Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Η τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη στους επηρμένους, ο αγώνας τώρα δικαιώνεται για τον Μαραντζίδη, ξεπέρασε το εκλογικό σοκ ο Βενιζέλος, και ποιος «κλάδεψε» τον Φίλη

Παρασκήνιο

Σε κατάσταση κομματικού συναγερμού προσπαθεί να θέσει με κάθε μέσο, τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος αντίπαλος από τον οποίο κινδυνεύει η Νέα Δημοκρατία είναι ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ.
Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν, πως εφόσον η επόμενη Βουλή είναι επτακομματική, παρά την εφαρμογή του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταγράψει ένα ποσοστό άνω του 40% για να σχηματίσει μια ΙΣΧΥΡΗ όσο και ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ Κυβέρνηση. 
Η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου θα είναι διαφορετική, με αρκετές ιδιαιτερότητες και σε καμιά περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα (όχι βεβαίως για την πρωτιά) αλλά για μια ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

@ H χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Καθημερινή» και η κόκκινη γραμμή που τράβηξε ο νικητής των πρώτων εκλογών, απέναντι σε συμπεριφορές έπαρσης και αλαζονείας, που συνεχίζουν επιδεικνύουν διάφοροι «γαλάζιοι» παραγοντίσκοι, αποδεικνύουν την μοναδική ικανότητα του Μητσοτάκη να αντιλαμβάνεται προσωπικά και άμεσα τα όποια πιθανά πολιτικά τρωτά σημεία της πορείας της ΝΔ προς την δεύτερη τετραετία.
Μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε σαφές μήνυμα προς όλα τα στελέχη του κόμματος απαιτώντας εκλογική εγρήγορση και προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αλαζονείας.
Μάλιστα, πιο σαφής δεν γίνεται να ήταν: «Δεν πρόκειται να καβαλήσω το καλάμι».
Μια φράση που το copyright, σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική συμπεριφορά κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ  «ανήκει» στον Λυκαβηττό και πιο συγκεκριμένα στην στήλη (δείτε εδώ και εδώ). 
Η οποία στήλη, ως φαίνεται, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στα υψηλά «γαλάζια» κλιμάκια. 

@ Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται για τον Νίκο Μαραντζίδη, ο οποίος πλέον εντάσσεται στο στενό επικοινωνιακό επιτελείο του Τσίπρα, έχοντας κάποιο τμήμα ευθύνης στον εκλογικό σχεδιασμό, ή ότι έχει απομείνει από αυτόν, του ΣΥΡΙΖΑ.
«Διαβατήριο» για την αναβάθμιση Μαραντζίδη, αποτέλεσε προφανώς η πολιτική λύσσα που άγγιξε τα όρια της εμμονής με την οποία βρέθηκε απέναντι προσωπικά στον Kυριάκο Μητσοτάκη τον τελευταίο ειδικά χρόνο. 
Μάλιστα οι κακές γλώσσες λένε, πως αυτό το «φωτεινό» μυαλό εκ Θεσαλονίκης, «έφαγε» στην στροφή τον… Κοντιάδη, που διαγκωνιζόταν με τον Μαραντζίδη για το ποιος θα πραγματοποιήσει τις περισσότερες αντιΜητσοτακικές δημόσιες παρεμβάσεις.     

@ Μια από τις αρκετές περιπτώσεις αποτυχίας επανεκλογής που έντονα συζητήθηκαν ήταν αυτή του βουλευτή Νίκου Φίλη. Η αποτυχία πάντως ήταν διπλή: αφενός, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μία έδρα στην Α’ Αθηνών, κατακτώντας 3 αντί των 4 που είχε στην προηγούμενη Βουλή και ο Φίλης δεν ήταν στην πρώτη τριάδα. Όμως, δεν είναι καν... τέταρτος. Αντιθέτως, ο πρώην υπουργός Παιδείας, παρότι είχε κάνει καλή «κατεβασιά» στα ΜΜΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες των εκλογών και αποτελεί «σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πέμπτος, χάνοντας από την σκηνοθέτιδα Τζένη Αρσένη. Η Αρσένη, ταυτοχρόνως, ήταν υποψήφια και στις Ευρωεκλογές και σίγουρα δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «λαμπερών» υποψηφιοτήτων που εκτόπισαν παραδοσιακούς ΣΥΡΙΖΑίους. Κάτι άλλο έγινε και η στήλη γνωρίζει τί είναι αυτό: πληροφορίες επιμένουν ότι στην Κουμουνδούρου φοβούνταν ότι ο Φίλης θα ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους που θα έθετε ζήτημα ηγεσίας μετά την ήττα. Κάποιοι, λοιπόν, «προεδρικοί» πυρήνες στην Α’ Αθηνών φρόντισαν να κατευθύνουν την σταυροδοσία με τέτοιο τρόπο, ώστε να το «πληρώσει» ο πρώην υπουργός. Όπως και έγινε. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι ότι τις κομματικές οργανώσεις στην Α’ Αθηνών τις ελέγχει η «Ομπρέλα» -που είτε δεν κατάλαβε το παιχνίδι που παιζόταν με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, είτε δεν ήθελε να βάλει πλάτη για τον Φίλη...

