Παρασκευή
23 Φεβρουαρίου 2024

Κατρίνης: «Ούτε μια λέξη από τον Πρωθυπουργό για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των αδύναμων δανειοληπτών μίλησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αφήνοντας αιχμές κατά της Κυβέρνησης. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε:

«Ήταν απογοητευτικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τους αδύναμους δανειολήπτες, τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, στις εξαγγελίες που έκανε στην Κοζάνη, παρά το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που έχει προκληθεί στην κοινή γνώμη.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, το 2010 ψήφισε το ν. 3869/2010 (νόμο «Κατσέλη») που προστάτευσε ουσιαστικά την πρώτη κατοικία, παρότι είχε να αντιμετωπίσει την πιο σκληρή τρόικα στη δίνη των μνημονίων.

Επιπλέον, θυμίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν ψήφισε τον νόμο «Κατσέλη» το 2010, αλλά τον αντικατέστησε το 2019 και ουδέποτε έχει ζητήσει την επαναφορά του, παρότι -και παρά τις όποιες διαφωνίες- κατά κοινή παραδοχή ήταν το μοναδικό αποτελεσματικό πλαίσιο της κύριας κατοικίας στην Ελλάδα.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία με τον δικό της πτωχευτικό νόμο το 2020 κατάργησε οριστικά και οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ με βάση την δική της πλατφόρμα, σήμερα στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί ως ευάλωτοι δανειολήπτες 20 μόλις άτομα (!).

Άρα για την κυβέρνηση, σήμερα υπάρχουν μόνο είκοσι ευάλωτοι δανειολήπτες στη χώρα, ενώ το 2022 αναρτήθηκαν 39.000 πλειστηριασμοί και το 2023 θα αναρτηθούν ακόμη 50.000.

Το ΠΑΣΟΚ, το μόνο κόμμα που προστάτευσε την πρώτη κατοικία, έχει καταθέσει τροπολογίες και προτάσεις νόμου για:

  • την επαναφορά του Ν.3869/2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,
  • αγορά του δανείων από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds,
  • την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,
  • την επιβολή κανόνων λειτουργίας στα funds, ώστε να σταματήσουν να λειτουργούν ασύδοτα,
  • τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο,
  • την εξάντληση αριθμού δόσεων για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.

Αυτές τις προτάσεις τις έχουμε καταθέσει, θα τις ξανακαταθέσουμε άμεσα και θα καλέσουμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να πάρουν θέση».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όταν το «Καρφί» αποκάλυψε από το περασμένο Σάββατο την απόλυση του Τεμπονέρα από τον Κασσελάκη (εικόνα)

Στο ναδίρ είναι οι σχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με το στέλεχος του κόμματός του, Διονύση Τεμπονέρα. Τελευταίο επεισόδιο της θυελλώδους σχέσης τους φέρεται ...

Κωνσταντοπούλου: «Πόρτα» στον Κασσελάκη που την κάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην πρόσκληση του Στέφανου Κασσελάκη για να πάει και να μιλήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει ότι δε...

Φόρτωση άρθρων...