Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η εκλογική δύναμη των κομμάτων τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασιδιάρης και οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες στους οποίους καταλήγει το ΠΑΣΟΚ 

Παρασκήνιο

Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείνει αλλά παραμένει σταθερή και διευρύνεται ελαφρώς, στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες. Πλην μιας γνωστής δημοσκοπικής εταιρείας, η οποία πλέον «τρέχει» τις μετρήσεις της κοινής γνώμης για τον ΣΥΡΙΖΑ (εξυπακούεται επ αμοιβής) και η οποία είναι πιθανόν να εμφανίσει διαφορά κάτω των πέντε μονάδων, σε όλες τις υπόλοιπες η διαφορά θα κυμαίνεται μεταξύ 6% - 8%. Σε επίπεδο εκλογικών ποσοστών η ΝΔ εμφανίζεται να κινείται μεταξύ 32% - 34% και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 24% - 26%, ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ η εικόνα δεν είναι καλή στο σύνολο των μετρήσεων αφού κινείται πλέον με βάση το 10.5%. Τέλος οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ΜΕΡΑ 25 δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, εφόσον πάντα ενισχυθεί περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ.        

@ Στρίβειν δια του αρραβώνος ξανά η Κουμουνδούρου, με αφορμή την Κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό φασιστικών μορφωμάτων από την επόμενη Βουλή. Επειδή λοιπόν οι… φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν πως η Κυβέρνηση επιχειρεί την «εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία», θα καταθέσουν δική τους πρόταση για τον αποκλεισμό – προφανώς αποκλειστικά και μόνο - του κόμματος Κασιδιάρη.
Η αλήθεια πάντως είναι πως η Αστική Δημοκρατία ΔΕΝ απειλείται ΜΟΝΟ από την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Ακροδεξιά αλλά και από μεγάλο τμήμα της Αριστεράς, ακραίας και μη.
Η οποία απολαμβάνει διαχρονικά μιας  ιδιότυπης ΑΣΥΛΙΑΣ, που όμως νομοτελειακά έχει πια ημερομηνία λήξης. 

@ Ιδιαίτερα ευχαριστημένος, μαθαίνουμε, είναι ο πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες περιοδείες του στην Περιφέρεια.
Το δίδυμο Νέζης - Κονταδάκης, που όπως σας είχαμε ενημερώσει παλαιότερα, έχει αναλάβει τις περιοδείες του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έχουν βρει τον μεταξύ τους βηματισμό αφήνοντας στην άκρη παλιές παλαιοκομματικές πρακτικές με μεταφερόμενους «γαλάζιους» νεολαίους-κλακαδόρους.
Πληροφορούμαστε ότι έχουν δοθεί οδηγίες ότι κατά την διάρκεια των περιπάτων του πρωθυπουργού να μην εμφανίζονται δίπλα του, κομματικά στελέχη, που περιμένουν πως και πως μια φωτό με τον Μητσοτάκη, αλλά απλοί πολίτες που θέλουν να μιλήσουν μαζί του. 

@ Ο Ευάγγελος Αποστολάκης παραμένει βασικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα εξωτερικών και Άμυνας και έως πρότινος όλα έδειχναν ότι θα πολιτευόταν –αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τού έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν περισσεύει κάποια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τον ίδιο. Όμως, θα ήταν πραγματικό «στραπάτσο» για τον ίδιο να κατέβαινε υποψήφιος και να μην εκλεγόταν, καθότι, καίτοι ΟΥΚας, είναι σιγουρατζής. Ενώ, λοιπόν, μαδούσε τη μαργαρίτα είτε για να κατέλθει στο Ρέθυμνο είτε στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, τα μαντάτα που λαμβάνει από τις μετρήσεις δεν είναι πολύ καλά. Εξ ού και αυτό τον καιρό κάνει δεύτερες σκέψεις, μήπως τελικά πρέπει να αφήσει την μάχη του σταυρού για τους... τολμηρούς. Βεβαίως, έχει μία ακόμη ελπίδα: να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι χρειάζεται στην «βιτρίνα» κάποιων «μαγνήτη» για τους ψήφους των «πατριωτών» και έτσι, να βρεθεί σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας...

@ Ολοένα και περισσότερο φουντώνει στη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση για τις υποψηφιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και μένει ακόμα καιρός για να καταλήξει το κόμμα σε οριστικές αποφάσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης,  το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί η συγκρότηση επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, αυτήν την ώρα ο μόνος που κινείται είναι ο Γιάννης Σγουρός, χωρίς να έχει λάβει στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Ένα όνομα που ακούγεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι αυτό του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο οποίος φημολογείται ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Πολλές πιθανότητες  να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ο  Λευτέρης Παπαγιαννάκης,  γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς

@ Για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, απέναντι στον ισχυρό Κώστα Αγοραστό, το όνομα που ακούγεται είναι του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος ενδέχεται να έχει κοινή στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. 
Σχετικά με την Περιφέρεια Ηπείρου, στην Χαριλάου Τρικούπη λέγεται ότι εξετάζεται η περίπτωση του Σπύρου Ριζόπουλου, αν και υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από πολλά τοπικά πράσινα στελέχη.  
Για την περιφέρεια Κρήτης, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει για μια ακόμη φορά τον Σταύρο Αρναουτάκη, που θεωρείται επιτυχημένος και αναμένεται να κάνει εκ νέου περίπατο. Η Χαριλάου Τρικούπη, επίσης, φέρεται να αποφάσισε πως στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο την υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη.  

@  Το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η Αθήνα από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, καθώς οι προσφορές άγγιξαν τα 21,9 δισ. ευρώ. 
Το αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης ήταν το επιτόκιο της έκδοσης να μειωθεί, από τα τα επίπεδα του mid swaps +175 μονάδες βάσης (ή περίπου 4,5%) που ήταν η αρχική εκτίμηση, στις 165 μονάδες βάσης επί του mid swaps, δηλαδή περίπου στο 4,4%. 
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε χθες την έκδοση νέους 10ετούς ομολόγου αναφοράς και έδωσε σχετική εντολή στις Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale. 
Πρόθεση του ΟΔΔΗΧ ήταν να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά ομολόγων, καθώς κάποιοι οίκοι προβλέπουν την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα ακόμα και πριν από τις εκλογές.

@ Διατήρηση του ράλι για τις τραπεζικές μετοχές, με περιθώρια ανόδου από 22% έως και 40%, αναμένει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναβαθμίζοντας παράλληλα σε «αγορά» τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, με ανάλογη σύσταση για Alpha Bank και Εθνικής και με «ουδέτερη» για τη Eurobank.
Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή στόχος είναι στα 5,20 ευρώ από 4,2 ευρώ πριν, δηλαδή με περιθώριο ανόδου 29% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, με σύσταση αγορά.
Για τη Eurobank στα 1,40 ευρώ από 1,04 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 222%, με ουδέτερη σύσταση.
Για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,19 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 40%, με σύσταση αγορά.
Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ από 1 ευρώ πριν και περιθώριο ανόδου 39%, με αναβάθμιση σε σύσταση αγορά από ουδέτερη πριν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ο Κασιδιάρης – Τους ξεσκέπασε ο Άρειος Πάγος

Κόλαφος είναι για τους «Σπαρτιάτες» το σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα κόπηκε από τις Ευρωεκλογές. Οι Αρεοπαγίτες κατέληξαν ομόφωνα στο ...

Φλωρίδης κατά ΠΑΣΟΚ για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα γίνετε πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νέο δικαστικό χάρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κάνει λόγο για «εθνικό...

Φόρτωση άρθρων...