Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η καθαρή επικράτηση του Μητσοτάκη στην Βουλή, οι… βρόμικες «κασέτες» του 2016-2019  και γιατί η Goldman «βλέπει» άμεσα επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Παρασκήνιο

Το χθεσινό «ντέρμπι» στην Βουλή είχε αντικειμενικά έναν αδιαμφισβήτητο νικητή. Και δεν ήταν άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επικράτησε κατά κράτος του Τσίπρα, παρά τα προσχεδιασμένα θεατράλε σώου του δεύτερου κατά την διάρκεια της συζήτησης.
Το δια ταύτα της χθεσινής συζήτησης, ήταν πως τελικά τις «βόμβες» για τις υποκλοπές, έστω και δια της… πλαγίας οδού, τις έριξε ο Μητσοτάκης (από χθες σας προειδοποιήσαμε) δηλώνοντας ανοιχτά στον Τσίπρα πως έχει πολλά… ράμματα για την «γούνα» του, σε σχέση με τις καθεστωτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑΪΚΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Και εάν ο Τσίπρας έχει στα χέρια πρόσφατες «κασέτες» ο Μητσοτάκης έχει προφανώς πολλές περισσότερες (και πολύ πιο… βρόμικες) από την εποχή 2016-2019.
Φανταστείτε τι έχει λοιπόν να γίνει εάν, προεκλογικά, ανοίξει ο… υπόνομος. 
 
@ H ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αυξάνοντας την πιθανότητα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να επανέλθει πλήρως στις αγορές στις αρχές του 2023, όπως τονίζει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση, σε μία ιδιαίτερα αισιόδοξη πρόβλεψη σε ό,τι αφορά το "ορόσημο" του investment grade.
Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση από την ευρωζώνη το 2023, με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της Goldman Sachs για -0,1% ύφεση στην ευρωζώνη το επόμενο έτος.

@ Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρεώσει τη διαφαινόμενη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπλοκή με την οποία βέβαια διατηρεί άριστες σχέσεις,  στο δήθεν παρακράτος και σε άλλους παράγοντες.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να διαμορφώσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μετά την εκλογική ήττα.
Σε κάθε περίπτωση το μπάχαλο που θα επικρατήσει την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι διάφορες φατρίες θα βγάλουν τα μαχαίρια γιατί η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι γενικευμένη, ευνοεί τα μέγιστα το ΠΑΣΟΚ.
Στο χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη και των συνεργατών του είναι…

@ Το τελευταίο διάστημα, η πλειονότητα των μελών και στελεχών της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνούν διαρκώς μεταξύ τους και οι εσωκομματικές «ζυμώσεις» έχουν πάρει φωτιά. Οι διαφωνίες είναι πράγματι πολλές, ωστόσο όλα τα στελέχη του κόμματος έχουν αποφασίσει ότι, τώρα που «μύρισε εκλογές» -κατά Μητσοτάκη- δεν είναι καιροί για διαφοροποιήσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει να κάνει μόνο με τον κομματικό πατριωτισμό των «Ομπρελαίων». Κυρίως συνδέεται με την προσπάθειά τους να μην δώσουν στην Κουμουνδούρου καμία αφορμή να τούς προσάψει «υπονόμευση», όταν θα ανοίξει η συζήτηση για τα αίτια της ήττας, μετά τις (μεθ)επόμενες εκλογές. Τότε, λοιπόν, όταν κάποιοι θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επικαλεστούν την «νομιμόφρονα» στάση τους επιμένοντας ότι «η ευθύνη ανήκει στον πρόεδρο και σε κανέναν άλλον». 

@ Πάντως, καίτοι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και διεργασίες μεταξύ των στελεχών που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση έχουν πάρει φωτιά, η στήλη κατέγραψε κάτι πολύ ενδιαφέρον: ότι απέχει απ’ αυτές οι επικεφαλής των «53» (που μετέχουν στην «Ομπρέλα»), Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γενικώς, ο Τσακαλώτος, που έχει αρχίσει να εμφανίζεται –έστω με το σταγονόμετρο- στα μίντια αντιλαμβανόμενος ότι «αρχίζει το (εκλογικό) ματς», είναι αποστασιοποιημένος από τα κομματικά τεκταινόμενα. Όμως, αυτό είναι αμφίδρομο: με άλλα λόγια, και αρκετοί σύντροφοί του δεν βρίσκουν σκόπιμο ή επιβεβλημένο να τον εντάξουν στα –όποια- σχέδιά τους ή να τον ενημερώσουν, έστω, γι’ αυτά...

@ Στην τελική ευθεία για τις κάλπες και στη ΝΔ έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η επεξεργασία των ονομάτων που θα είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές, με μοναδική εξαίρεση το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο είναι υπό την αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αν και δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εκλόγιμες θέσεις θα είναι ένα πρόσωπο από τον χώρο της επιστήμης, ένα από τον Απόδημο Ελληνισμό και ένα από τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο». Το τελευταίο μπορεί να είναι και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στη Κεντροαριστερά.

@ Παρότι η πανδημία του κορονοϊού έχει υποχωρήσει αισθητά, η Ματίνα Παγώνη πυκνώνει τις εμφανίσεις της στα κανάλια και κάποιοι αρχίζουν να… ψυλλιάζονται ότι έχει βάλει πλώρη για τη Βουλή.
Οι υποψίες αυτές  ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι η δημοφιλής γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Λέσβο.
Όπως γράφτηκε και στον τοπικό τύπο, οι πρώτοι που «αγχώθηκαν» είναι οι τοπικοί βουλευτές και οι πολιτευτές οι οποίοι ξέρουν ότι η Παγώνη θα κάνει, ίσως και περίπατο, αν κατέβει υποψήφια στις επικείμενες εκλογές
Και μια… λεπτομέρεια: η κυρία Παγώνη έδωσε το πάρων και στο τελευταίο συνέδριο της Ν.Δ.

@ Από πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών κατοικιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου χαρακτηρίζεται το εννεάμηνο του 2022 σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Estate και του Παρατηρητηρίου Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE. 
Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής συναντάται μια αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών. Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%). Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση αλλά έμειναν στάσιμες.

@ Με μόνο την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα θα μπορούν σύντομα οι φοιτητές των ΑΕΙ να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέλαβε, κατόπιν σχετικού ανοιχτού διαγωνισμού, τη διασύνδεση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) του ΟΑΣΑ με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ακαδημαϊκής ταυτότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ).
Με την ολοκλήρωση του έργου οι φοιτητές ΑΕΙ θα μπορούν να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μαζί τους πλέον τη σχετική κάρτα του ΟΑΣΑ, αφού όλες οι λειτουργίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα έχουν ενσωματωθεί στην ακαδημαϊκή τους ταυτότητα.   
Πρόκειται για την πλέον πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο έργων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) που αναπτύσσει επιτυχώς τα τελευταία χρόνια η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

«Πλάτη» Αχτσιόγλου στις Ευρωεκλογές

Παρά την έκβαση της εσωκομματικής μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει παρών. Η πρώην υπουργός και συνιδρύτρια της Νέας Αριστεράς δε θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου στον...

Φόρτωση άρθρων...