Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Πότε ο Μητσοτάκης θα αποφασίσει για τις εκλογές, έρχεται μάχη στην Ολομέλεια της Βουλής για τις υποκλοπές, και τα απωθημένα του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ

Παρασκήνιο

Η κατάθεση, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τα κακόβουλα λογισμικά ανοίγει τον… κύκλο για τη νέα σύγκρουση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε τέμπο ανάλογο με εκείνο των προηγούμενων εβδομάδων.
Στην κυβέρνηση αναδεικνύουν το γεγονός της θωράκισης του νομικού πλαισίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το «παρών» στην Ολομέλεια και στη συζήτηση που θα λάβει χώρα πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου προκειμένου, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, να δώσει συνολικές απαντήσεις στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Βεβαίως όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και των ΣΥΡΙΖΑΪΚΩΝ ΜΜΕ, η υπόθεση των υποκλοπών, πλην του μικρόκοσμου πολιτικών και δημοσιογράφων, πέριξ της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, δεν απασχολεί πλέον σχεδόν κανέναν «νορμάλ» πολίτη.  

@ Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελικές του αποφάσεις για τις εκλογές θα τις πάρει μέσα στις γιορτές, σε κάποιο Ελληνικό… βουνό που θα «αποδράσει» για λίγα εικοσιτετράωρα τις μέρες των Χριστουγέννων, και αφού πρώτα μελετήσει το σύνολο των κυλιόμενων μετρήσεων που καθημερινά φτάνουν στο Μαξίμου.
Τίποτε ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» αλλά εάν τα νούμερα συνεχίζουν να είναι τόσο θετικά, προσωπικά για τον ίδιο αλλά και για την Κυβέρνηση, όλα είναι πιθανά…            

@ Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα... απωθημένο με τον Τύπο και τα media εν γένει, είναι γνωστό. Μάλιστα, ένας παλαιός της Αριστεράς έχει εκμυστηρευθεί στην στήλη σε ανύποπτο χρόνο ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να λύσει τα θέματα της χώρας με την ίδια σπουδή και επιμονή που προσπαθούσε να διαμορφώσει το μιντιακό τοπίο και να παρέμβει στα ΜΜΕ, η Ελλάδα θα ήταν... μια άλλη χώρα». Αυτό, όμως, δεν αφορά μόνο στο παρελθόν –άλλωστε, το παρελθόν πλέον είναι αρμοδιότητα του Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτό αφορά και στο «τώρα», καθώς στην Κουμουνδούρου εκμεταλλεύονται ό,τι επαφές έχουν στα ΜΜΕ και προσπαθούν να διακρίνουν τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την κινητικότητα που επιδεικνύεται σε αρκετά ΜΜΕ. Είτε πρόκειται για την συνταξιοδότηση του διευθυντή του «Βήματος», Αντώνη Καρακούση, είτε για υπογραφές συντακτών που... απουσιάζουν το τελευταίο διάστημα από την «Καθημερινή», στην Κουμουνδούρου ψάχνουν να βρουν κάποιο «ύποπτο» σχέδιο πίσω απ’ όλα αυτά. Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι κάποια ΜΜΕ «ζορίζονται» το τελευταίο διάστημα λίγο παραπάνω. Όμως, από αυτό ως το σημείο να «βλέπουν» διάφοροι στην Κουμουνδούρου κάποιο «σύστημα» που τους «πολεμά», η απόσταση είναι μεγάλη. 

@ Μπαίνοντας στο τελευταίο μίλι για την προεκλογική περίοδο, η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει να παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτινάξει την «ρετσινιά» που του έχουν κολλήσει κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου περί  συμπόρευσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο πάντως, δόθηκαν αρκετές αφορμές το προηγούμενο διάστημα, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν κοινή γραμμή με την Κουμουνδούρου στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. 
Ενώ φαίνεται πως υπήρξαν και παρασκηνιακές συνεννοήσεις ανάμεσα σε μέλη των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων για τροπολογίες που εισήχθησαν σε νομοσχέδια της κυβέρνησης, κινήσεις που προκάλεσαν μεγάλη δημοσκοπική  ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, αφού στην εκλογική του βάση παραμένει ισχυρό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο..

