Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η κυριαρχία Μητσοτάκη σκάει τη «φούσκα» του Κασσελάκη - Ο ημιθανής ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση

Διαφορές από 17 έως 19 μονάδες καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή υπέρ της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποδεικνύεται ότι η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος δεν έκανε... κλικ στην κοινωνία, αλλά τουλάχιστον, φαίνεται να συγκρατεί την ελεύθερη πτώση που είχε ξεκινήσει μετά τη συντριβή του Τσίπρα τον Μάιο και τον Ιούνιο.

loukas_georgiadis

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει γίνει ο κατακλυσμός του Νώε έχει σχεδόν ασήμαντες απώλειες, ενώ την ίδια στιγμή, ο κόσμος επιρρίπτει ευθύνες για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Δηλαδή, δεν φταίει το πρωτοφανές φαινόμενο των εχθρικών καιρικών συνθηκών στη φωτιά του Έβρου, ούτε τα 180 δισεκατομμύρια τόνοι νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και το πλέον προηγμένο κράτος στον πλανήτη δεν μπορεί να διαθέσει έξω από κάθε σπίτι ένα πυροσβεστικό για να σβήσει τη φωτιά ή να αντλήσει τα ύδατα. Ιδίως, αν η περιουσία μας βρίσκεται στη μέση του... πουθενά ή σε φαράγγι ή σε ραχούλα ή σε βουνοπλαγιά. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε 100 ελικόπτερα και 100 αεροπλάνα για να σβήσουν μια φωτιά, πέντε λεπτά μετά την εκδήλωση της. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα συμβεί κάτι που συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια, ούτε ότι σε δύο μέρες θα πέσει τόσο νερό, όσο πέφτει στη Γερμανία σε 2 χρόνια!

Επιπλέον, πρέπει να λέμε και ευτυχώς που έχουμε το 112, γιατί θα μιλούσαμε για εκατοντάδες ή και χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Βέβαια, μετά από τέτοια γεγονότα, ιδίως αν κυβερνά κάποιος που δεν έχεις ψηφίσει, οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Υπερτερούν η απογοήτευση και ο εκνευρισμός. Η κυβέρνηση έχει σημαντικά προβλήματα και πρέπει να διορθωθούν πολλά πράγματα. Σε σχέση με τις θεομηνίες, πρέπει και εμείς οι πολίτες να είμαστε προετοιμασμένοι, να ξέρουμε να αμυνθούμε και πάνω απ΄ όλα να ξέρουμε να προστατεύουμε τη ζωή μας και την περιουσία μας, έχοντας την ασφαλισμένη. Απλά πράγματα. Σίγουρα, εκτός από τις θεομηνίες, και τα... φάλτσα κάποιων υπουργών που έφυγαν, το μείζον ζήτημα είναι η ακρίβεια. Και αυτό όμως είναι σαν τα φυσικά φαινόμενα. Υπάρχει παντού σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση του.

Ας φύγουμε από τα... καιρικά, τα... βαρομετρικά και την ακρίβεια, που αφορούν την κυβέρνηση και τις απώλειες που καταγράφει και ας πάμε στο πολιτικό σκηνικό, μετά την επικράτηση Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις κατά σειρά των Opinion Poll, Alco, Metron Analysis και Pulse για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών Action 24, Alpha, MEGA και ΣΚΑΪ αντίστοιχα, δείχνουν τη χαώδη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τους άλλους, ή, αν προτιμάτε, ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τους άλλους. Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης κυριαρχούν, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ενότητας μετά την επικράτηση του... ουρανοκατέβατου Κασσελάκη, ενώ ούτε ένας στους δύο δεν θεωρεί πλεονέκτημα την εκλογή του. Η δημοφιλία του Κασσελάκη τον κατατάσσει στην τρίτη θέση, μετά τον Μητσοτάκη και τον... Κουτσούμπα (!), αλλά αν συνεχίσει έτσι, θα έχει την τύχη του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μητσοτάκης έστω και αν χάνει κάτι, ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν μπορεί να το καρπωθεί, ενώ αυτοί που έχουν κάθε λόγο να είναι κάπως ευχαριστημένοι είναι το ΚΚΕ του Κουτσούμπα και η Ελληνική Λύση του... μάγου Βελόπουλου! Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν σε νέα συρρίκνωση και το... ψώνιο ή οι αψυχολόγητες κινήσεις του Κασσελάκη, μαζί με τα νέα... ήθη που φέρνει με τον Τάιλερ, μάλλον προεξοφλούν χειρότερες ημέρες.

