Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η ανατροπή Ερντογάν οι απελπισμένοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι γαλάζιοι «καλαμοκαβαλάρηδες»,  ποιους ενοχλεί η πρωτιά Πιερρακάκη, και η «μάχη» Τσαπανίδου - Ακρίτα  

Παρασκήνιο

Ως γνωστόν ο «πνιγμένος απ τα μαλλιά πιάνεται» και αυτή η φράση ταιριάζει γάντι στους απελπισμένους της Κουμουνδούρου, που με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας ευελπιστούν ο Τσίπρας, όπως ο Ερντογάν, να τα καταφέρει και να κόψει πρώτος το νήμα.
Μάλιστα από χθες άρχισαν την γνωστή «καραμέλα» με τις δημοσκοπήσεις και την αποτυχία τους να προβλέψουν τον νικητή των Τουρκικών εκλογών συγκρίνοντας δύο παντελώς ανόμοια πράγματα. Αφού είναι γνωστή τοις πάσι, η δεδηλωμένη και διαχρονική αδυναμία των δημοσκόπων της Τουρκίας, να καταγράψουν την πολιτική συμπεριφορά ενός ανομοιογενούς , έως… χαοτικού, πολιτικά και γεωγραφικά εκλογικού σώματος που να μην ξεχνάμε αριθμεί και 60 εκατομμύρια ενεργούς ψηφοφόρους. 
Για αυτό και οι άστοχες συγκρίσεις δεν πείθουν πια ούτε τους πιο φανατικούς ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ

@ Από την άλλη βεβαίως στην Νέα Δημοκρατία, κάποιοι αλαζονικοί «καλαμοκαβαλάρηδες» οφείλουν να συμμαζευτούν και ακολουθώντας το παράδειγμα Μητσοτάκη να τα δώσουν όλα στην τελική ευθεία. Εντάξει η Νέα Δημοκρατία προηγείται και με διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό πρέπει να προκύψει και από τις κάλπες της 21ης Μάιου. Και μέχρι τότε ο κ....ος διαφόρων παραγοντίσκων της ΝΔ πρέπει να πάρει "φωτιά".    

@ Η καθαρή πρωτιά που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην Α΄ Αθήνας έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κάποιων παραδοσιακών παραγόντων της Δεξιάς, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να τον κοντύνουν.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το… καρτέλ που έχουν συγκροτήσει κάποιοι υποψήφιοι για να μοιράσουν τους σταυρούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρεθεί στην πρώτη θέση ο Πιερρακάκης.
Βέβαια μετά τη συμφωνία άρχισαν να σφάζονται μεταξύ τους γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και το καρτέλ πάει για διάλυση.

@ Όπως μαθαίνουμε ο υποψήφιος στην Ηλεία Δημήτρης Αβραμόπουλος παίζει «μπάλα» στην περιοχή με την εμπειρία που διαθέτει.
Έτσι μετά τη δυσαρέσκεια που  έβγαλε προς τα έξω ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ο οποίος αποκλείσθηκε από το γαλάζιο ψηφοδέλτιο, παρά τις διαβεβαιώσεις  ότι θα είναι μέσα, ο πρώην Επίτροπος επικοινώνησε μαζί του και έκλεισαν ραντεβού.
Όπως μάθαμε η συνάντηση πήγε καλά και δεν αποκλείεται ο Βασιλης Κοντογιαννόπουλος να στηρίξει την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου ο οποίος παρεμπιπτόντως κάνει μεγάλα σχέδια για το Νομό.

@ Εφόσον γίνουν δεύτερες εκλογές, η ΝΔ φιλοδοξεί να έχει και πάλι δύο βουλευτές σε μία δύσκολη γι’ αυτήν περιφέρεια, τη Β’ Πειραιώς. Εκεί μακράν πρώτος από το κυβερνών κόμμα θα είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μαθαίνω όμως ότι επαπειλείται μία ανατροπή, η οποία θα έχει ιστορικά χαρακτηριστικά. Ο εκ των μακροβιότερων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιάννης Τραγάκης, κινδυνεύει να χάσει την δεύτερη έδρα από τον Γιώργο Βρεττάκο, όποιος προέρχεται από τη νέα γενιά του κόμματος.

@ Ας ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά: θα πρέπει να... γκρεμίσει κάποιος φούρνος για να μην είναι στην επόμενη Βουλή η Πόπη Τσαπανίδου, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το εκλογικό μέτρο, ως γνωστόν, είναι 6,6% και αυτό σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ «πιάσει» 25%, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος θα βγει με το «σπαθί» της, ενώ ακόμη και με 22-23% και με αδιάθετο υπόλοιπο ποσοστό, έχει σίγουρη την ανάδειξή της σε βουλευτή. Παρά ταύτα, ένα... πουλάκι της στήλης στην Κουμουνδούρου επιμένει ότι η ευειδής εκπρόσωπος θα ήθελε κάτι καλύτερο από την τέταρτη θέση, για δύο λόγους: και για να... μην σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του, κατά το κοινώς λεγόμενον, αλλά και γιατί θεωρεί εαυτήν πιο προβεβλημένη δημοσιογράφο από την Έλενα Ακρίτα, που αναρριχήθηκε στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας...