@ Επικίνδυνους κραδασμούς σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα προκαλεί το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.
Η εικόνα που μετέδωσαν προ εβδομάδας τηλεοπτικά κανάλια με τα κοράκια των πλειστηριασμών να ανοίγουν με πριόνι την πόρτα ενός σπιτιού προκάλεσε σοκ στην κοινωνία.
Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν προγραμματιστεί πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμοί, όλοι αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.
Η εικόνα από την καταδρομική επιχείρηση για το γκρέμισμα της πόρτας σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση συνιστούν ωρολογιακή βόμβα για το σύστημα.
Γιατί αν ξεσπάσει η οργή της κοινωνίας δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο και αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν οι σημερινοί κυβερνώντες .
Το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς απαιτεί άμεσες και τολμηρές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ είναι ξεκάθαρο πως το πολιτικό κόστος από τους μαζικούς πλειστηριασμούς θα το έχει η κυβέρνηση.
Με δεδομένο πάντως, ότι στην ίδια κατάσταση μπορεί να περιέλθουν τριακόσιες χιλιάδες δανειολήπτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, οι πλειστηριασμοί μπορούν να ανάψουν το φιτίλι, προκαλώντας επικίνδυνους τριγμούς σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

@Το «καλάθι του νοικοκυριού»  παραμένει βαρύ για τη μέση Ελληνική οικογένεια, η οποία προχωρά συνεχώς σε αιματηρές οικονομίες, για να βγάλει το μήνα. Τα σχετικά μειωμένα τιμολόγια στο ρεύμα, δίνουν μια ανάσα αλλά αν δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων στο ράφι, τα παράπονα των καταναλωτών θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μοναδική διέξοδος για τους καταναλωτές αποτελεί το... κυνήγι των προσφορών, απ΄ όπου μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Ταυτόχρονα, αλλάζουν θεαματικά οι συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι προτιμούν προϊόντα της ιδιωτικής ετικέτας και... ξαναγράφουν από την αρχή τη λίστα των αγαθών που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τώρα, υπάρχει ο φόβος νέου κύκλου ανατιμήσεων ενόψει των εορτών, καθώς θα είναι και μια καλή ευκαιρία για «αρπαχτή» από χιλιάδες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαβεβαιώνει ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, αλλά ο κόσμος είναι, δικαιολογημένα, καχύποπτος.

@ Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει, η μεγάλη ετήσια φορολοταρία της ΑΑΔΕ, όπου 12 τυχεροί λαχνοί θα κερδίσουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ έκαστος, κάτι που σημαίνει ότι θα μοιραστούν τουλάχιστον 1,2 εκατ. Ευρώ.
Επίσης προβλέπεται να υπάρχουν και τυχεροί λαχνοί που θα πάρουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ, που το πλήθος τους θα προσδιοριστεί από το συνολικό χρηματικό ποσό που παρέμεινε αδιάθετο κατά τις μηνιαίες κληρώσεις, οι οποίες διενεργήθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο.
Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του 2022 εχει επέλθει μια αναμόρφωση της φορολοταρίας. Συγκεκριμένα το έπαθλο δεν περιορίζεται στα 1.000 ευρώ, αλλά φτάνει στις 50.000 ευρώ για τον υπερτυχερό, άλλοι 55 μοιράζονται από 5.000 ως 20.000 ευρώ, ενώ 1000 ευρώ κληρώνονται για άλλους 500 φορολογούμενους. Βέβαια η εορταστική κλήρωση του Δεκεμβρίου μοιράζει πιο μεγάλα ποσά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική κλήρωση του Δεκεμβρίου θα γίνει κανονικά και δεν σχετίζεται με τη super φορολοταρία που αναμένεται να πάρει και μεγάλη δημοσιότητα.

@ Για ακόμη μία φόρα η Deutsche Bank δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Alpha Bank, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε για τις ελληνικές τράπεζες, με τίτλο «A real alternative in the European sector», με τον γερμανικό οίκο να διατηρεί τη σύσταση buy για την Τράπεζα με τιμή στόχο στα Ευρώ 1,55.
 Συνολικά, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν τις ελληνικές τράπεζες ως βιώσιμες επενδυτικές επιλογές, καθώς έχουν ήδη διαχειριστεί μία σημαντική αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο ανθεκτικές, με ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα και κερδοφορία που αναμένεται να ενισχυθεί από την άνοδο των επιτοκίων, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία επιδεικνύει σημαντική δυναμική που υποστηρίζεται από ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο ξάδερφος του Κασσελάκη και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να βάλει «μπλόκο» στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν οι ψή...

Βασίλης Γραμμένος: «Ουδέποτε έβρισα τον Κωνσταντίνο Φλώρο, προσπάθησε να με πνίξει»

Την δική του εκδοχή έδωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, για τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, ανάμεσα στον ίδιο και στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσ...

Φόρτωση άρθρων...