Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Mια... γαργαλιστική δημοσκόπηση με πολλά «πικάντικα»!

Παρασκήνιο

Χθες δημοσιοποιήθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, η οποία, λέει τα ίδια πράγματα σε σχέση με τις άλλες, αλλά, "αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες", σύμφωνα με το γνωστό ρητό!

Η δημοσκόπηση, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", καταγράφει ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 17,7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φυσικά δεν είναι... είδηση. Σύμφωνα με τη μέτρηση της εταιρείας, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,1%, το ΠΑΣΟΚ 13%, η Ελληνική Λύση 10,3%, το ΚΚΕ 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, η Νέα Αριστερά 4%, η Νίκη 3,5%, οι Σπαρτιάτες 3,5% και οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου 2,8%, κάνοντας ωστόσο, τη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ. Και εδώ δεν προκύπτει κάτι καινούριο, πλην ενδεχομένως του διψήφιου ποσοστού της Ελληνικής Λύσης.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Στην ερώτηση "αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε", η ΝΔ λαμβάνει 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5%, η Ελληνική Λύση 10,6%, το ΚΚΕ 9%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Νέα Αριστερά 4,1%, η Νίκη 3,5% και οι Σπαρτιάτες 2,8%. Άρα, αν γίνονταν εθνικές εκλογές σήμερα, η Νέα Δημοκρατία θα κατέγραφε μια διαφορά 19,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα είχαμε οκτακομματική Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έβγαινε αυτοδύναμη και θα έπρεπε να συμμαχήσει με κάποιο από τα άλλα κόμματα, κάτι που θα οδηγούσε σε αδιέξοδο και φυσικά σε αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας, αφού δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο.

Στο ερώτημα για την άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31% και ακολουθούν οι Δημήτρης Κουτσούμπας με 20% και τρίτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 19%, αποτελώντας την έκπληξη της δημοσκόπησης. Να, ένα "πικάντικο" εύρημα, το οποίο δεν έχουμε δει σε άλλες δημοσκοπήσεις. Όσο για την τέταρτη θέση, σ΄ αυτήν περνάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 17%, αφήνοντας πίσω τον Ανδρουλάκη με 14% και τον Κασσελάκη με 12%. Είναι και αυτό ένα πολύ "πικάντικο" εύρημα της δημοσκόπησης! Συνεπώς, ο... showman Κασσελάκης ζητώντας πρόωρες εκλογές, εκτός από το... επταχίλιαρο που θέλει να καβατζώσει, επί της ουσίας, ποντάρει στην ακυβερνησία. Από τη μία στοχεύει να μην είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη, πιστεύει ότι αυτός μπορεί να ηγείται ενός... τσίρκου 4-5 κομμάτων για να κυβερνήσουν την Ελλάδα! Μάλλον αυτός ο... ουρανοκατέβατος τύπος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει πολλούς ηλίθιους και γελοίους, οι οποίοι μπορούν να του βάλουν πλάτη για να επιτύχει τους στόχους του!

Πάμε να δούμε όμως, μερικά "πικάντικα" σχετικά με το ενδεχόμενο διακυβέρνησης από κόμματα, πλην Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραττε με το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά (σενάριο εισόδου στη Βουλή), δεν θα έφταναν ούτε τους 120 βουλευτές. Μπορεί να έπιαναν τους 150 βουλευτές, αν η Ελληνική Λύση έπαιρνε πάνω από 10%. Και πάλι η αυτοδυναμία θα ήταν οριακή. Το σενάριο αυτό φυσικά είναι από άλλον... πλανήτη. Άρα, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για σενάριο ακυβερνησίας και μεγάλης οπισθοχώρησης για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες. Άρα, όλοι όσοι "πουλάνε" αντι-μητσοτακισμό, παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς χωρίς τη Νέα Δημοκρατία και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και η αντίδραση των αγορών και των εταίρων θα ήταν πολύ βίαιη, έναντι του αντιμητσοτακικού τσίρκου!

Εξάλλου, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis καταγράφει τα θέματα που "καίνε" αυτή τη στιγμή τους πολίτες, δημιουργώντας νέα δεδομένα και επιβάλλοντας επί της ουσίας αλλαγή τακτικής από τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση. Κατά σειρά σπουδαιότητας το πρώτο θέμα εννοείται ότι παραμένει η ακρίβεια, η οποία αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα από το 64% των πολιτών. Ακολουθούν η εγκληματικότητα και η υγεία με 26%, η Παιδεία με 19%, οι μισθοί με 18%, η ανεργία και η οικονομική ανάπτυξη με 13%.

Τα παραπάνω ευρήματα υποβαθμίζουν θεαματικά τα ζητήματα των Τεμπών και των υποκλοπών. Θα λέγαμε ότι αυτά τα δύο θέματα, ελάχιστα έχουν προσφέρει ιδίως στους δύο βασικούς αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική τους κατά την τελευταία περίοδο, έπεσε στο κενό, καθώς η μονοδιάστατη εμμονή τους σε αυτά, αποδεικνύει ότι δεν διαθέτουν σχέδιο και δεν μπορούν να πείσουν το εκλογικό σώμα, ότι αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Με τα τραγικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του Κασσελάκη, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρουλάκη, ο Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται... άνετος έως το 2027, όταν θα γίνουν οι εκλογές! Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εναλλακτική "λύση" απέναντι στον Μητσοτάκη, οδηγεί σε χάος, ανασφάλεια, περιπέτεια και χασούρα. Απλά πράγματα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δεν βγαίνουν στη «σύνταξη» Φίλης και Σταθάκης

Η συμπερίληψη ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Σταθάκης, στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, αποτελεί δίκοπο μαχαίρι: και αυτό διότι από τη μία η ...

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά πρέπει να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα στην κάλπη για το Μάτι

"Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχ... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα...

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο

Την τελευταία μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη για την τρέχουσα σεζόν παρακολούθησε προχθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης με το σύζυγό του,...

Φόρτωση άρθρων...