Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Εθνική επιτυχία τα 2,2 δις βοήθεια προς την Ελλάδα, κλείδωσαν οι αποφάσεις Μητσοτάκη - κινδυνεύουν και άλλοι υπουργοί, και ποια είναι  η «φιλική» προς τον Τσίπρα εταιρεία δημοσκοπήσεων που εμφανίζει πρώτο τον Κασσελάκη

On Target

 Άκρως επιτυχημένο ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως απολύτως αλληλέγγυα προς την Ελλάδα που δοκιμάστηκε σκληρά τους δύο προηγούμενους μήνες. 
Tα 2,2 δις. ευρώ με τα οποία γύρισε στις αποσκευές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποδεικνύουν το πόσο σημαντικό για την χώρα είναι, να κυβερνάται από έναν πολιτικό που διαθέτει διεθνές ΚΥΡΟΣ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, ο οποίος παράλληλα επέτυχε, να  μεταμορφώσει την Ελλάδα από τον ΠΑΡΙΑ της Ευρώπης σε έναν ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ κοινοτικό εταίρο.

@ Η χθεσινή απουσία του πρωθυπουργού από την Αθήνα, συνέβαλε στο να πέσουν για λίγες ώρες οι τόνοι περί του επικείμενου ανασχηματισμού, που ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνει αλλά ΜΟΝΟ ο Μητσοτάκης ξέρει το πότε.
Θεωρείται παράλληλα δεδομένο πως το rotation δεν μπορεί να περιμένει τις αυτοδιοικητικές εκλογές – στην βράση «κολλάει» το σίδερο – οι αποφάσεις του Μητσοτάκη έχουν «κλειδώσει» ενώ δεν είναι ο Κικίλιας - που δεν προτίθεται να παραιτηθεί όπως δήλωσε στον Χατζηνικολάου - ο μόνος υπουργός που κινδυνεύει.
Από εκεί και πέρα, και σε σχέση με τις χθεσινοβραδυνές κυβερνητικές διαρροές για τον χρόνο και την μορφή του ανασχηματισμού, υπάρχει μια παλιά ρήση στο πολιτικό ρεπορτάζ: Οι πρόωρες εκλογές και ο Ανασχηματισμός ΠΟΤΕ δεν προαναγγέλλονται και ενίοτε διαψεύδονται...                

@Συζητήσεις, κυρίως στα social media του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε μια περίεργη δημοσκόπηση («μαιμουδο-δημοσκόπηση» κατά κάποιους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ) που εμφανίζει τον Κασσελάκη να προηγείται της Αχτσιόγλου.
Η «είδηση» κατά την άποψη μας, δεν είναι το αποτέλεσμα της μέτρησης, αλλά το ότι την δημοσκόπηση την διενέργησε μια εταιρεία με το όνομα Real Polls, η οποία είχε ως έδρα την Κύπρο ΔΕΝ είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και στα 2022 η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωση της, αποκάλυπτε πως διέθετε στενή σχέση με τον Τσίπρα, τον Παππά και τον διαβόητο Κύπριο δικηγόρο «μάνατζερ» Αρτεμίου που όπου υπήρχε… βρωμοδουλειά του αλήστου μνήμης καθεστώς του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χωμένος μέσα, μέχρι τα μπούνια. 

@ Δείτε τα ερωτήματα που έθετε μεταξύ άλλων τότε η ΝΔ για την Real Polls:   
•     Ο στενός συνεργάτης του οικονομικού γραφείου του κ. Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός Π. Αλληλόμης, συμμετέχει στην εταιρεία RealPolls που κάνει μετρήσεις φιλικές για τον ΣΥΡΙΖΑ;
•    Ο κ. Παππάς πρώην στενός συνεργάτης του οποίου, προωθεί τις εν λόγω μετρήσεις με χορηγούμενες καταχωρίσεις, ποια σχέση έχει με την υπόθεση;»
Τώρα η απάντηση στο γιατί, εταιρεία που «εφάπτεται» με το βαθύ Τσιπραϊκό «σύστημα» βγάζει πρώτο τον Κασσελάκη, είναι πολιτικά αυτονόητη και «κουμπώνει» απόλυτα με τις επιδιώξεις του πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.     
    

@ Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση κατά την οποία η συμμετοχή του κόσμου είναι περιορισμένη, τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.
Η έλλειψη συμμετοχής σημαίνει ότι έχουν διαρραγεί οι δεσμοί της κοινωνίας με το συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο είναι καταδικασμένο να επιστρέψει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Αντίθετα αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, τότε αναγκαστικά δημιουργεί προσδοκίες για την περιχαράκωση των δυνάμεών του σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα κινείται πάνω από 10%.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι κόμμα εξουσίας, αφού δεν έχει καμία προοπτική να μετεξελιχτεί σε πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

