Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Εύα Καϊλή: Τι θα κρίνει την απόφαση για το αν θα αποφυλακιστεί - Η υπερασπιστική της γραμμή

Παρασκήνιο

Κρίσιμη είναι η αυριανή ημέρα για την Εύα Καϊλή για την υπόθεση Qatargate. Η ευρωβουλευτής θα είναι παρούσα στο δικαστήριο στις Βρυξέλλες αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί (10 ώρα Ελλάδος) και θα επιδιώξει να αποφύγει την προφυλάκισή της.

Η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή θα εξαρτηθεί από τις εξηγήσεις που θα δώσει η ίδια. Την Εύα Καϊλή επισκέφθηκαν στη φυλακή οι συνήγοροί της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, και επί τέσσερις ώρες συζητούσαν την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου. 

Η κρίσιμη ώρα της απολογίας ενώπιον της Δικαιοσύνης έφτασε για την Εύα Καϊλή, η οποία αύριο, Πέμπτη, θα παρουσιαστεί σε ανακριτή, στις Βρυξέλλες, για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που αναμένεται να είναι μακρά, οι βελγικές αρχές θα αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την κράτηση για την ευρωβουλευτή ή αν θα την αφήσουν ελεύθερη και με ποιους όρους. Οι αρχές μπορούν να παρατείνουν την κράτηση αν κρίνουν πως είναι ύποπτη φυγής ή αν υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Η Εύα Καϊλή είχε λάβει αναβολή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω πληροφοριών ότι έχει ομολογήσει στις Αρχές πως γνώριζε τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της. 

Στο μεταξύ, δύο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ο σύντροφός της ευρωβουλευτή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι, έχουν ήδη απολογηθεί και έχουν δώσει σειρά στοιχείων στις βελγικές αρχές για τις σχέσεις με το Κατάρ. Οι ως τώρα καταθέσεις των εμπλεκόμενων προβληματίζουν πάντως τις βελγικές Αρχές, που καταγράφουν αντιφάσεις και διαφορετικές εκδοχές.

Στον «χορό» των ερευνών μπαίνει και η Europol, η οποία ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» σχετικά με το Qatargate. Το προηγούμενο διάστημα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Eurojust, ειδικά στο σκέλος όσων συμβαίνουν στην Ιταλία.

Αντικείμενο ερευνών από τη βελγική εισαγγελία αναμένεται να αποτελέσουν στοιχεία της υπόθεσης που δημοσιεύθηκαν στον ευρωπαϊκό και το διεθνή Τύπο, καθώς οι βελγικές Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών, όπως αποσπάσματα από τα έγγραφα του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ, καθώς σημειώνουν πως είναι πιθανό να βλάψουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση. 

«Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι' αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου», εξήγησε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ, δικαστής Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Ταυτόχρονα, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι η βελγική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλύψει το απόρρητο ενός τέτοιου φακέλου», τόνισε ένας από τους δικηγόρους του Παντσέρι.

Με την  Εύα Καϊλή συναντήθηκε επί περίπου τέσσερις ώρες την Τετάρτη ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Στη συνάντηση, που έγινε στις φυλακές του Χάρεν, στο Βέλγιο, όπου κρατείται η ευρωβουλευτής, ήταν παρών και ο έτερος δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, προκειμένου να καθοριστεί η υπερασπιστική της γραμμή αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το Qatargate.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι η Εύα Καϊλή είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και προβληματισμένη, ενώ αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Ο Μεϊμαράκης τρολάρει τη «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου: Με πήρε η Ούρσουλα τηλέφωνο να μάθει τι γίνεται

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη ως αναλυτής δημοσκοπήσεων. «Είναι...

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...