Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η ρέντα του Μητσοτάκη, πονοκέφαλος για τον Τσίπρα

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και η φθορά που παρουσιάζει τόσο ο ίδιος όσο και το κυβερνών κόμμα είναι απολύτως φυσιολογική.

Η Ελλάδα στις προσεχείς εκλογές έχει μια μοναδική ευκαιρία να βάλει στο περιθώριο τουλάχιστον για άλλες τέσσερα χρόνια, τους... μαθητευόμενους μάγους της αντιπολίτευσης που διεκδικούν και πάλι ρόλους, οι οποίοι δεν τους αρμόζουν και που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Ο σημερινός πρωθυπουργός ποντάρει σε ένα υψηλό ποσοστό στην αναμέτρηση της απλής αναλογικής, που θα του δώσει το εισιτήριο για διεύρυνση της επιρροής στις επαναληπτικές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες. Η χώρα θέλει σοβαρή διακυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία για να πάει παραπέρα. Αλλιώς, θα κάνει πολλά βήματα πίσω και θα γκρεμιστεί ό,τι έχουν χτιστεί τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Ο Μητσοτάκης φαίνεται ότι στην πορεία προς τις εκλογές έχει ρέντα, παρά τα πρόσκαιρα εμπόδια, λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, φαίνεται ότι θα γίνει ένα γενικό ξεκαθάρισμα, είτε με τη μη συμμετοχή κομμάτων που αποτελούν εγκληματικές οργανώσεις, είτε με υποθέσεις που μας απασχόλησαν επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Συνεπώς, ο Μητσοτάκης θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα θα έχει να κάνει με τη συνεχή φθορά των αντιπάλων του και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη, μέσω της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου.

Στην πορεία προς τις εκλογές φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή διαμορφώνει ένα γερό "οπλοστάσιο", ενόψει των προσεχών εκλογών. Για παράδειγμα, σε 10 μέρες θα φανούν οι πρώτες αυξήσεις των συντάξεων για το 70% των δικαιούχων, μετά από 12 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη βελτίωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ την 1η Απριλίου θα ισχύσει η νέα αύξηση στον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά αποτελούν ισχυρά όπλα, τα οποία ωστόσο, μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα ιδίως σε σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας που απασχολεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τους πολίτες.

Η ακρίβεια ιδίως στα τρόφιμα συνδέεται με τις τιμές της ενέργειας. Το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει θεαματικά στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2021, τον επόμενο μήνα η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα και το συνολικό ποσό της επιδότησης που θα δώσει ο προϋπολογισμός θα είναι αισθητά μικρότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο  προεκλογικός "κουμπαράς" θα γεμίζει συνεχώς. Προς αυτό συνηγορεί η εντυπωσιακή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 1,83 δισ. ευρώ το 2022, σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε διατυπωθεί στον προϋπολογισμό. Και αυτό, χωρίς ακόμη να προσμετρηθούν τα οφέλη από τις πληρωμές των φόρων έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τότε κλείνει η οικονομική χρήση του 2022.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε και τις συνεχείς θετικές διεθνείς αναφορές, στον τεράστιο γεωπολιτικό ρόλο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας. Η αναγνώριση ότι η Ελλάδα σώζει την Ευρώπη ή ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για τα ενεργειακά δρώμενα των επόμενων δεκαετιών, δείχνει την εξαιρετική αλλαγή σκηνικού για τη χώρα μας, σε σχέση με ελάχιστα χρόνια πριν. Ίσα ίσα που αυτό το νέο ευνοϊκό σκηνικό δεν πρέπει να πάει... στράφι στις προσεχείς εκλογές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντοπούλου: Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Δεν προσκαλούμε ακροδεξιά και ναζιστικά στοιχεία να μας ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα...

Κυβίστηση εξάδελφου Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

Σε κωλοτούμπα για την τοποθέτησή του για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, προχώρησε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Η Ελεονώρα Μελέτη μίλησε για όλα στον Νίκο Χατζηνικολάου: Γιατί θέλω να εκλεγώ ευρωβουλευτής της ΝΔ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» την Ελεονώρα Μελέτη. Η Ελεονώρα Μελέτη τόνισε αρχικά πως έχει τη στήριξη του άνδρα της και ότι αποφάσισαν από κοιν...

Φόρτωση άρθρων...