@ Βεβαίως, η τοποθέτηση της Έλενας Ακρίτα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε μόνο νεύρα αλλά και.. ανακούφιση. Οι ανακουφισμένοι δεν είναι άλλοι από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, αφού αν προσετίθετο και η υποψηφιότητα της γνωστής δημοσιογράφου στις ούτως ή άλλως «μουσικές καρέκλες» που θα παίξουν πέντε συν ένας υποψήφιοι για... τέσσερις έδρες, τα πράγματα θα γίνονταν γκραν γκινιόλ. Σημειωτέον ότι στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει –όπως και τώρα- τέσσερις βουλευτές (εκτός αν κερδίσει τις εκλογές, και μάλιστα με διαφορά...) και οι ενδιαφερόμενοι είναι... σχεδόν 6: πέραν των νυν βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργου Κατρούγκαλου, στο ψηφοδέλτιο έχει προστεθεί και ο Πάνος Σκουρλέτης (κουβαλώντας και τους προσωπικούς μηχανισμούς που έχει φτιάξει από την εποχή που ήταν γραμματέας του κόμματος) αλλά και η γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου, που έχει αρκετές πιθανότητες να κάνει την έκπληξη. Αν, λοιπόν, όλοι αυτοί είχαν να αντιμετωπίσουν και την Ακρίτα, τα πράγματα θα ήταν εκρηκτικά...

@ Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως  το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιστρέφει δυναμικά στην Κρήτη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις και στοίχημα της ηγεσίας είναι η ανατροπή των συσχετισμών στις εθνικές εκλογές με τον επαναπατρισμό δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στο Ηράκλειο.  Άλλωστε, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Κρήτης αποτελούσε ένα από τα πιο ισχυρά «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ την εποχή της παντοδυναμίας του.
Το ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση του 2012 είχε κερδίσει μια έδρα και η Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξεί ότι στις επικείμενες εκλογές θα βγάλει και δεύτερη.
Κομβικό σημείο του εγχειρήματος και κρίσιμο για την επιτυχία του αναδεικνύεται το
ψηφοδέλτιο που αποτελείται από ισχυρούς παίκτες και προσωπικότητες με ισχυρά
ερείσματα στην τοπική κοινωνία, καθώς και με πολλά φρέσκα πρόσωπα, όπως ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης, ο Λάμπρος Βαμβακάς, η Ελένη Μαραγκάκη και ο Φραγκίσκος Λαμπρινός, που διατηρεί στενούς συνεκτικούς δεσμούς με τους «προεδρικούς» του Ηρακλείου.

@ Περισσότερα από 22 δισ. ευρώ δανεισμού επέστρεψαν το τελευταίο έτος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος Απριλίου περιορίστηκε στα 28,273 δισ. ευρώ από 50,823 δισ. ευρω που ήταν την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που οφείλεται στο "τέλος του φθηνού χρήματος" που σηματοδότησαν οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ, από τον περασμένο Ιούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2022 έως τον φετινό Μάιο, τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης (3,75%) Παράλληλα, τον Οκτώβριο του 2022 η ΕΚΤ αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους των πράξεων TLTRO III και να αναπροσαρμόσει τον εκτοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών.

@ Νέα ισχυροποίηση των μεγεθών της την επόμενη τετραετία αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς θα ωφεληθεί σε εντυπωσιακό βαθμό από την αύξηση των επενδύσεων στα 120-150 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα κεφάλαια, όπως τόνισε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, θα αλλάξουν την εικόνα της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Το μεγαλύτερο ποσό των επενδύσεων αυτών θα διοχετευτεί στον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές. Μοχλός ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", αλλά και του ΕΣΠΑ. 

@ Ραγδαία είναι η ανάπτυξη του Ομίλου εταιρειών Sunlight, που ανήκει στον Όμιλο Olympia του Παναγιώτη Γερμανού, καθώς ήδη μετράει 15 εργοστάσια σε Ελλάδα και εξωτερικό και 5 ερευνητικά κέντρα, στα οποία εργάζονται 3.100 εργαζόμενοι. Επιπλέον, με βάση τις νεότερες εξελίξεις, η εταιρεία πρωταγωνιστεί στον κλάδο της βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης, τον πρώτο που εξηλεκτρίστηκε, ενώ το 80% των περονοφόρων της ενδο-εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως να λειτουργεί με μπαταρία. Η Sunlight Group εστιάζει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή προϊόντων μολύβδου-οξέος και επενδύοντας στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου, την οποία "τρέχει" μια ομάδα 200 επιστημόνων. Τέλος, η διοίκηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας λιθίου της Ξάνθης, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κυβίστηση εξάδελφου Κασσελάκη για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών - «Δεν τις θέλουμε», λέει τώρα

Σε κωλοτούμπα για την τοποθέτησή του για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών μετά τον αποκλεισμό του κόμματος από τις ευρωεκλογές, προχώρησε ο ξάδερφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη

Δριμεία επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στα όσα καταλόγισε ο Πρωθυπουργός κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργ...

Φόρτωση άρθρων...