Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Nίκη της ΝΔ και επενδυτική βαθμίδα «βλέπει» η JP Morgan, ο Μητσοτάκης και τα εκλογικά σενάρια του Ιανουαρίου και ο μεγάλος κίνδυνος για Ανδρουλάκη

Παρασκήνιο

Την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 πιθανολογεί για την Ελλάδα η JP Morgan, ενώ εκτίμησε ότι οι εκλογές του επόμενου έτους ναι μεν θα δημιουργήσουν πολιτικό ρίσκο, αλλά θα είναι περιορισμένο.
Το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αναμένει να πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση της συνέχισης της τρέχουσας, εποικοδομητικής όπως την αποκάλεσε, πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, υπάρχει κίνδυνος για μία μεγάλη διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, προβλέπει βάσει των δημοσκοπήσεων που μοιάζουν με τις εκλογές του 2019, ότι η Νέα Δημοκρατία θα επικρατήσει και έτσι να συνεχίσει την ίδια πολιτική ατζέντα.

@ Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός χθες από την Πάτρα επέμεινε πως οι εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της τετραετίας, επιχειρώντας ουσιαστικά να κλείσει την μεγάλη κουβέντα που ήδη γίνεται στα πολιτικά – δημοσιογραφικά γραφεία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις αρχές του νέου χρόνου. 
Παρότι ο πρωθυπουργός πολύ δύσκολα αλλάζει γνώμη, ειδικά για τόσο μείζονα ζητήματα, είναι δεδομένο πως έχει δεχθεί κύμα εισηγήσεων το τελευταίο διάστημα, από πρόσωπα που εκτιμά την άποψη τους, να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία. 
Σημαντικό μάλιστα επιχείρημα αυτών που εισηγούνται εκλογές τον Ιανουάριο, είναι η μικρή αλλά σταθερή μείωση της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το καλοκαίρι. 
Το εύλογο αντεπιχείρημα της πλευράς Μητσοτάκη βεβαίως είναι, πως η ανεπαίσθητη φθορά της ΝΔ, που είναι παντελώς δυσανάλογη του κύματος των δήθεν «αποκαλύψεων» για τις υποκλοπές, μπορεί να ξεπερασθεί με την προβολή του κυβερνητικού έργου και της θετικής ατζέντας.
Πάντως όλα πλέον δείχνουν να είναι ανοιχτά, ειδικά μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα τέλη Δεκεμβρίου.

@ Και μιας και αναφερθήκαμε σε δημοσκοπήσεις, η χθεσινή του Pulse για τον ΣΚΑΙ, προκάλεσε όπως μάθαμε μεγάλη αναταραχή στην Χαριλάου Τρικούπη. 
Ειδικά οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των υποκλοπών, την ανάγκη αυτοδύναμης Κυβέρνησης αλλά και η εικόνα για τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς είναι παντελώς απογοητευτική για το Κίνημα Αλλαγής.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πρώτον η υπόθεση των υποκλοπών αξιολογείτε από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ως παντελώς ήσσονος σημασίας. Δεύτερον η πλειοψηφία  όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ το 2019, τάσσεται καθαρά ΥΠΕΡ των αυτοδύναμων Κυβερνήσεων, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την Κεντροαριστερά και τον επικεφαλής της, ο Τσίπρας εμφανίζεται να επικρατεί καθαρά έναντι στου Ανδρουλάκη.
Το έχουμε ξαναγράψει, μέσα στο σκηνικό της άγριας πόλωσης που θα έχουμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

@ Σε φουλ ρυθμούς εκλογών κινείται η Πειραιώς, ύστερα από την εντολή ενεργοποίησης της που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώνονται  βιογραφικά για τα γαλάζια ψηφοδέλτια προκειμένου να γίνουν οι τελικές επιλογές των προσώπων που θα τα στελεχώσουν.
Με τη μόνη διαφορά αυτή τη φορά λένε ότι θα γίνει πιο προσεκτική δουλειά απ ότι στο παρελθόν για να μην ενταχθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια νέοι …Πάτσηδες. 
Μέχρι στιγμής μικρό προβάδισμα έχουν όσοι συμμετείχαν στις εκλογές του 2019 και πήγαν σχετικά καλά στην σταυροδοσία. Δηλαδή δεν πάτωσαν…
Πάντως σε αυτό το επίπεδο δεν έχουν κλειδώσει πολλά ονόματα, γι αυτό και όσοι «πιστοί» προσέλθετε…

@ Μεγάλη καμπάνια για τους ομογενείς  ετοιμάζει το Μαξίμου με σκοπό να ενθαρρύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να έχουν δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Στην Ελλάδα το προεκλογικό κλίμα έχει ανάψει για τα καλά, αλλά στο εξωτερικό σχεδόν κανείς από τους ομογενείς δεν ασχολείται και αυτό προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση που ανέλαβε τη σχετική πρωτοβουλία.
Να θυμίσουμε ότι ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στις εθνικές εκλογές υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

