Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Γιατί παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο Μητσοτάκης, τι θα γίνει με τα ρούβλια και το Ρωσικό φυσικό αέριο και η μεγάλη ανησυχία των ξενοδόχων 

Φωτιά στα (πολιτικά) τέλια έβαλε η αυτονόητη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σε όλες τις Δυτικές αστικές δημοκρατίες στην περίπτωση που ο λαός με την ψήφο του «αποφασίσει» πως ΔΕΝ επιθυμεί να κυβερνηθεί από ένα κόμμα αλλά απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.
Δηλαδή τι θα έπρεπε να πει ο  Μητσοτάκης που παραμένει πολιτικά ατσαλάκωτος μετά από μια ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ τριετία διακυβέρνησης ; 
Να σνομπάρει πολιτικά την βούληση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, παρότι ο ίδιος παραμένει φανατικά θιασώτης των ισχυρών – σταθερών κυβερνήσεων, εάν στις εκλογές της πρώτης Κυριακής που ως γνωστόν θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, η πλειοψηφία απαιτήσει πολιτικές συνεργασίες; 
Εξυπακούεται βεβαίως, πως σχηματισμός Κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς την Νέα Δημοκρατία, που θα είναι πρώτο κόμμα από την πρώτη Κυριακή δεν «βγαίνει» μαθηματικά. 
Ακόμη και στο παντελώς ακραίο σενάριο (διαστημικής φαντασίας) που θα τα «βρούνε» πολιτικά τα υπόλοιπα 4 ή 5 κόμματα που θα μπουν στην νέα Βουλή, τα «κουκιά» δεν βγαίνουν.
Όσο λοιπόν ο Μητσοτάκης συνεχίζει να «ρίχνει» δέκα μονάδες στο κεφάλι του Τσίπρα θα αποτελεί τον κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού.  Με ότι αυτό συνεπάγεται για το κυβερνητικό σχήμα που θα κυβερνήσει την χώρα μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Άνοιξη του 2023.            

@ Πολλά ζόρια έχει το τελευταίο διάστημα ο Χρήστος Σπίρτζης: ο πρώην υπουργός έχει συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πάνω του -ατύπως φυσικά- την καμπάνια εγγραφής νέων μελών ενόψει του Συνεδρίου. Ωστόσο, τόσο στις τηλεφωνικές επαφές του όσο και στις συνεδριάσεις (δια ζώσης ή διαδικτυακές) των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει ότι είναι ζήτημα αν το 10% των μελών (!) δίνουν το «παρών», αφού η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται ούτε καν να ψηφίσει και να εκλέξει συνέδρους! Αυτό δεν δείχνει μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αρέσει», που θα ‘λεγε και η Μελίνα, αλλά χαλάει και προσωπικά την «σούπα» του Σπίρτζη: βλέπετε, ο πρώην  υπουργός θα ήθελε πολύ μετά το συνέδριο να αναλάβει γραμματέας του κόμματος. Όμως, αν έχει εκ των προτέρων αποτύχει στην κινητοποίηση, δύσκολα θα πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει για τη θέση…

@ Η απόφαση Πούτιν δεν «ακουμπά» τα μακροχρόνια συμβόλαια, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι υπεγράφη από τον Ρώσο πρόεδρο η σχετική διάταξη για αποπληρωμή των ενεργών συμβάσεων φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Σίγουρα για τους αγοραστές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ημερήσιο ή μηναίο προϊόν, η απόφαση συνεπάγεται ότι η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει σε ρούβλια εάν το ζητήσει η Gazprom, σημειώνουν οι αρμόδιες πηγές.
Αντιθέτως η μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom περιλαμβάνει ρητή πρόβλεψη ότι οι αποπληρωμές των ποσοτήτων γίνονται σε ευρώ και όχι σε άλλο νόμισμα, επομένως η οποιαδήποτε τροποποίηση της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο μετά από διαπραγματεύσεις και με τη συμφωνία των δύο μερών.

@ Ισχυρές πιέσεις δέχονται, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Τουρκία, προκειμένου να συμφωνήσουν σε ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και ο οποίος θα διέρχεται μέσω Τουρκίας και Ελλάδας για να καταλήξει στην Ιταλία.
Το σχέδιο προβλέπει τη διασύνδεσή του με τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Βέβαια προϋπόθεση για να προχωρήσει το project είναι να συμφωνήσει και η Κύπρος, από τα χωρικά ύδατα της οποίας θα διέρχεται ο αγωγός.
Στην εξίσωση μπαίνει και ο Λίβανος περιπλέκοντας το σχέδιο.
Πάντως ο πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία σε ενεργειακά θέματα.
Πιστεύει ότι μέσα από οικονομικές συνεργασίες μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

@ Το πρώτο δίμηνο είχε ξεκινήσει καλά σε επίπεδο κρατήσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, οι κρατήσεις έχουν  «φρενάρει»  και στην κυβέρνηση τους «έχουν ζώσει τα φίδια». Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και φυσικά χτυπάει πολύ ισχυρά και τις χώρες από τις οποίες αντλούμε τους επισκέπτες κάθε τουριστική σαιζόν. Βέβαια, πλην της περίπτωσης... πυρηνικού πολέμου, φαίνεται ότι θα έχουμε περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι δεν θα είναι και τόσο... άνετοι για να ξοδέψουν πολλά. 

