Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Η διαχείριση κινδύνου από τον Μητσοτάκη και η «τυμβωρυχία» της Αριστεράς

Παρασκήνιο

Η χθεσινή μέρα ήταν... μαύρη, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία των Τεμπών και οι εκδηλώσεις μνήμης σε ολόκληρη την Ελλάδα, αφήνουν σε πολιτικό επίπεδο μια αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση.

Οι συγγενείς των θυμάτων τέλεσαν το ετήσιο μνημόσυνο στον τόπο του μαρτυρίου, ζητούν τιμωρία από κάτω μέχρι... πολύ πάνω και δεν πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή συνέβησαν διάφορα... περίεργα ως προς τη διαχείριση των ευρημάτων από τον τόπο της τραγωδίας, καθώς χάθηκαν στοιχεία που κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμα.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Οι κινητοποιήσεις της χθεσινής ημέρας λόγω και της απεργίας της ΑΔΕΔΥ, είχαν ειρηνικό χαρακτήρα, ενώ τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί ως έκφραση οργής από άτομα του περιθωρίου, μόνο θετική συνεισφορά δεν είχαν στην πένθιμη ατμόσφαιρα.

Η Αριστερά δεν έχασε την ευκαιρία να πρωτοστατήσει και να εργαλειοποιήσει την εθνική τραγωδία, όταν δεν έχει τολμήσει καν να ψελλίσει τη λέξη... Μάτι. Δεν τίθεται θέμα συμψηφισμών μπροστά σε τέτοιες τραγωδίες, αλλά, το πολιτικό σύστημα πρέπει να έχει ενιαία γραμμή και χωρίς χρώμα, να αναδεικνύει το ζήτημα της πλήρους διαλεύκανσης και απόδοσης ευθυνών, χωρίς να διαχωρίζει ή να ξεχωρίζει νεκρούς. Το δυστύχημα των Τεμπών έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης πέρυσι, αλλά είδαμε τα αποτελέσματα γι αυτούς που το εργαλειοποίησαν...

Ο Μητσοτάκης, με αφορμή τη χθεσινή θλιβερή επέτειο, έστειλε το δικό του μήνυμα ως πρωθυπουργός, πολίτης και πατέρας, κάνοντας λόγο για τιμωρία των ενόχων. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, καθώς συλλέγονται συνεχώς στοιχεία και λαμβάνονται καταθέσεις. Η Βουλή ολοκλήρωσε το έργο της και ο Εφέτης Λάρισας στέλνει την υπόθεση στην Αθήνα για να πάρει τον δρόμο της ακρόασης μέσα στο καλοκαίρι. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάει και στις Ευρωεκλογές με το θέμα να βρίσκεται σε εξέλιξη στις δικαστικές αίθουσες.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης, θέλει να τεστάρει τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης και να δει τι... ψάρια θα πιάσει το κυβερνών κόμμα στις Ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μερική πίεση αυτήν την περίοδο, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, ενώ μετά την ανάληψη του όποιου πολιτικού κόστους για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διαχειρίστηκε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες τελείωσαν, καθώς οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν να κινούνται κοντά στις θέσεις των διαμαρτυρόμενων. Άλλωστε, έρχονται Ευρωεκλογές και τα μέτωπα πρέπει να κλείσουν. Παράλληλα, κλείνει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπου οι υποστηρικτές είναι πολύ περισσότεροι από το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις περυσινές εθνικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα έχει κοπάσει η δυσαρέσκεια κυρίως από τα δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Έτσι, ο Μητσοτάκης θα αλλάξει την ατζέντα. Για παράδειγμα, από αύριο θα αρχίσει να "τρέχει" πολύ δυνατά το θέμα της ακρίβειας, καθώς η κυβέρνηση υποσχέθηκε μειώσεις σε 2.000 κωδικούς προϊόντων, οι οποίες θα φτάσουν έως και το 35%.

Το θέμα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα αντιληφθούν μια σημαντική μείωση μετά τις μεγάλες αυξήσεις κατά τον τελευταίο ένα με ενάμισι χρόνο, ή απλά, θα γελάνε ειρωνικά, σε σχέση με το μέγεθος των μειώσεων. Επικοινωνιακά, το παιχνίδι κρίνεται στο αν οι μειώσεις τιμών είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις που έκαναν η βιομηχανία και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, αν η κυβέρνηση καταφέρει να κερδίσει τη θετική γνώμη των καταναλωτών αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα είναι πραγματικές και αισθητές. Αν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο και εκληφθούν ως κοροϊδία οι σχετικές εξαγγελίες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αν οι πολίτες μείνουν ικανοποιημένοι στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας και ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρχίσει να μοιράζει λεφτά από το υπερ-πλεόνασμα λίγο πριν το Πάσχα, τότε ο Μητσοτάκης θα συγκρατήσει την πτωτική πορεία του κυβερνώντος κόμματος και σε σημαντικό βαθμό θα κάνει πολλούς να ξεχάσουν τα θέματα που προκάλεσαν ένταση, κατά τον τελευταίο μήνα του χειμώνα. Άλλωστε, ένα πρώτο δείγμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: Ανοσιούργημα, αυτή η ανωμαλία πρέπει να λάβει τέλος

Για ανοσιούργημα κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει σε τζαμί και την ιστοτική Μονή της Χώρας. Ο πρόε...

Στέφανος Κασσελάκης και Τάιλερ Μακμπέθ συμμετείχαν στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Στο έθιμο των μπότηδων που πραγματοποιείται κάθε Μ. Σάββατο το πρωί, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για τις πασχαλινές του δι...

Φόρτωση άρθρων...