Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Nordic Monitor: Κύκλωμα κατασκοπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έστησε αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας

Ο Τούρκος αστυνομικός έψαχνε Γκιουλενιστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκέντρωνε πληροφορίες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική Κυβέρνηση.

Μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεξήγαγε ένας αστυνομικός τοποθετημένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Αυτό αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής Κυβέρνησης που φέρνει στη δημοσιότητα το σουηδικό Nordic Monitor.

Στο νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του, κάνει λόγο για κύκλωμα κατασκοπείας που έστησε τούρκος αστυνομικός, συγκεντρώνοντας πληροφορίες στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική Κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό Γκιουλενιστών.

Το Nordic Monitor, δημοσιεύει, απόρρητο έγγραφο που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου του 2020 με παραλήπτες τουλάχιστον δώδεκα τουρκικά αστυνομικά τμήματα προκειμένου να τους διαβιβάσει πληροφορίες και στοιχεία που συγκέντρωσε ο τούρκος αστυνομικός, από παρακολουθήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τούρκος αστυνομικός ο οποίος ήταν αποσπασμένος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, κατασκόπευε τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις και 13 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων ένα εστιατόριο, μια αγορά λιανικής, ένα μεσιτικό γραφείο και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αντικείμενο κατασκοπείας και παρακολούθησης ήταν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών των προαναφερθέντων επιχειρήσεων, που φέρονται να είχαν διασυνδέσεις με το περίφημο δίκτυο Γκιουλέν (FETO).

Το έγγραφο σημείωσε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που ξεκίνησε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος.

Η κατασκοπευτική δραστηριότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνο αγνοεί το νόμο σε μια σύμμαχο του ΝΑΤΟ με την ενασχόληση με επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, αλλά επίσης δεν αισθάνεται δεσμευμένη από τους τουρκικούς νόμους που απαγορεύουν στην τουρκική αστυνομία να διεξάγει τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, η τουρκική αστυνομία, μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών, απαγορεύεται να συλλέγει πληροφορίες πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Μόνο η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (ΜΙΤ) είναι εξουσιοδοτημένη να συλλέγει τέτοιες πληροφορίες σε ξένες χώρες, ενώ η αστυνομία επιτρέπεται να συλλέγει πληροφορίες εντός της Τουρκίας.

Επιπλέον, η αστυνομία που έχει αναπτυχθεί στο εξωτερικό σε τουρκικές πρεσβείες και προξενεία είναι επιφορτισμένη με την παροχή ασφάλειας για τα κτίρια των αποστολών καθώς και για τις κατοικίες των πρεσβευτών. Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συλλέγουν πληροφορίες ενώ τους ανατίθενται καθήκοντα προστασίας για την πρεσβεία και τα προσαρτημένα κτίρια στο διπλωματικό συγκρότημα.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών για να λειτουργήσουν ως σύμβουλοι. Εργάζονται με τον τίτλο των Συμβούλων του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri müşaviri) σε πρεσβείες και στο ακόλουθο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών (İçişleri ataşesi ) στα προξενεία. Επιβλέπουν αστυνομικούς και στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας Uygar Elmastaşı, ο οποίος μέχρι πέρυσι διηύθυνε το τμήμα αεροπορίας στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, η οποία διαθέτει πολλαπλά αεροσκάφη, από αεροπλάνα επιτήρησης και drones μέχρι επιθετικά ελικόπτερα. Ο Elmastaşı είναι ακροδεξιός Τούρκος εθνικιστής. Είχε συνεργαστεί με τον Selçuk Bayraktar, τον γαμπρό του Erdoğan που διευθύνει την εταιρεία που κατασκευάζει drone Bayraktar, συμπληρώνει η Nordic Monitor.

Σύμφωνα με το nordic monitor, ο διορισμός του Elmastaşı δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT. Με άλλα λόγια, η Emniyet, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, θα βαρύνει επίσης τις μυστικές επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα.

«Η ολοένα και πιο πολεμική ρητορική του Προέδρου Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων προς την Ελλάδα έχει σαφώς μεταφραστεί σε πολιτικές ενέργειες και επιχειρήσεις. Μυστικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από το Nordic Monitor επιβεβαιώνουν μια τέτοια δραστηριότητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 10 τουρκικές επαρχίες σε ένα μυστικό μήνυμα για περαιτέρω αστυνομικές ενέργειες εναντίον Τούρκων υπηκόων που προβάλλονται από τον αστυνομικό στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Προφανώς ανήσυχος για μια διαρροή του εγγράφου που παραβίαζε τους τουρκικούς νόμους και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, ο Kartal αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V). Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών (αλλιώς γνωστός ως τμήμα πληροφοριών ή Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü στα τουρκικά).

Προκειμένου να αποφευχθούν διπλωματικές αντιδράσεις και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ο αρχηγός της αστυνομίας Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την “ανάγκη να γνωρίζουν” και «δεν έπρεπε να κοινοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως γράφει η Nordic Monitor, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατρέψει τους αστυνομικούς που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό για προστατευτικά καθήκοντα και εργασίες συνδέσμου σε πράκτορες πληροφοριών που έχουν εντολή να κατασκοπεύουν επικριτές, αντιπάλους και αντιφρονούντες. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει τα στοιχεία για το πόσοι τέτοιοι πράκτορες εργάζονται στο εξωτερικό, όμως το 2021 οι τουρκικές αρχές πήραν συνέντευξη από 1.400 αστυνομικούς για καθήκοντα προστασίας της αποστολής και 700 από αυτούς επελέγησαν στις 11 Φεβρουαρίου 2021 για ανάπτυξη σε διπλωματικές αποστολές.

Nordic Monitor: Κύκλωμα κατασκοπείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έστησε αστυνομικός της τουρκικής πρεσβείας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη για κατασκοπεία μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Κατηγορίες ότι έδινε πληροφορίες στην Κίνα

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν βοηθό του ακροδεξιού κόμματος AfD που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την κατηγορία ότι έκανε κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο υπάλληλος...

Γραμμένος για την επίθεση από τον Φλώρο: «Δέχθηκα γροθιές – Με έπιασε από τον λαιμό και με έσυρε στο πάτωμα»

«Δεν έχω να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός», τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Γραμμένος, λίγο μετά την κατάθεσή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔ...

Πραγματικός ηγέτης των «Σπαρτιατών» ο Κασιδιάρης – Τους ξεσκέπασε ο Άρειος Πάγος

Κόλαφος είναι για τους «Σπαρτιάτες» το σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με το οποίο το κόμμα κόπηκε από τις Ευρωεκλογές. Οι Αρεοπαγίτες κατέληξαν ομόφωνα στο ...

Φόρτωση άρθρων...