Τρίτη
30 Απριλίου 2024

H στήριξη Κασσελάκη στις ΗΠΑ που προκαλεί... ζαλάδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκήνιο

Η ένταση, η αβεβαιότητα και πολύ περισσότερο ένα ανεξέλεγκτο πολεμικό γαϊτανάκι στη Μέση Ανατολή, θα αφήσει το αποτύπωμα του και στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.
Παραδοσιακά, σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων αυξάνεται η συσπείρωση γύρω από τις κυβερνήσεις.

Με δεδομένο το αποτύπωμα που έχει αφήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διεθνές πολιτικό στερέωμα, είτε μιλάμε για απλή ένταση στη Μέση Ανατολή, είτε (πολύ περισσότερο) για μια ανεξέλεγκτη σύρραξη, τότε τα πολιτικά δεδομένα αλλάζουν. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης 

Για παράδειγμα, δεν μπορεί στον πιο πέρα... μαχαλά να γίνεται ο κακός χαμός και να περιμένει κάποιος ότι τέτοιες καταστάσεις θα μπορούσαν να τις (δια)χειριστούν καλύτερα οι Κασσελάκηδες, Ανδρουλάκηδες, Κουτσουμπαίους, Βελοπουλαίους και... Σία! Βέβαια, γνωρίζουμε ότι οι προαναφερόμενοι θα έχουν έτοιμο το αφήγημα του νέου κύματος ακρίβειας, αν ξεφύγουν οι τιμές του πετρελαίου και άλλων αγαθών. Είναι σίγουρο ότι και τότε θα μιλάνε για "Ακρίβεια Μητσοτάκη", ποντάροντας περισσότερο στην αλίευση ψήφων με όρους οργής και απώλειας της κοινής λογικής!

Η πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμφίβολα ενισχύει το προφίλ του Μητσοτάκη, αλλά ουδείς εύχεται να μπλέξουμε σε καταστάσεις, οι οποίες θα έχουν τεράστιες συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο. 

Το είχαμε δει αυτό να συμβαίνει τόσο στην περίπτωση του 2020 με την υβριδική επίθεση της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας στον Έβρο, όσο και στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις, η κοινή γνώμη κατά πλειοψηφία επικρότησε τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Βέβαια, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η ένταση των τελευταίων 24ώρων μεταξύ Ισραήλ-Ιράν εκτονωθεί, οπότε σιγά σιγά, στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές, θα έρχονται και πάλι στην πολιτική ατζέντα τα θέματα που μας απασχολούσαν πριν από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Αυτό που σίγουρα είναι εντυπωσιακό σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την προφανή έγκριση του αρχηγού του, Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, όπου παρέστη στην παρέλαση των ομογενών στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

Ο... αρχηγός Στέφανος, μετά τη δήλωση του στο 9ο Φόρουμ των Δελφών την περασμένη εβδομάδα ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί μια ιερή και απαραίτητη συμμαχία, προχώρησε στην καταδίκη της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ και μάλιστα συντάχθηκε με το πνεύμα Μπάιντεν καθ΄ ολοκληρίαν. Δηλαδή, καταδικάζουμε τους Ιρανούς και υποστηρίζουμε τον Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποιεί τους Ισραηλινούς να μην κάνουν την επόμενη... λανθασμένη κίνηση «απαντώντας» στρατιωτικά.

Ο Κασσελάκης ταυτίζεται πλήρως με τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό αποτελεί αναμφίβολα, άλλη μια πρόοδο για ένα κόμμα που και υπό την ηγεσία Τσίπρα είχε φιλοαμερικανική αλλά και φιλευρωπαϊκή στάση, την ίδια ώρα που το εκλογικό κοινό ήταν με όλους όσους πολεμούσαν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη! Χθες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης... επίλεκτα «τρολ» του ΣΥΡΙΖΑ έβριζαν την Κουμουνδούρου για την ανακοίνωση στήριξης του Ισραήλ και καταδίκης του Ιράν! Αν γλιτώσουν τα... ψυχοφάρμακα οι σύντροφοι, μην το πουν ούτε του... Τάιλερ!

Πολιτικά, η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές θέσεις, σε συνδυασμό με τον πολυτελή βίο του Κασσελάκη, ίσως αποτελέσουν μια νέα παράμετρο στις προσεχείς δημοσκοπήσεις, διώχνοντας πολλούς «επαναστάτες» του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έρχεται πιο κοντά στις βασικές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και φαίνεται να αφήνει κατά μέρος τις γνωστές επαναστατικές ανοησίες ενός τμήματος του εκλογικού σώματος που... εξοργίζεται με οτιδήποτε σχετίζεται με τα εθνικά συμφέροντα. Άρα, η... προσχώρηση Κασσελάκη στην εθνική γραμμή που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία, αποτελεί ένα νέο στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές να ξεκινήσει μια διαδικασία γενικής... εκκαθάρισης στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τον "αποκεφαλισμό" των Πολάκηδων έως και την αλλαγή ονόματος και συμβόλων!

Από την άλλη, οι φιλοαμερικανικές, φιλοευρωπαϊκές και φιλονατοϊκές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και την Αριστερά για να προσελκύσουν όλους τους αντιαμερικανούς, αντιευρωπαίους, αντινατοϊκούς και... ανθέλληνες! 

Τα σκύβαλα των Εξαρχείων και οι πολιτικοί εκφραστές τους έχουν υποστεί μια στρατηγική ήττα από τις κινήσεις του Κασσελάκη, στο πρόσωπο του οποίου πίστευαν ότι βρήκαν τον... αγωνιστή αντι-Τσίπρα! 

Μόνο που τους προέκυψε αρχηγός με πολυτελείς μεζονέτες, επαύλεις, καράβια και μετοχές, δηλαδή με όλα αυτά τα οποία μπορούν να τους στείλουν στον... ψυχίατρο! Γιατί όταν είσαι ανεγκέφαλος, αυτά παθαίνεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη - Τι άλλο μένει να δούμε

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταχθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει κεντ...

Φόρτωση άρθρων...