@ Δυσβάστακτο κόστος σηκώνουν στις πλάτες τους οι αρτοποιοί όλης της χώρας, οι οποίοι παθαίνουν... εγκεφαλικά μόλις παίρνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου ή πρέπει να πληρώσουν το κόστος των καυσίμων και των πρώτων υλών που προμηθεύονται. Οι αρτοποιοί αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς κρίκους μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας και εκφράζονται φόβοι ότι έρχονται χιλιάδες λουκέτα, αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα στήριξης.
 Είναι ξεκάθαρο ότι απειλείται άμεσα η βιωσιμότητα των φούρνων, που αποτελούν την πρώτη μορφή επιχειρηματικότητας με οικογενειακό χαρακτήρα. Οι αρτοποιοί όσο και να θέλουν να στηρίξουν τους καταναλωτές και κυρίως τη φτωχολογιά, δεν μπορούν όμως πλέον αντικειμενικά να το πράξουν.
Ο τζίρος έχει υποχωρήσει 20% και οι καταναλωτές περιορίζονται στο ψωμάκι, το κουλούρι, άντε και την τυρόπιτα.

@ Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για τον γιο του Θωμά και της Νατάσας Λιακουνάκου, Φίλιππο που κατηγορείται για την κλοπή μέχρι και 500.000 δολαρίων σε bitcoin από έναν αρχάριο έμπορο κρυπτονομισμάτων στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.
Η απάτη έγινε με άλλο όνομα κατόπιν πλαστογραφίας, δήλωσε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
«Πρόκειται για μια πολύ εξελιγμένη, οργανωμένη και μελετημένη κλοπή», ανέφερε ο επικεφαλής αναπληρωτής εισαγγελέας της κομητείας Κλαρκ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασης του Φίλιππου Λιακουνάκου στο δικαστήριο του Λας Βέγκας.
Ο Φίλιππος Λιακουνάκος συνελήφθη και έπειτα οδηγήθηκε στο Κέντρο Κράτησης της Κομητείας Κλαρκ τη Δευτέρα 29/3 με την κατηγορία της κλοπής άνω των 100.000 δολαρίων, της χρήσης της ταυτότητας άλλου προσώπου για την πρόκληση οικονομικής ζημίας και της παράνομης κακουργηματικής πράξης που αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία ή τη διαβίβαση δεδομένων υπολογιστή.
Η αστυνομία του Λας Βέγκας έβγαλε ένταλμα σύλληψης για τον Λιακουνάκο τον Φεβρουάριο, αφού ένας ντετέκτιβ δήλωσε ότι το θύμα της υπόθεσης, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, κατήγγειλε την κλοπή τον Νοέμβριο του 2020.
Η αστυνομία ταυτοποίησε τον Λιακουνάκο ως ύποπτο για την υπόθεση με την επίδοση μιας σειράς ηλεκτρονικών ενταλμάτων.

@ Την επιστροφή ποσού 270.400 ευρώ προς την Ελλάκτωρ από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και πρώην μεγαλομέτοχο της εταιρείας, Αναστάσιο Καλλιτσάντση και την εταιρεία Νexus Design Studio επιδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Παράλληλα, υποχρεώνει τον κ. Καλλιτσάντση να καταβάλλει στην Ελλάκτωρ το ποσό των 430.000 ευρώ.
Η απόφαση αυτή αφορά αγωγή της Ελλάκτωρ προς τον κ. Καλλιτσάντση και την εταιρεία Nexus Design για τιμολόγιο ύψους 260.400 ευρώ με τον ΦΠΑ που πληρώθηκε από τον κατασκευαστικό όμιλο προς την συμβουλευτική εταιρεία στις 25-11-2020, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικά με την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία.
Στην αγωγή της η Ελλάκτωρ ανέφερε ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν είχαν ποτέ παρασχεθεί και πως η πληρωμή αυτή έγινε χωρίς απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ήταν απαραίτητη, καθώς νόμιμη εκπρόσωπος της Nexus Design είναι η σύζυγος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της θυγατρικής της, REDS.
Από την πλευρά του ο Αναστάστιος Καλλιτσάντσης, έκανε λόγο για «εσφαλμένη δικαστική κρίση» ενώ δηλώνει βέβαιος ότι  «θα υπάρξει ορθή κρίση στους επόμενους βαθμούς δικαιοδοσίας» στους οποίους και θα προσφύγει, όπως αναφέρει στην δήλωση του.   

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Ζάκυνθο για την επαναλειτουργία του Λυκείου Ελληνίδων

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη με αφορμή πρόσκληση που έλαβε από το Λύκειο Ελληνίδων Ζακύνθου, το οποίο επαναλειτουργεί για πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες διακοπής των δρα...

Φόρτωση άρθρων...