Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Εκλογές το φθινόπωρο και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ο υπουργός που ποντάρει υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας και οι… ανησυχίες Παπαγγελόπουλου για τον Μιχάλη Σάλλα

Παρασκήνιο

Τα όσα είπε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός στον Κουβαρά και στην ΕΡΤ,  επιβεβαιώνουν πως ο Κυριάκος  Μητσοτάκης σκέφτεται ανοιχτά πλέον ΚΑΙ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Δεν το έχει αποφασίσει βεβαίως ακόμη οριστικά αλλά θα σταθμίσει στα μέσα Αυγούστου (και) την δημοσκοπική εικόνα και θα αποφασίσει εάν θα «πυροβολήσει» προκηρύσσοντας εκλογές στα μέσα – τέλη Σεπτεμβρίου (πρώτη κάλπη).
Στο Μαξίμου βεβαίως γνωρίζουν καλά, πως όσο η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών συνεχίζεται, αυτό δρα νομοτελειακά ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΑ για την Κυβέρνηση και την όποια παραγωγή κυβερνητικού έργου μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά η εκλογολογία δεν μπορεί να περιορισθεί, αφήστε που τελικά μπορεί να καταλήξει και ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

@ Μέσα σε αυτό το κλίμα πάντως υπάρχει και κορυφαίος (και πλέον δημοφιλής υπουργός) της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει και σοβαρή εικόνα των δημοσκοπήσεων, ο οποίος «ποντάρει» και το… σπίτι του (που λέει ο λόγος) πως ο Μητσοτάκης ΔΕΝ θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο, ΔΕΝ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και το πιο πιθανό είναι πως στην ΔΕΘ θα ανακοινώσει ΔΟΜΙΚΟ ανασχηματισμό. Αυτά για να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα…

@ Εξαιρετικό ενδιαφέρον, περισσότερο ίσως από και από τις «αποδείξεις» για την απόπειρα στοχοποίησης από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο των γνωστών 10 πολιτικών προσώπων της υπόθεσης Novartis, είναι τα όσα αναφέρει στην πρόταση της η Αντιεισαγγελέας κ. Ελένης Μετσοβίτου, για τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρώην υπουργό σε δικαστικούς λειτουργούς αναφορικά με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες. Σύμφωνα πάντα με την κ. Μετσοβίτου, ο Παπαγγελόπουλος ασκούσε φορτικές πιέσεις στις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να δεσμευθεί η περιουσία του Γιάννη Αλαφούζου για να μην συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Παράλληλα ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε, εξωθεσμικά πάντα, από τις φορολογικές αρχές να περαιώσουν ελέγχους σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου με στόχο να καταστεί ύποπτος και διωκόμενος για εγκλήματα χωρίς προηγούμενο επαρκή και ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που υπήρχαν (δες αναλυτικά εδώ).
 Ο Παπαγγελόπουλος όμως είχε παράλληλα «ανησυχίες» σε… αντίθετη κατεύθυνση για τρίτο κορυφαίο Έλληνα τραπεζίτη – επιχειρηματία.
Δηλαδή ενώ για τις υποθέσεις Αλαφούζου – Βγενόπουλου «έβαζε χέρι» στις αρμόδιες αρχές γιατί «καθυστερούσαν» στην έκδοση πορισμάτων και διώξεων,  στην περίπτωση Σάλλα απαίτησε να ενημερωθεί για την πορεία της δικαστικής έρευνας πριν ασκηθούν διώξεις. 

@ Όπως αναφέρει λοιπόν χαρακτηριστικά το πόρισμα της Εισαγγελέως για τον Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Σάλλα «παρενέβη επανειλημμένα στο έργο του ιδίου ως άνω Οικονομικού Εισαγγελέα για τις υποθέσεις του διοικητή της Τράπεζας Πειραιώς Μιχαήλ Σάλλα. Ενώ στην Οικονομική Εισαγγελία εκκρεμούσε έρευνα σε βάρος του συγκεκριμένου τραπεζίτη, επικοινωνούσε τηλεφωνικά πολλές φορές με τον εισαγγελέα Αθανασίου και τον ρωτούσε για την πορεία των υποθέσεών του, δηλαδή αν υπήρχαν ενδείξεις σε βάρος του και αν θα παραπεμφθεί… Όταν δε, στα τέλη του 2016, υποβλήθηκαν τα σχετικά πορίσματα στον εισαγγελέα Αθανασίου, τα οποία περιλάμβαναν εισήγηση για παραπομπή του Μιχαήλ Σάλλα αλλά και άλλων πολλών τραπεζικών στελεχών για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως άπιστά, ξέπλυμα χρήματος με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου κλπ, πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό από άγνωστη δική του πηγή, τηλεφώνησε στον Π. Αθανασίου και του ζήτησε επιτακτικά να κρατήσει τις υποθέσεις αυτές και να μην σπεύσει να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος του Σάλλα και των υπολοίπων. Στη συνέχεια, αρχές του Απριλίου 2017, όταν πλέον ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος του Μιχαήλ Σάλλα και πολλών άλλων στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στον εισαγγελέα Αθανασίου και του ζήτησε εξηγήσεις, επειδή δεν τον ενημέρωσε προηγουμένως για την εξέλιξη αυτή, διατυπώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός αυτό...»
Τα όποια συμπεράσματα δικά σας.            

