Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε για το παράλληλο σύστημα πληρωμών από το 2014 (video)

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το παράλληλο σύστημα πληρωμών του Γιάνη Βαρουφάκη και ότι δεν υπήρξε ποτέ «οπαδός» των παράλληλων νομισμάτων αλλά, όπως αποδεικνύει το βίντεο από τη συνέντευξη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΙ, το 2017, ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τα πάντα για το σχέδιο που υπήρχε, από το 2014.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στο βίντεο που ακολουθεί, ο Γιάνης Βαρουφάκης, το 2017 σε συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά, είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, εφόσον η ΕΚΤ διέκοπτε την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες το καλοκαίρι του 2015.

«Από το 2009 κατέθετα τις προτάσεις μου και προφανώς τις είχα παρουσιάσει στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης». «Η πρώτη συνάντηση δια ζώσης που παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ήταν Ιούνιος του 2013 στο γραφείο του τότε αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αντίδραση ήταν πολύ θετική», είπε ο Βαρουφάκης. 

Και συνέχισε: «Η τελική και πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση έγινε τον Νοέμβριο του 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα όπου ήταν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Παππάς. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μού πρότειναν να αναλάβω το Υπουργείο Οικονομικών», αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η πρόταση για το υπουργείο Οικονομικών έγινε κατά κύριο λόγο για τις προτάσεις μου για την αναδιάρθωση του δημόσιου χρέους αλλά και για το παράλληλα σύστημα πληρωμών» σημείωσε.  

 

 

Μετά από την συνέντευξη αυτή, με ανάρτησή του στο Twitter, o Γ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο και επέμεινε ότι «ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη».

Όπως εξηγούσε στο βιβλίο του «Adults in the room», το πρώτο απόσπασμα αφορά την περιγραφή του συστήματος παράλληλων πληρωμών «όπως την έκανα ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2014 στο διαμέρισμα του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Νίκου Παππά και Γιάννη Δραγασάκη (το βράδυ που μου έκαναν την πρόταση ανάληψης του υπουργείου οικονομικών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ) – και λιγότερο από τρεις μήνες μετά στο υπουργικό συμβούλιο».

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως δεν είχε αναφέρει αυτό το σχέδιό του στον Βόλφανγκ Σόιμπλε , αφού όπως είπε: «Ο Σόιμπλε δεν ενδιαφερόταν για την οικονομία της Ελλάδας παρά μόνο για το μαστίγωμα της χώρας προκειμένου να νουθετεί και να χειραγωγεί το Παρίσι».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Μεϊμαράκης τρολάρει τη «μεταγραφή» Σπηλιωτόπουλου: Με πήρε η Ούρσουλα τηλέφωνο να μάθει τι γίνεται

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, την ένταξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επιτελείο Κασσελάκη ως αναλυτής δημοσκοπήσεων. «Είναι...

Φόρτωση άρθρων...