Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Η τραπεζική κρίση και οι παρενέργειες στην Ελλάδα

Αντιμέτωπο με την τέλεια καταιγίδα κινδυνεύει να βρεθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία ανάκαμψη και ανάβοντας... φωτιές σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η Ελλάδα δεν είναι εκτεθειμένη άμεσα σε αυτήν την τραπεζική κρίση, αλλά μπορεί να εκτεθεί έμμεσα και μάλιστα γράφοντας μεγάλο κόστος από τη στιγμή που όλοι οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι θα εγγράφουν ζημιές ή μείωση των κερδών τους.

Κίνδυνος για τις καταθέσεις δεν υφίσταται, το Ελληνικό δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, οι δανειακές ανάγκες είναι πολύ μικρές (15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν αντληθεί τα 7,5 δισ. ευρώ), οι τράπεζες είναι καλά θωρακισμένες καθώς έχουν ενισχύσει την κερδοφορία τους και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό.

Όπως δήλωσε χθες στον λογαριασμό του στο Τικ Τοκ, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τις καταθέσεις, καθώς αυτές είναι εγγυημένες έως τα 100.000 ευρώ. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος, το 99,4% των καταθετών είναι κάτω από αυτό το ποσό, ενώ δεν υπάρχει και θέμα να ζήσουμε στιγμές σαν το καλοκαίρι του 2015, μπροστά στα ΑΤΜ.

Άλλωστε, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν υποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρήμα σε φυσική μορφή, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανοικτή γραμμή διοχέτευσης ρευστότητας από την ΕΚΤ, εφόσον χρειαστεί κάτι τέτοιο. Οι Ελληνικές τράπεζες από το 2019 έως σήμερα έχουν επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα. Μέχρι εδώ όλα καλά...

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν γίνεται να αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχουν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς και οι εγχώριοι όμιλοι, οι οποίοι θα κάνουν... κράτει, εάν η παγκόσμια οικονομία κινείται σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας. Επενδύσεις θα ανασταλούν, η χρηματοδότηση μέσω δανείων είναι απαγορευτική, ενώ όταν το κλίμα χαλάει, τότε η... παγωμάρα μεταφέρεται και στις επιμέρους αγορές, επηρεάζοντας τη ζήτηση για ακίνητα, για αγορές, για διακοπές κ.ο.κ.

Εξυπακούεται ότι αν συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα και το προσεχές διάστημα, θα έχουμε ζητήματα με τις εξαγωγές μας, καθώς και με τη φετινή τουριστική κίνηση και τη διάθεση των επισκεπτών να δαπανήσουν χρήματα. Όταν έξω έχει μπόρα, κοιτάζεις να προφυλαχθείς με κάθε τρόπο. Όποιος είναι έξω την ώρα της μπόρας, τότε ο σώζων εαυτόν σωθήτω...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...