@ Αν, παρά τα καθημερινά μαύρα μαντάτα για την οικονομία, απορείτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει έναν ενιαίο λόγο στα θέματα αυτά, η απάντηση –ή, τουλάχιστον, μία από τις απαντήσεις- είναι πολύ απλή: διότι υπάρχει μία σοβαρή αμηχανία στο οικονομικό επιτελείο και μία αδυναμία των στελεχών να... συνομιλήσουν μεταξύ τους. Και εξηγούμαι: εδώ και πολλούς μήνες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι στελέχη που αναδείχθηκαν μέσα από τις γραμμές των «53», όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου, βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα να τον «αδειάσει», αποδεχόμενοι να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης. Τούτου δοθέντος, ο πρώην «τσάρος» δεν χάνει ευκαιρία να τούς δείξει ότι δεν έχει καμία διάθεση να συνεργαστούν και να κουβεντιάσουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι άλλα λένε στις ανακοινώσεις τους η Αχτσιόγλου και ο Χαρίτσης, άλλα αναφέρει ή αναδεικνύει ως αντιπολιτευτικές αιχμές στη Βουλή ή στο... facebook ο Τσακαλώτος.  Το θέμα έχει αρχίσει να γίνεται «καραμπινάτο» και πρόκειται για ένα ακόμη ζήτημα που καλείται να λύσει εφεξής ο πρόεδρος Αλέξης. 

@  Ετοιμάζει ανοίγματα και εκπλήξεις ενόψει εκλογών ο Δημητρης Κουτσούμπας, αντιλαμβανόμενος ότι τα μηνύματα των καιρών για εκσυγχρονισμό.
Οι λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν, λόγω της ιδιαιτερότητας του ΚΚΕ, λένε ότι ο γραμματέας του κόμματος είναι σε ανοικτή γραμμή με τη Σεμίνα Διγενή, με σκοπό να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η σχετική φήμη κυκλοφόρησε μετα τη στήριξη που προσέφερε ο Περισσός στη δημοσιογράφο σχετικά με την πρόσφατη κόντρα της με το YouTube. 
Από κει και πέρα λέγεται ότι οι κόκκινες λίστες αυτή τη φορά θα έχουν και έντονα πολιτικοποιημενους δημοσιογράφους, αλλά με αναγνωρισιμότητα.

@ Η έκρηξη των τιμών σε καύσιμα και ρεύμα, έχουν αφήσει... στεγνούς χιλιάδες αγροτοκτηντοτρόφους, οι οποίοι αναγκαστικά θα μειώσουν τα στρέμματα και τον αριθμό των ζώων. Οι σπόροι, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα έχουν πάει στο... Θεό, οπότε δεν συμφέρει να μπει κάποιος στο... χωράφι. Το ίδιο ισχύει και για το ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα αρνιά και να μικρύνουν τα κοπάδια τους, καθώς τον προσεχή χειμώνα, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή η τροφή τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι χώρες, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε απαγόρευση εξαγωγών βασικών προϊόντων. Αυτό σημαίνει και νέα έκρηξη τιμών προσεχώς. Πρόβλημα θα υπάρξει και στην τροφοδοσία με γάλα από τον παραγωγό, από τη στιγμή που τα κοπάδια μειώνονται ταχύτερα. Δεν συμφέρει να κρατάει κάποιος μεγάλο αριθμό αμνοεριφίων ή βοοειδών, οπότε, αυτό θα οδηγήσει και στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος. Το πρόβλημα θα μεταφερθεί στην αλυσίδα των γαλακτοκομικών και προβλέπεται ότι οι τιμές θα αυξηθούν κι άλλο, πέρα από τους υπόλοιπους λόγους. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ο Κασιδιάρης – Τους ξεσκέπασε ο Άρειος Πάγος

Κόλαφος είναι για τους «Σπαρτιάτες» το σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα κόπηκε από τις Ευρωεκλογές. Οι Αρεοπαγίτες κατέληξαν ομόφωνα στο ...

Σε στενό δικαστικό κλοιό οι «Σπαρτιάτες»: Μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου για τις Ευρωεκλογές αναμένεται και η απόφαση του Εκλογοδικείου

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται οι «Σπαρτιάτες» έπειτα από την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στις Ευρωεκλογές λόγω των στενών δεσμώ...

Φόρτωση άρθρων...