Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Νόμο και Τάξη χωρίς αστερίσκους επιθυμούν οι Κεντρώοι, οι γκρίζες ζώνες των δημοσκοπήσεων και το εκλογικό ποσοστό που θα «τελειώσει» τον Τσίπρα

Παρασκήνιο

Στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και της πάταξης της εγκληματικότητας φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο πρωθυπουργός, εξου και η πρόσφατη επίσκεψη του στην Κατεχάκη και η ομιλία του στα στελέχη της ΕΛΑΣ.
Κατά κύριο λόγο η πολιτική της κυβέρνησης, στο διάστημα της θητείας της ήταν προσανατολισμένη στην περαιτέρω διείσδυση της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου, που έχει μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη, διεκδικούμενη επίσης από  το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. 
Aλλά σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ είναι αποφασισμένος να παίξει «δυνατά» και στο παραδοσιακό ακροατήριο του, δίνοντάς έμφαση στα θέματα της ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. 
Παράλληλα το Μαξίμου έχοντας ξεπεράσει, χωρίς απώλειες, το πρόβλημα των υποκλοπών που στη αρχή του ταρακούνησε το «σύστημα», κοίταξε  προς τα δεξιά του και είδε το «παιχνίδι» των όμορων κομμάτων με τα θέματα της εγκληματικότητας αλλά και διαρροές…
Μικρές μεν αλλά ίσως κρίσιμες για το στοίχημα της αυτοδυναμίας και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του.

@ Μέχρι και οι πέτρες της Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα, οι πρώτες εκλογές αυτές της απλής αναλογικής θα κρίνουν τα πάντα. 
Σε περίπτωση κατά την οποία το κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ένα ποσοστό της τάξεως του 26%, τότε αρχίζουν τα όργανα.
Γιατί στις δεύτερες εκλογές είναι σίγουρο ότι θα υποστεί πανωλεθρία, αφού πλέον θα είναι ορατό σε κάθε πολίτη ότι το κόμμα αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετεξελιχτεί σε πλειοψηφικό ρεύμα.
Αυτό σημαίνει ότι χάνει την κυριαρχία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς και για λόγους επιβίωσης θα επιστρέψει και πάλι στον ριζοσπαστικό λαϊκισμό για να συγκρατήσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέπει να βρίσκεται στη Βουλή.

@ Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων χρησιμοποιούν την ίδια επιστημονική μέθοδο, για να σταθμίσουν το δείγμα και να προβλέψουν τη δύναμη των κομμάτων.
Γι΄ αυτό τα αποτελέσματα των γκάλοπ είναι σχεδόν ίδια με μικρές αποκλίσεις.
Κανείς δεν αμφιβάλλει για την ακρίβεια των μετρήσεων.
Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει αυτό το παραμύθι, γιατί τα ίδια ποσοστά εμφανίζουν και οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιεί φιλική προς την Κουμουνδούρου εταιρεία.
Το πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις είναι η έλλειψη συμμετοχής ενός κρίσιμου ποσοστού πολιτών.
Ειδικά οι ηλικίες από 18 έως 35 δεν απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσκόπων.
Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτή μια γκρίζα ζώνη για την οποία κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την πολιτική της συμπεριφορά.
Αν αυτό το κρίσιμο ποσοστό αντί να απέχει, αποφασίσει να συμμετέχει στις εκλογές ψηφίζοντας αντισυστημικά, τότε μπορεί ακόμη και να ισοπεδώσει το πολιτικό σύστημα.

@ Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και της ευρωβουλευτίνας και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.
Όπως πληροφορούμαστε, η προσπάθεια προσέγγισης των δυο πλευρών δεν καρποφόρησε και πλέον δεν κρατούν καν τα στοιχειώδη προσχήματα. 
Για του λόγου το αληθές, απλά αναφέρουμε ότι Νίκος Ανδρουλάκης παρευρέθη στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, δίχως να έχει δίπλα του την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

@ Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τη συγκρότηση γαλάζιου ψηφοδελτίου Επικρατείας στη ΝΔ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει έτοιμη λίστα και έχουν ξεκινήσει επαφές από τον πρωθυπουργό και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν ότι όλα τα σχετικά γραφόμενα είναι μυθεύματα. Και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημά μετα τα Χριστούγεννα. 
Μάλλον μετα την άνοδο του σε κάποιο βουνό για βαθιά περισυλλογή, συμπληρώνουμε εμείς.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο από  τα ονόματα των σημερινών βουλευτών επικρατείας ανοιχτό παραμένει το εάν θα παραμείνει στο ψηφοδέλτιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Ενώ για τους κ.κ Ταραντίλη και Σκυλακάκη λέγεται ότι δεν θα συμμετέχουν στα σίγουρα. 