@ Σε αντίθεση με την Real Polls, οι πραγματικές δημοσκοπήσεις από νομίμως λειτουργούσες εταιρείες,  εμφανίζουν την Έφη Αχτσιόγλου ως απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση.
Πριν από την υποψηφιότητα Κασσελάκη εξασφάλιζε το 60% αυτών που δήλωσαν ότι θα πάνε στις κάλπες.
Η δυναμική που εμφάνισε η υποψηφιότητα Κασσελάκη και κυρίως ο επικοινωνιακός ντόρος περιόρισαν τα ποσοστά της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία παραμένει πρώτη αλλά μπορεί το ποσοστό που θα πάρει να μην υπερβαίνει το 50% οπότε αναγκαστικά η μάχη θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει ανίερες συμμαχίες.
Είναι σίγουρο ότι ο Νίκος Παππάς και η πλειοψηφία των προεδρικών ότι θα στηρίξουν τον Στέφανο Κασσελάκη αν τελικά καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο.
Θεωρείται επίσης βέβαιο, ότι σε περίπτωση που ο Κασσελάκης περάσει στον δεύτερο γύρο, το σύστημα Τσίπρα θα ενεργοποιήσει όλες τις επιρροές του προκειμένου να χάσει τη μάχη η Έφη Αχτσιόγλου.

@ Αν το τελευταίο διάστημα σας έλειψε κάποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τη δημόσια σφαίρα, αυτή είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Κάτι που μάλλον βρισκόταν έως πρότινος σε... παρατεταμένες διακοπές, κάτι που δεν θέλει να πάρει θέση ανοιχτά για το ποιον στηρίζει στην εσωκομματική διαδικασία, κάτι η επίκληση του «θεσμικού» της ρόλου ως αντιπροέδρου της Βουλής, η Όλγα κατάφερε να φτάσει ως εδώ χωρίς να εκτεθεί και να χαλάσει τις σχέσεις της με την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι θες το βράδυ βεβαίως, αφού η ατάκα της «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» έβαλε φωτιά στα ΣΥΡΙΖΑΪΚΑ τέλια...

@ Η ακρίβεια «κρύβει» τη μείωση της κατανάλωσης και αυξάνει τον τζίρο των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον τζίρο του λιανεμπορίου, ο οποίος το β΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 16,91 δισ. ευρώ έναντι 15,8 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο και 14,88 δισ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου κατέγραψε το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα με ποσοστό 49,7% και ακολούθησε ο κλάδος πώλησης αυτοκινήτων με 23,3%. Το γεγονός ότι παρατηρείται τόσο μεγάλη ποσοστιαία αύξηση του τζίρου στα καταστήματα που πωλούν μεταχειρισμένα είδη, δείχνει και το μέγεθος της φτωχοποίησης ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας. Η αναζήτηση φτηνών λύσεων για ένδυση και υπόδηση, δείχνει ότι οι καταναλωτές έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον τους για αγορές, καθώς βλέπουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους, να απορροφάται από τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Έτσι, όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι καταναλωτές σε λίγο καιρό θα αγοράζουν μέχρι και μεταχειρισμένα... εσώρουχα! 

@ Προσωρινός ανάδοχος του διεθνούς διαγωνισμού που προκήρυξε ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου (ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου) αναδείχθηκε η Ένωση Εταιρειών Intrakat – Kafsis και, μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα αναλάβει για ακόμη τρία χρόνια τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μυκόνου, μίας εκ των σημαντικότερων υποδομών του νησιού. Πρόκειται για έργο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, το οποίο συνοδεύεται και από δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη ένα έτος.
Ο διαγωνισμός προβλέπει την παροχή του συνόλου των απαιτούμενων υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του ΧΥΤΑ Μυκόνου, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Σημειωτέον ότι η Intrakat είχε αναλάβει αρχικά την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών το 2020 και φιλοδοξεί να τη συνεχίσει με ανάλογη επιτυχία.

@ Mνημόνιο συνεργασίας (MOU) στην εμπορία φυσικού αερίου συνυπέγραψαν η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Serbijagas – η κρατική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου της Σερβίας, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας των δύο χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα εργαστούν από κοινού στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, στους τομείς της βελτιστοποίησης προμηθειών και αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ και η Serbijagas συμφώνησαν να εξετάσουν την από κοινού προμήθεια ΥΦΑ, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας σε νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) για την ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή (ICGB & FSRU Αλεξανδρούπολης, Interoconector Bulgaria-Serbia, Αποθήκη φ.α Banatski Dvor).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η ψήφος εμπιστοσύνης και η αποσταθεροποίηση, γιατί ο Κασσελάκης κέρδισε με το σπαθί του Όσκαρ Γελοιότητας και μια πολιτική ανάσα για τον Ανδρουλάκη

Το δημοσίευμα του «Βήματος» που έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων στο προαύλιο του Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου και η οργισμένη αντίδραση της Κυβέρνησης σε μια δημοσιογραφική αποκάλυψ...

Δραπετεύει στην Ευρωβουλή ο Κασσελάκης παρά τις διαψεύσεις, προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Εκκλησίας με την Πολιτεία και η πίκρα του «Μίμη» για τον άφιλο Τσίπρα 

Παρά τις απανωτές διαψεύσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα τελικά ο πρόεδρος Στέφανος να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτ...

Σήμερα η πιο μεγάλη ώρα για τον πρωθυπουργό, γιατί ερωτοτροπούν με την γελοιότητα τα σενάρια διπλών εκλογών και πως έχει αποφασίσει να «τελειώσει» τον Φάμελλο ο Κασσελάκης   

Η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να στείλει σαφ...

Φόρτωση άρθρων...