@Παρεμπιπτόντως, έληξε και το silver alert για τον Βενιζέλο, ο οποίος «επανεμφανίσθηκε» μετά τις εκλογές με άρθρο του στα «Νέα» του Σαββάτου. 
Τελικά ξεπέρασε γρηγορότερα του αναμενομένου το σοκ των 20 μονάδων υπέρ του Μητσοτάκη, μάλλον γιατί είναι και «εκπαιδευμένος» στα χειρότερα. 
Με πιο ενδεικτική περίπτωση το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, επί προεδρίας του, τότε που κυριολεκτικά το ΔΙΕΛΥΣΕ και παραλίγο να το οδηγήσει εκτός Βουλής.  

@ Τα «φίδια» ζώνουν ήδη πολλούς στο ΠΑΣΟΚ, μετά την ειλημμένη απόφαση Ανδρουλάκη να αφήσει εκτός Βουλής τον Καστανίδη. Εάν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά φτάνοντας ή ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ (σενάριο διόλου απίθανο) το «μαγαζί» περνά οριστικά στα χέρια Ανδρουλάκη και οι μέρες για κάποιους πράσινους δεινόσαυρους είναι πλέον μετρημένες. 

@ Την ίδια στιγμή οι αναλυτές του κόμματος έχουν βάλει κάτω τα νούμερα της πρώτης Κυριακής και πιστεύουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να βελτιώσει αισθητά τα ποσοστά του στην Αττική τότε μπορούν να «χτυπήσουν» στα ίσα τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατακτήσουν την δεύτερη θέση.
Ιδιαίτερο παράλληλα ενδιαφέρον έχει η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων της πρώτης Κυριακής, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ κατάφερε και βγήκε δεύτερο σε έξι περιφέρειες.
Στο Λασίθι με 21,47% έναντι 17,76% του ΣΥΡΙΖΑ, στη Χίο με 19,30% έναντι 12,36% του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κιλκίς με 17,34% έναντι 13,63% του ΣΥΡΙΖΑ στη Δράμα με 16,93% έναντι 13,89% του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο με 21,47% έναντι 21,03%, και στη Λακωνία με 15,22% έναντι 13,79% του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε άλλες έξι περιφέρειες βγήκε τρίτο αλλά καταγράφηκαν απόλυτο ντέρμπι και πολύ μικρές διαφορές. 
Στο Ηράκλειο το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 21,81% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,93%, στα Δωδεκάνησα το ΠΑΣΟΚ 13,42% και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,89%, στη Λέσβο το ΠΑΣΟΚ 14,53% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,91%, στη Χαλκιδική το ΠΑΣΟΚ 14,03% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15,25%, στην Αργολίδα το ΠΑΣΟΚ 15,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,75% και στην Αρκαδία το ΠΑΣΟΚ 17,84% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19,13%.

@ Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στην Αττική όπου στην Α Αθηνών το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 6,70% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,55%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών το ΠΑΣΟΚ 7,42% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,76%,  στον Δυτικό Τομέα Αθηνών το ΠΑΣΟΚ 8,80% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22.71%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών το ΠΑΣΟΚ 7.54% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,54%,  στην Α Πειραιώς το ΠΑΣΟΚ 5,93%  και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,19%, στη Β Πειραιώς το ΠΑΣΟΚ 7.41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,75%, στην Ανατολική Αττική το ΠΑΣΟΚ 8,15% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,62% και στη Δυτική Αττική το ΠΑΣΟΚ 7,45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,20%. 
Τα μαθηματικά λοιπόν «λένε» πως εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ισχυρό ΔΙΨΗΦΙΟ ποσοστό και στην Αττική στις 25 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καθαρά δεύτερο κόμμα.

@ Θέμα χρόνου θεωρούν οι επενδυτές ομολόγων αλλά και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης την επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα μετά το θεαματικό εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής . 
Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις η χώρα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν απότην επενδυτική βαθμίδα από τρεις οίκους, Fitch, DBRS και Standard Poor's και το στοίχημα πλέον είναι ποιος είναι εκείνος που θα ανάψει το πράσινο φως για την ανάκτησή της. 
Το αποτέλεσμα των εκλογών φέρνει πιο κοντά μια αναβάθμιση της οικονομίας ακόμα και στις 9 Ιουνίου που είναι το επόμενο ραντεβού της ελληνικής οικονομίας με τον οίκο Fitch ο οποίος θα δημοσιεύσει την ετυμηγορία του λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές στη χώρα Παρατηρητές των αγορών ωστόσο εκτιμούν ότι θα αναβαθμιστούν μόνο οι προοπτικές της Ελλάδας από σταθερές σε θετικές κάτι που αποτελεί προοίμιο νέας αναβάθμισης καθώς οι οίκοι θα περιμένουν τα αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου. 
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη κάποια άλλη αξιολόγηση μέσα στο καλοκαίρι τα βλέμματα στρέφονται στις 8 Σεπτεμβρίου ως την πλέον πιθανή ημερομηνία αναβάθμισης. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βελόπουλος για επίθεση Φλώρου: Αδιανόητο, μειράκια του βίου της πολιτικής, να συμπεριφέρονται με βία

Ένα απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Κωνσταντίνος Φλώρος, γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γ...

Φόρτωση άρθρων...