@ Η στήλη εντόπισε όχι μόνο χαρούμενα, αλλά και λυπημένα πρόσωπα μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑίων για την εξέλιξη με την διαγραφή του… πολυπράγμονος βουλευτή Γρεβενών από τη ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. Όχι, η στενοχώρια ορισμένων ΣΥΡΙΖΑίων δεν προέρχεται από κάποια συμπάθεια που είχαν προς τον Πάτση -κάθε άλλο. Απλώς, η διαγραφή Πάτση και η αποκάλυψη του θέματος ανέβασε κατά πολύ τις εσωκομματικές μετοχές του Παύλου Πολάκη, που  ως «τομεάρχης Διαφάνειας» του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε το «λαβράκι» και οδήγησε στην έξοδο τον βουλευτή. Η στενοχώρια, λοιπόν και η δυσφορία με την οποία κάποιοι ΣΥΡΙΖΑίοι -κυρίως από την «Ομπρέλα», αλλά όχι μόνο…- υποδέχθηκαν την εξέλιξη, αφορά σε δύο λόγους: πρώτον, διότι οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν πως κάθε φορά που ο Παύλος Πολάκης  έρχεται στον αφρό της επικαιρότητας, έρχονται… κακά μαντάτα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, επειδή η «νίκη» Πολάκη στο θέμα Πάτση έχει ανοίξει την όρεξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση των σκανδάλων και για γραμμή «καθαρά χέρια». 

@ Μαθαίνουμε ότι στην κυβέρνηση κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα στο θέμα των διοδίων, καθώς βάσει συμβάσεων, πρέπει οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις με βάσεις τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος, τα διόδια πρέπει να αυξηθούν κατά σχεδόν 9%! Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής τα δεδομένα, δεν φαίνεται ότι θα αποφύγουν οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων τις αυξήσεις στα διόδια, ενώ αν η κυβέρνηση υπογράψει μια τέτοια απόφαση που απορρέει φυσικά από τις συμβάσεις, τότε η δυσαρέσκεια θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Φανταστείτε ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και δεν θα είναι ότι το καλύτερο να πληρώνει κάποιος "καπέλο" 9% . Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν αυξηθούν οι τιμές των διοδίων, θα περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι οδηγοί θα το... θυμούνται αυτό μεταξύ πολλών άλλων, όταν έρθει η ώρα της κάλπης. 

@ Σε θέση οδηγού στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων φιλοδοξεί να μπει η Protergia, θυγατρική εταιρεία παροχής ενέργειας του Ομίλου Mytilineos. Η εταιρεία αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πάροχο ενέργειας και η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακών υπηρεσιών για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μέσω του βασικού χρηματοδοτικού πλαισίου για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ε.Ε. "HORIZON ΕUROPE", η Protergia συμμετέχει σε δύο προγράμματα που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να δοκιμάσουν νέες ψηφιακές υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης. Με την υπηρεσία CΗRONICLE, ο όμιλος προσδοκά να ψηφιοποιήσει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, ενώ με την υπηρεσία ΕΒΕΝΤΟ, τίθεται ο στόχος για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων μέσω της δημιουργίας ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων που θα επιτρέπουν την εύκολη, γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων. Τα έργα αυτά προστίθενται στα 5 έργα έρευνας και καινοτομίας που ήδη υλοποιούνται και αναπτύσσουν έξυπνες ενεργειακές λύσεις για την Protergia, που εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας -Energy Utility of The Future- που παρέχει σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και ανταγωνιστικά προϊόντα στους πελάτες του. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Ιερώνυμος για παρουσία Μητσοτάκη στη Μητρόπολη: «Εδώ είμαστε για να γιορτάσουμε, όλα τα άλλα τα βρίσκουμε» (Photos)

Στην αποκατάσταση των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας φαίνεται ότι προσβλέπουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Λίγες...

Φόρτωση άρθρων...