Χθες, ο νέος αρχηγός έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο STAR (της κρητικής οικογένειας Βαρδινογιάννη...), όπου είπε κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για τα πανεπιστήμια, αλλά από κει και πέρα ουσία μηδέν. Αν νομίζει ένας έξυπνος και προκομένος 35άρης ότι μπορεί να κερδίσει επειδή ήρθε ""φυτευτός", μάλλον πρέπει να ξέρει ότι θα βρεθεί προ οδυνηρών εκπλήξεων. Δεν πείθει και δεν μπορεί να πείσει με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι είναι αρχηγός σ΄ ένα κόμμα με μεγάλη τοξικότητα και περιβάλλεται από φυσιογνωμίες, οι οποίες απωθούν. Αν αργότερα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και αποδείξει ότι ξέρει να παράγει πολιτική, εδώ είμαστε για να πούμε και την καλή κουβέντα. Πάντως, προς το παρόν το... καρπούζι είναι μάπα!

Ας κρατήσουμε το στοιχείο ότι ο Κασσελάκης έχει τη μικρότερη δημοτικότητα νεοεκλεγμένου αρχηγού κόμματος, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον σε κόμμα εξουσίας κατά τις τελευταίες πολλές δεκαετίες. Όπως καταγράφεται σε μία από τις δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας είχε 65% όταν εξελέγη τον Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021. Ο Κασσελάκης που δεν έχει κλείσει ούτε 5 ημέρες αρχηγός έχει γύρω στο 30%! Ας εξετάσει το ενδεχόμενο να φταίει γι αυτήν την επίδοση το τοξικό όνομα ΣΥΡΙΖΑ και οι τοξικοί σύντροφοι που έχει δίπλα του...

Η κυριαρχία Μητσοτάκη, το σαμποτάζ των... συντρόφων στον Κασσελάκη και το αναπόφευκτο blame game με τον Ανδρουλάκη

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε ως στόχο τη συσπείρωση ενόψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών της μεταπροσεχούς Κυριακής, αλλά και του δευτέρου γύρου στις 15 Οκτωβρίου.

Προφανώς, το θέμα των καταστροφών από τις θεομηνίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε και το μήνυμα ότι δεν θα παρασυρθεί από κανέναν στην παροχολογία. Ευχαρίστησε δε τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές που δεν ασχολούνται με τον... Κασσελάκη, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν αποτελεί κάτι σοβαρό και για τον λόγο αυτό κινδυνεύει με εκφυλισμό.

Η ΝΔ δείχνει να μην ανησυχεί, περιμένοντας μεγαλύτερη ζημία για τον ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, ενώ στο ΠΑΣΟΚ χθες υπήρξαν... νεύρα και... κλάματα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Κασσελάκης σιγά σιγά διαμορφώνει μια πλατφόρμα απο-αριστεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας το σενάριο της συγχωνεύσεως δι απορροφήσεως του ΠΑΣΟΚ! Όπως κάνουν οι επιχειρήσεις δηλαδή! Όπως γράφαμε και χθες το πρόβλημα θα περάσει στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν καταγραφεί ως δεύτερη δύναμη στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Το στίγμα των πολιτικών κινήσεων θα καθορίσουν φυσικά και τα αποτελέσματα των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, ενώ περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εντός του Οκτωβρίου.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ξεκάθαρο ως προς τον πρώτο και τον κυρίαρχο, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς τον δεύτερο και τον τρίτο, καθώς προέρχονται από συγγενή ιδεολογικό χώρο. Επί της ουσίας το σκληρό "μπρα ντε φερ" Κασσελάκη-Ανδρουλάκη, μπορεί να εξελιχθεί προσεχώς σε μια μάχη όπου θα ισχύει το γνωστό "ο θάνατος σου, η ζωή μου"! Ο Ανδρουλάκης ποντάρει στο σαμποτάζ του Κασσελάκη από τους χαμένους της εσωκομματικής εκλογής και ο Κασσελάκης ποντάρει στη συμπίεση του Ανδρουλάκη, ως μη ικανού να ηγηθεί του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αισιοδοξεί, αν λάβουμε υπόψιν το ποιοτικό χαρακτηριστικό της Metron Analysis, σύμφωνα με το οποίο η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ! Το... ματς μόλις ξεκίνησε, οι δύο αντίπαλες ομάδες κατεβαίνουν επί της ουσίας στα... τυφλά και το παιχνίδι με τις... φλόγες οσονούπω αρχίζει!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Παραμένει πιστή στον αγώνα

Μπορεί ο φόβος για την κατακραυγή και η εντεινόμενη δυσπιστία για την λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα να μην άφησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κανένα περιθώριο να επιτρέψει στην Άννα ...

Φόρτωση άρθρων...