Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, τι θα γίνει με τους αναποφάσιστους και η πολυδιάσπαση της ψήφου

Front Lines

- Τα πρώτα μηνύματα στέλνουν οι πολίτες μέσα από τις τελευταίες μετρήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και την απώλεια τόσο πολλών ανθρώπινων ζωών. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει φθορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει κέρδη ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως σε κάθε περίπτωση η διαφορά βαίνει μειούμενη. Έχει δε ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η πορεία των πραγμάτων τις επόμενες εβδομάδες μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. 

- Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθούμε σε δύο σημεία: πρώτον ότι η δεξαμενή των αναποφάσιστων φουσκώνει πάρα πολύ, αφού ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών αποστασιοποιείται και περιμένει. Το πως αυτό θα συμπεριφερθεί, όσο περνά ο χρόνος και πλησιάζουμε στην κάλπη, ο χρόνος θα δείξει. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο και για την Κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση να τους διεκδικήσουν.        

- Το δεύτερο σημείο αφορά στα μικρότερα κόμματα δεξιά και αριστερά που φαίνεται να κερδίζουν. Η πολυδιάσπαση της ψήφου είναι γεγονός και είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα κόμματα εξουσίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως αν η τάση αυτή κυριαρχήσει, τότε τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή είναι περισσότερα. Γι’ αυτό και το σενάριο αυτοδυναμίας απομακρύνεται και ξεκινούν εκείνα για την επόμενη κυβερνητική μέρα.

- Την ίδια ώρα η Ευρώπη έχει αποφασίσει να επαναφέρει την τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2024. Η περίοδος της πανδημίας και της χαλάρωσης έχει περάσει και η κάθε χώρα τώρα καλείται να ακολουθήσει ένα ορθολογικό δρόμο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Οι παροχές από την επόμενη χρονιά θα είναι λελογισμένες και περιορισμένες, γι’ αυτό και στην Ελλάδα οι επερχόμενες εκλογές θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για το κάτι παραπάνω.   

- Το κλίμα στην Ευρώπη έχει βαρύνει από τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Στη Γαλλία οι απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζονται, τα συνδικάτα κοντράρονται με την Κυβέρνηση και πολύς κόσμος κατεβαίνει καθημερινά στους δρόμους. Στην Αυστρία το μεταναστευτικό κυριαρχεί ως θέμα, αλλά όλα δείχνουν πως θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών του 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά Φαραντούρη: Προσβάλλει τους ανώτατους δικαστές

Σκληρή απάντηση έδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον Νίκο Φαραντούρη για τις δηλώσεις του σύμβουλου ευρωπαϊκής πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, που μετ...

Επιμένει ο Φαραντούρης: Ευχής έργον να παραιτήσει η Ευρωπαία εισαγγελέας την κυβέρνηση εάν συσκοτίζει σκάνδαλα

Σε επανάληψη της δήλωσής του που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις προχώρησε ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης το πρωί της Πέμπτης λέγοντας στον ΣΚΑΪ ότι είναι «ευ...

Φόρτωση άρθρων...