@ Όλο και περισσότερο ακούγεται στην Κουμουνδούρου το όνομα της Αχτσιόγλου για διάδοχη κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στις επερχόμενες εκλογές.
Οι κακές γλώσσες του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν το σχετικό αφήγημα ότι ναι μεν παίζει για αρχηγός, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ρένας Δούρου στη Δυτική Αθήνα.
Αν η πρώην υπουργός βγει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης αυτόματα οι μετοχές θα ανέβουν…

@ Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν με πολύ θετικό τρόπο –για να το πω κομψά...- τις διάφορες- «μετεγγραφές αεροδρομίου», όπως υποτιμητικά σχολιάζουν τους «τεχνοκράτες» που έχει δίπλα του ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως, υπάρχει ένας εκ των μελών του «think tank» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως τους ΣΥΡΙΖΑίους: ο λόγος για τον καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος πλασάρεται πολύ στα ΜΜΕ για να μιλήσει για την ενέργεια (εξάλλου είναι ειδικός περί τα ενεργειακά) και κατηγορείται ότι απλώς προωθεί την υποψηφιότητά του για τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς. 

@ Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που βάλλουν σε βάρος του τον κατηγορούν ότι επιχειρεί να «επιβάλει» την παρουσία του δια της προεδρικής στήριξης, εικάζοντας ότι «αποκλείεται να βγαίνει ξαφνικά σε τόσα κανάλια χωρίς να έχει πάρει μερικά τηλέφωνα η Κουμουνδούρου». Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει «κόψει» τη συζήτηση κάθε φορά που έρχεται αντιμέτωπος με υπονοούμενα σε βάρος του Φαραντούρη, υπενθυμίζοντας στους συνομιλητές του ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς ήταν ο μόνος που δεν τού έχει ζητήσει εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας –σε αντίθεση ακόμη και με «μπαρουτοκαπνισμένους» ΣΥΡΙΖΑίους. 

@ «Πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την TotalEnergies για την προμήθεια δύο φορτίων LNG ύψους 10 TWh τον μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξασφαλίζουν τη χώρα μας ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», επισήμανε ο Κ. Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην παρέμβασή του στο Athens Investment Forum 2022.
Ειδικότερα για τις τιμές του φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξήγησε ότι μεσοπρόθεσμα θα επανέλθουν στα ιστορικά τους επίπεδα και αυτό γιατί ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις και νέα κοιτάσματα αναπτύσσονται σε όλον τον κόσμο. Υπογράμμισε δε τον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.
Όσον αφορά το μέτρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι αφορά ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποια χώρα αντιμετωπίσει έκτακτη και μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου, έχει όμως και προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας να αποτρέψει τον πανικό στις αγορές, ενώ εκπορεύεται από τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΕ.

@ Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των retail δραστηριοτήτων και η σταθερά δυναμική ανάπτυξη των online δραστηριοτήτων ήταν οι καταλύτες για τις ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο του 2022, όπως σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου στους αναλυτές.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) για το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 1,398 δισ. ευρώ (+34,4% ετησίως). Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του εννεάμηνου διαμορφώθηκαν στα 533,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 285,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 40,4% και 60,3% αντίστοιχα, σε σχέση με το εννεάμηνο του 2021. Σε επίπεδο γ΄ τριμήνου, τα GGR ανήλθαν σε 498,8 εκατ. ευρώ (+6,1%), τα EBITDA έφτασαν στα 197,6 εκατ. ευρώ (+12,9%) και τα καθαρά κέρδη στα 118,5 εκατ. ευρώ (+19,4%).
Όπως σχολίασε ο Jan Karas, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, οι δραστηριότητες της εταιρείας συνέχισαν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, σε μια περίοδο περιορισμένης καταναλωτικής δαπάνης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο ΟΠΑΠ προσφέρει προσιτή διασκέδαση για όλους. Επιπλέον, η διοίκηση της εταιρείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θετική δυναμική που έχει αποτυπωθεί, θα οδηγήσει σε ένα δυνατό φινάλε για την εφετινή χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε σε αναβάθμιση του στόχου για τα EBITDA του 2022, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθούν πέριξ των 720 εκατ. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γραμμένος για την επίθεση από τον Φλώρο: «Δέχθηκα γροθιές – Με έπιασε από τον λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα»

«Δεν έχω να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, λίγο μετά την κατάθεσή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔ...

Η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Ζάκυνθο για την επαναλειτουργία του Λυκείου Ελληνίδων

Στη Ζάκυνθο βρέθηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη με αφορμή πρόσκληση που έλαβε από το Λύκειο Ελληνίδων Ζακύνθου, το οποίο επαναλειτουργεί για πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες διακοπής των δρα...

Φόρτωση άρθρων...