Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η κατάθεση-σοκ για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «αλώσει» τα Μέσα Ενημέρωσης

Με την ανάγνωση του πολυσέλιδου κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα Όλγα Σμυρλή και την κατάθεση του οικονομολόγου Κυριάκου Τόμπρα συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο Νίκος Παππάς αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος αναφορικά με τους χειρισμούς του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016, ενώ ο επιχειρηματίας για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος.

Κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, ανέγνωσε δήλωση του εντολέα του.

«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες.

Δυστυχώς, κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ’ όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου. Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν. Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής.

Είμαι παρών στο Δικαστήριό Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», αναφέρεται στη δήλωση του επιχειρηματία.

Η πρόεδρος ζήτησε από την υπεράσπιση του Νίκου Παππά να τοποθετηθεί επί της κατηγορίας. «Ο Νίκος Παππάς αρνείται την κατηγορία και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα αποδειχθεί η αλήθεια» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Μαντζουράνης.

Η πλευρά του Νίκου Παππά ζήτησε να έχει τον τελευταίο λόγο στις ερωτήσεις και στις τοποθετήσεις, ωστόσο η πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα επισήμανε ότι θα τηρηθεί η δικονομική σειρά και εφόσον η πλευρά Παππά θέλει να υποβάλει νέα ερωτήματα θα έχει τη δυνατότητα, αρκεί να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος.

Η κατάθεση Τόμπρα: Έχω τον Καλογρίτσα να εκβιάζεται, είναι το θύμα στην υπόθεση

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος έχει δηλώσει πως υπήρξε συνεργάτης της κατασκευαστικής εταιρείας CCC, της οικογένειας Χούρι, στο εγχείρημα να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω δει με τα μάτια μου τον Καλογρίτσα να εκβιάζεται, να μην καταστεί κατηγορούμενος ο Χούρι, ώστε να μη γίνει και ο γιος του Καλογρίτσα. Έτσι έπεσε ξερός ο γιος του Καλογρίτσα και τον τρέχαμε στο νοσοκομείο. Έρχεται εδώ ο Καλογρίτσας και παριστάνει τον κατηγορούμενο, αλλά είναι το θύμα σε αυτήν την υπόθεση» είπε ο μάρτυρας, και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς η εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, συμφερόντων Καλογρίτσα, έφτασε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το κανάλι θα το έστηνε ο κ. Καλογρίτσας για λογαριασμό «των παιδιών» του ΣΥΡΙΖΑ, κατ' εντολή και υπόδειξη του Μαξίμου, και πρόσθεσε ότι ο επιχειρηματίας ήταν στρατευμένος και πειθαρχούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε ως επιχειρηματικό όραμα να κάνει κανάλι.

Όπως εξήγησε ο κ. Τόμπρας, όταν ο επιχειρηματίας έλεγε «τα παιδιά», ένα από αυτά ήταν ο Παππάς. Κατά τον κ. Τόμπρα, «ο σκοπός του κ. Καλογρίτσα δεν ήταν να κάνει κανάλι, αλλά μέσω αυτού να γίνει ο Μπόμπολας του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγαλοεργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τον Ιούλιο 2016 τον προσέγγισε η πλευρά Χούρι. «Μου είπαν ότι ο Σάμερ Χούρι ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει κανάλι και να βρει έναν συνέταιρο εδώ και να είναι φιλικό με την κυβέρνηση. Με αυτό το σκεπτικό είπα ευχαρίστως να δω τι θα κάνω. Δεν ήθελαν κάποιον από τους μεγάλους καναλάρχες, αλλά κάποιον μικρό, να τον έχουν του χεριού τους» κατέθεσε, και συνέχισε λέγοντας ότι αρχικά είχε προσεγγίσει τον Γιώργο Κουρή και μετά τον Φίλιππο Βρυώνη, χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας απευθύνθηκε στον Χρήστο Καλογρίτσα και ξεκίνησαν οι διεργασίες: «Εκείνο το διάστημα κυκλοφορούσε στην αγορά το όνομα του Καλογρίτσα, όλοι τον έλεγαν "κόκκινο εργολάβο", ήθελε να κάνει κανάλι αλλά δεν είχε έτοιμο κανάλι. Πήγα και του είπα να πάει να μου φέρει τη διαβεβαίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως του εξήγησα ότι ο Χούρι θέλει έτοιμο κανάλι και όχι μόνο ένα καταστατικό και ένα γραφείο. Ο Καλογρίτσας μετά από λίγες ημέρες μού είπε ότι "μπορώ, έχω μιλήσει με τα παιδιά, φέρε μου τον Χούρι να μιλήσω''».

Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, μετά τον Δεκαπενταύγουστο, παρουσία του, κλείστηκε η συμφωνία στη θαλαμηγό τού Σάμερ Χούρι στο Πόρτο Χέλι. «Ο κ. Σάμερ Χούρι, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την υπόθεση, πρότεινε το χέρι του και είπε ότι έχουμε συμφωνία. Ο Καλογρίτσας γελούσε, γιατί του είχε πει ότι θα είναι σκληρή η διαπραγμάτευση».

Στη συνέχεια ο κ. Τόμπρας περιέγραψε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξευρεθούν τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητικής επιστολής, καθώς οι προθεσμίες έτρεχαν.

«Την Παρασκευή το πρωί με παίρνει τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου λέει ότι είναι με τον Σάμερ Χούρι στο Μαξίμου. Μου τον δίνει στο τηλέφωνο, του λέω ''αν είστε με τον υπουργό στο Μαξίμου, να με βάλετε ανοιχτή ακρόαση''. Αν ήταν πράγματι με τον υπουργό, εγώ είπα ότι αυτή η εγγυητική επιστολή είναι ''σκατά'' και δεν καλύπτει το γράμμα του διαγωνισμού. Σε μια ώρα με πήρε πίσω ο Χούρι και μου είπε ότι δεν γίνεται τελικά, αλλά θα φέρει χρήματα από κάποιους φίλους από το Αμπού Ντάμπι. Εγώ έλεγα, ακόμα και σε σακούλες να μου τα φέρει, πώς θα τα πάμε στην τράπεζα;» είπε στο δικαστήριο, και συνέχισε να μιλά για το πώς τελικά βρέθηκαν τα χρήματα.

«Σάββατο πρωί ο Φουάντ Χούρι επινοεί το εφεύρημα της υπεργολαβίας, ο μόνιμος νομιμοφανής τρόπος είναι να φτιάξουμε μια εικονική σύμβαση υπεργολαβίας και να έρθουν τα λεφτά. Η Κυριακή είναι εργάσιμη στα Εμιράτα. Εμβάστηκαν και η συναλλαγή εκκαθαρίστηκε από την HSBC Λονδίνου και κάπως έτσι κατάφερε να πάρει την εγγυητική στις 15:15 το μεσημέρι της Κυριακής και έτσι από τη CCC χρηματοδοτήθηκε ο ΤΟΞΟΤΗΣ και μπόρεσε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό».

Τόμπρας: Οι συριζαίοι ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν, όχι να κάνουν κανάλι!

Όπως είπε ο κ. Τόμπρας, από την επόμενη μέρα ξεκίνησε ένα «επικοινωνιακό πανδαιμόνιο» και ένας «πόλεμος λάσπης» κατά του Χρήστου Καλογρίτσα από τα υπόλοιπα ΜΜΕ, εξαιτίας των οποίων η κυβέρνηση «άρχισε να φοβάται και έκανε πίσω».

«Οι άνθρωποι αυτοί ήταν εντελώς ανίκανοι να κυβερνήσουν, όχι να κάνουν κανάλι. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο η CCC, αν ήθελε να κάνει κανάλι, θα το έκανε, μόνο εδώ οι συριζαίοι δεν μπόρεσαν» κατέθεσε ο μάρτυρας, και συμπλήρωσε ότι «οι Παππάς-Χούρι είχαν αφανή εταιρεία διά του Καλογρίτσα».

Όπως σημείωσε ο μάρτυρας, «ο Χρήστος Καλογρίτσας από τότε άρχισε να έχει προβλήματα με όλη του την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το παράπονο είναι ότι δεν είχε έστω επικοινωνιακή στήριξη από την κυβέρνηση. Από τότε και μετά κατέρρευσε όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα του Καλογρίτσα, καταστράφηκε οικονομικά, και η υγεία όλης της οικογένειας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος για επίθεση Φλώρου: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γ...

Φλωρίδης κατά ΠΑΣΟΚ για το νέο δικαστικό χάρτη: Θα γίνετε πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ άφησε ο Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο νέο δικαστικό χάρη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κάνει λόγο για «εθνικό...

Φόρτωση άρθρων...