η απόφαση για την διαγραφή Πάτση από την Νέα Δημοκρατία πάρθηκε εντός ολίγων λεπτών και μετά την άρνηση του βουλευτή Γρεβενών να παραιτηθεί όπως του ζητήθηκε από το Μαξίμου.
Την υπόθεση θα επιχειρήσει να την "σηκώσει" ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ (πιθανώς μαζί με το ΠΑΣΟΚ) αλλά όπως εκτιμάτε, τα γρήγορα ανακλαστικά που επέδειξε η Κυβέρνηση (και η Νέα Δημοκρατία) θα περιορίσουν την όποια (πολιτική) ζημιά έχει ήδη γίνει...     

@  Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες του κ. Πιερρακάκη, μετά από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ για «λόγους ευθιξίας», κάνουν λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης με ευδιάκριτο στόχο να εμπλέξουν προσωπικά τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις, ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Παραπέμπουν στις απαντήσεις που δόθηκαν για το θέμα από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και το Υπερταμείο, στο οποίο υπάγονται. Και αναρωτιούνται με νόημα: Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;

@  Άνοδο στα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει δημοσκόπηση της έγκυρης τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll. Συμφωνά με τη δημοσκόπηση, σε περίπτωση που διεξάγονταν προεδρικές εκλογές, στον δεύτερο γύρο, και ο υποψήφιος της εκλογικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης ήταν ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανι κού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τότε η διαφορά με τον Ερντογάν θα ήταν μόνο 1%, αλλά με τον Τούρκο πρόεδρο να προηγείται. Τα ευρήματα έδειξαν τα ποσοστά του Ερντογάν στο 44,9% και του Κιλιτσντάρογλου στο 43,9%. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως όσο η αντιπολίτευση δεν καταλήγει σε ανακοίνωση επίσημου υποψηφίου για την προεδρία τόσο οι ψηφοφόροι συ σπειρώνονται στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας. Παράλληλα τονίζουν πως η εθνικιστική, ανθελληνική και αντιαμερικα ική ρητορική φέρνει πολιτικά κέρδη, που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις.

@ Στα 1,865 δισ.  ευρώ ανήλθαν οι προσφορές τις οποίες έλαβε ο ΟΔΔΗΧ στην σημερινή επανέκδοση μέσω δημοπρασίας του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, κυμαινόμενου επιτοκίου  και λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, ο συντελεστής κάλυψης της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 2,49 και το συνολικό ποσό που έγινε αποδεκτό ανήλθε στα 975 εκατ. ευρώ.  
Αν και η χώρα θα μπορούσε να μην βγει καθόλου στις αγορές, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, καθώς οι συνθήκες είναι σχεδόν απαγορευτικές, παρόλα αυτά το οικονομικό επιτελείο θέλει να δώσει το μήνυμα πως η Ελλάδα ακόμη και κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί και κρατά την επικοινωνία με τις αγορές. Η συνεχής επικοινωνία με τις αγορές άλλωστε είναι και ένα από τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την επενδυτική βαθμίδα. 

@ Νέα μεγάλη άνοδος, της τάξης του 12,4%, σημειώθηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Σεπτέμβριο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες, που «συμπαρασύρθηκαν» από εκείνες στην ηλεκτρική ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης.
Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Ηλεκτρική ενέργεια (30,4%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (29,6%), Τούβλα (29,5%), Σίδηρο οπλισμού (18,1%), Παρκέτα (17,3%), Αγωγούς χάλκινους (15,8%), Γκαραζόπορτες (14,4%), Ξυλεία οικοδομών (12,4%), Έτοιμο σκυρόδεμα (12,1%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (11,9%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (10,7%), Μαρμαρόπλακες (10%), Παράθυρα ξύλινα (9,9%), Πόρτες εσωτερικές (9,8%), Κουφώματα αλουμινίου (9,4%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου, τοίχου (8,9%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (8,6%), Τσιμέντο (8,2%), Ανελκυστήρες (7%), Θερμαντικά σώματα (6%) και Σωλήνες χαλκού (5,5%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 12,4% τον Σεπτέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 5,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

@ Εκτίναξη κερδών και κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο κατέγραψε ο όμιλος Mytilineos, ως απόρροια της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των επιμέρους τομέων αλλά και ως αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της εταιρείας.

Πιο ειδικά, ο όμιλος ανακοίνωσε:

  • -    169% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε €4.573 εκατ., σε σύγκριση με €1.698 εκατ. το Εννεάμηνο του 2021.
  • -    171% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €312 εκατ. έναντι €115 εκατ. το Εννεάμηνο του 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχήδιαμορφώθηκαν σε €2,618, αυξημένα κατά 151% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
  • -    121% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €533 εκατ., έναντι €241 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2021, η MYTILINEOS στο Εννεάμηνο του 2022, ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις από τη δεκαετία του 1970 και την άνοδο των επιτοκίων, καταγράφει σταθερά υψηλές επιδόσεις, επωφελούμενη από το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εργασιών και την συνεχώς αυξανόμενη διεθνοποίηση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει κεντ...

Γεωργιάδης: Ο Γιάννης Καλλιάνος με πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν

Για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θερμά συλλυπητήρια, ένας άνθρωπος έφυγε, ένας πατέρας έφυγε. Έχει κατατεθεί...

Φόρτωση άρθρων...